Home - Blog - Bank reinigen? Wij geven je alle tips voor je stoffen bank!

Bank reinigen? Wij geven je alle tips voor je stoffen bank!

Gepubliceerd op 13 april 2023

bank reinigen 1

Denk je bij een stoffen bank schoonmaken aan je oma en komen er dan ook nostalgische herinneringen boven? Dit is niet zo gek. Heel vroeger, toen er nog geen stofzuigers bestonden, moest men een bank schoonmaken met de middelen die men voorhanden had. Een stoffen bank schoonmaken bestond uit: de bank buiten zetten en met de mattenklopper ertegenaan gaan. Een stoffen bank schoonmaken gebeurde eenvoudig met groene zeep, azijn of met baking soda. En het lukte aardig. Dit zijn dan ook dé middeltjes die we nu nog altijd aanraden. Als je je stoffen bank gaat schoonmaken zal je oma stiekem over je schouder heen kijken. Wij geven je hier alvast een aantal hedendaagse middeltjes, tips & tricks mee.

Stap 1: Je stoffen bank stofvrij maken

In stoffen banken schoonmaken was je oma een held. Doe gewoon zoals zij het deed. Haal de kussens er af en klopt de bank grondig uit met een mattenklopper. Daarna ga je ze toch nog met de stofzuiger te lijf. Ga met de stofzuiger over en weer, in alle richtingen. Neem hiervoor de tijd. Hoe meer stof je eruit krijgt, hoe beter.

Stap 2: Haal nare geurtjes uit de bank

Soms is de volledige stoffen bank schoonmaken niet nodig. Het kan zijn dat er na verloop van tijd rare geurtjes in de bank zitten. Je geeft je stoffen bank een opfrisbeurt met water en azijn. Neem de helft water en de helft azijn en doe dit in een plantenspuit. Spuit over de stoffen bank en dep op met een zacht doek. Ook banken in velvet en velours mag je zo een opfrisbeurt geven.

Stap 3: Haal de vlekken uit de bank

Vlekken ga je te lijf met een lauw sopje met baking soda of groene zeep. Dit zijn geen bijtende producten. Ze zullen de kleur of de stof niet aantasten. Ook velours mag je op deze manier bewerken. Dop de vlekken met een doek of spons en spoel goed na. Laat het goed drogen. Als je merkt dat er zich kringen hebben voorgedaan, dan moet je (helaas) herbeginnen. Maak per vlek het hele oppervlak schoon, zo vermijd je kringen. Is er bijvoorbeeld een vlek op de rugleuning? Maak dan de hele rugleuning schoon met water. Is er een vlek op één van meerdere kussens? Doe dan toch maar alle kussens. Daardoor vermijd je dat er zich na de poetsbeurt kleurverschillen voordoen tussen de verschillende kussens.

Stap 4: Hardnekkige vlekken verwijderen

Bij een stoffen bank schoonmaken zal je oma het hierbij gelaten hebben. Pech als er zich toch nog vlekken voordeden. Of ging ze toch met sterkere middelen te werk, met het risico dat de bank schade opliep? Wij raden bijtende producten af. Als je bank toch nog niet helemaal schoon is na bovenstaande behandelingen, kun je met een stoomreiniger je stoffen bank schoonmaken. Met dit toestel dringt het water dieper in de bank en zal er meer vuil loskomen.

Stap 5: De grove middelen

Toch kan het zijn dat er nog altijd vlekken overblijven na je poetsbeurt. Vlekken van wijn of bloed bijvoorbeeld zijn heel moeilijk weg te krijgen. Hiervoor bestaan speciale schoonmaakmiddelen. Lees echter goed de specificaties van het product en hoe je het moet gebruiken. Gebruik nooit een product zomaar, zonder dat je weet of je er een stoffen bank kan mee schoonmaken.

Leren en suède bank schoonmaken

Heb je een suède bank die vlekken vertoont? Hiervoor bestaan speciale gums. Is de vlek toch hardnekkig? Gebruik dan een suèdeborstel. Maak de borstel een beetje nat en borstel op de vlek. Maak de suède zeker niet te nat, anders kunnen er achteraf kringen overblijven. Voor meer hardnekkige vlekken gebruik je groene zeep. Je kunt op dezelfde manier ook een leren bank schoonmaken. Zelfs een wit leren bank kan tegen een poetsbeurt met groene zeep.

Niet zeker? Vraag raad!

Misschien ging je vroeger, wanneer je een stoffen bank ging schoonmaken je oma raadplegen, maar ze is er niet meer? Er zijn nog andere specialisten die je raad kunnen geven. Volg de bovenstaande tips en je bank wordt helemaal schoon. Combineer de ouderwetse huis-tuin-keukenmiddeltjes met moderne technologieën en je komt er wel! Ga op een professionele manier je stoffen bank schoonmaken en je oma zou trots op je zijn! Je bank krijgt terug zijn oorspronkelijke allure.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.