Home - Blog - Wat is travertin? De natuursteen trend van nu!

Wat is travertin? De natuursteen trend van nu!

Gepubliceerd op 25 januari 2024

travertin

Deze natuursteen is zeer opkomend, maar wat is travertin? Het wordt ook wel travertijn genoemd. Dit materiaal wordt steeds populairder binnen de interieurwereld. In dit blog leggen we uit wat het precies is!

Wat is travertin?

Travertin is een zoetwater kalksteen dat wordt gevormd door het kalk van neerslag in warmwaterbronnen. Deze natuursteen wordt voornamelijk uit Turkije en Italië gewonnen. Dit natuursteen heeft vaak een lichte kleur, variërend van crème tot beige, met unieke aderingen en texturen. Hierdoor ziet elk oppervlak er uniek uit. Wist je dat het materiaal al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt? Zo zijn het Colosseum in Rome en het Nationaal monument op de Dam in Amsterdam gemaakt van travertin.

Travertin interieur

Travertin heeft een aangename, tijdloze charme die simpelweg iedereen aanspreekt. Interieurontwerpers zijn er dol op en huiseigenaren vinden het geweldig. En weet je waarom? Het is niet alleen stijlvol, het is ook super veelzijdig. Of je nu een fan bent van strak modern design of meer van de klassieke touch houdt, travertin is welkom binnen elk soort interieur!

Het materiaal wordt al langer gebruikt binnenshuis, maar dan voornamelijk als tegels. Bijvoorbeeld als vloer, in de badkamer of als keukenblad. De lichte kleuren en de fijne textuur van de tegels stralen namelijk veel rust uit. Maar nu wordt het ook veel gebruikt als meubels. Je ziet op dit moment veel travertin salontafels en tafels voorbij komen. Een travertin look zorgt dan ook direct voor een klassieke touch binnen de ruimte. En daarbij kies je bewust voor duurzaamheid. Zo vind je in onze collectie deze te gekke salontafels Sara en Mari.

Wat is het verschil tussen travertin en marmer?

Hoewel travertin en marmer beide natuurstenen zijn, hebben ze verschillende eigenschappen. Travertin is poreuzer en heeft vaak een lichtere kleur dan marmer. Marmer daarentegen heeft een dichtere structuur en komt in een breder scala van kleuren voor. Beide stenen stralen echter een tijdloze elegantie uit. Aangezien travertin meer gaten bevat, wordt bij dit materiaal vaak gebruikgemaakt van epoxy. Hierdoor worden de gaten gevuld en is het ook direct kras- en waterbestendig.

Hoe travertin onderhouden?

Het onderhoud van travertin is van groot belang om de natuurlijke schoonheid te behouden. Regelmatig stof afnemen en vlekken direct verwijderen zijn dan ook cruciaal. Gebruik milde, pH-neutrale reinigingsmiddelen en vermijd agressieve chemicaliën die de steen kunnen beschadigen. Het impregneren van travertin kan ook helpen bij het verminderen van de poreusheid en het beschermen tegen vlekken.

travertin interieur

Travertin decoreren en combineren

Vanwege de serene uitstraling en fijne kleuren is travertin de perfecte aanvulling op vele woonstijlen en materialen. Zo is het bijvoorbeeld prachtig om een lichte travertin tafel te plaatsen op een donkere, houten vloer. Hiermee creëer je een mooi contrast.
Of ga juist voor een frisse en luchtige uitstraling. Door fijne materialen zoals linnen gordijnen of kussens in de ruimte te plaatsen. Dat in combinatie met een travertin vloer of meubels creëert een chille Ibiza sfeer.

Voordelen van travertin

1. Natuurlijke charme:

Travertin heeft een natuurlijke, warme uitstraling en voegt karakter toe. De unieke aderingen in het steen geven elk stuk een unieke uitstraling.

2. Veelzijdigheid:

Deze natuursteen is verkrijgbaar in diverse afwerkingen, waardoor het geschikt is voor verschillende interieurstijlen.

3. Duurzaamheid:

Het is duurzaam en bestand tegen dagelijks gebruik, waardoor het een uitstekende keuze is voor vloeren of tafels die intensief worden gebruikt.

Nadelen van travertin

1. Poreusheid:

Het poreuze karakter van travertin maakt het gevoelig voor vlekken en zuren. Regelmatig sealen of impregneren is essentieel om de poreusheid te verminderen.

2. Onderhoudsgevoelig:

Het vereist regelmatig onderhoud en specifieke reinigingsproducten om de natuurlijke schoonheid te behouden.

Travertin salontafels voegen een tijdloze en klassieke sfeer toe aan je woonkamer. Nu je weet wat travertin is, hoe het verschilt van marmer, en hoe je het moet onderhouden, kun je nu genieten van deze natuursteen. Hoewel travertin enkele nadelen heeft, wegen de voordelen zwaarder, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die graag een chique en verfijnd interieur willen. Overweeg een travertin look en geef je woonruimte een tijdloze charme.

Bij ons vind je vele producten met travertin. Zoals eettafel Sara, dressoir Lio en bijzettafel Theo. Nog niet uitgelezen? Ontdek dan alle interieurtrends van 2024 in ons blog. Of lees ook direct hoe je je travertin salontafel het beste kunt decoreren 😉 in het blog: Decoratie voor je salontafel.