Home - Blog - Tips voor verlichting boven de eettafel!

Tips voor verlichting boven de eettafel!

Gepubliceerd op 15 juli 2022

Je hebt een prachtige eettafel gekozen en wil daarbij ook sfeerverlichting? Een stijlvolle hanglamp boven de eettafel is een prachtige manier om je interieur een boost te geven. Maar wat zijn zoal de mogelijkheden voor hanglampen boven de eettafel, hoe groot kies je ze en op welke hoogte hang je ze precies? Wij geven jou hier alvast een heel aantal tips om je te helpen bij het kiezen van de perfecte eettafel lamp. Doe inspiratie op en kies de eetkamer lamp die perfect bij jou past.

1. Hoe groot kies je de lamp?

Er bestaat een eenvoudige regel voor het kiezen van hanglampen voor de eetkamertafel. Neem voor de diameter van de lamp de helft van de breedte van de eetkamertafel. Zo kies je bijvoorbeeld bij een rechthoekige tafel van 100cm x 200 cm een lamp met een diameter van 50 cm. Voor lampen boven een ronde eettafel neem je de helft van de diameter van de tafel. Boven een ronde tafel van 90 cm hang je een lamp met een diameter van 45 cm. Zoals gezegd, is dit een algemene regel. Niets houd je tegen om andere afmetingen te kiezen. Alles hangt uiteraard ook af van het model van lamp, je eigen voorkeuren en de algemene uitstraling die je aan je woonkamer wil geven.

2. Hoe hoog hang je de lamp?

Hier bestaat alweer een algemene regel: hang de onderkant van de lamp tussen de 60 en 80 cm boven het blad van de tafel. Het principe is dat je, als je aan tafel zit, onder de lamp door moet kunnen kijken. Als je rechtstaat, hangt de lamp op ooghoogte. Uiteraard ga je hiermee creatief om. Hebben al je gezinsleden een grote gestalte? Dan hang je ze wat hoger dan bij kleinere inwoners.

3. Eén enkele of verschillende lampen boven de eettafel?

Je kunt kiezen voor één enkele grote lamp in de eetkamer. Denk hierbij aan een lamp met een grote lampenkap of een grote glazen bolvormige lamp bijvoorbeeld. Dit zijn lampen die boven een ronde eettafel zeer populair zijn. De laatste jaren zien we meer en meer de trend om samengestelde of meerdere lampen boven de eetkamertafel te hangen. Je kiest een set van meerdere lampen van hetzelfde type. Of je kunt gerust ook verschillende lampen boven de eettafel kiezen. Wat de hoogte betreft waarop je deze lampen ophangt: neem het gemiddelde van alle lampen en baseer je hierop voor de regel van 60 à 80 cm boven het tafelblad.

4. Hou rekening met de beschikbare ruimte

Ook al heb je een voorkeur voor grote hanglampen, bekijk toch altijd kritisch waar de lamp komt te hangen. Wil je ze inzetten in een kleine eethoek? Ga dan voor kleinere lampen. Heb je voldoende ruimte? Dan past een grote hanglamp perfect. De verhouding tussen de oppervlakte van je eetkamer en je hanglamp moet kloppen. Te grote lampen in een kleine ruimte zijn te overweldigend. Te kleine lampen in grote ruimtes vallen weg in het niets en komen niet tot hun recht. Hier geldt dan weer de regel: ga voor de gulden middenweg.

5. Kies je eigen stijl

Je hebt de stijl van je eetkamer, en uiteraard ook van heel je interieur, met de meeste zorg gekozen en uitgewerkt. Hou je hier eveneens aan bij de keuze van je hanglamp boven je eettafel. Een stoere industriële lamp zal misschien wel lukken in een super moderne woning. Maar omgekeerd zal een futuristische, minimalistische lamp niet passen bij een stoer industrieel pand. Gelukkig zijn er binnen de verschillende woonstijlen een aantal sub-woonstijlen. Bij een retro of vintage interieur vindt je bijvoorbeeld felgekleurde woninginrichtingen met het bekende groen, oranje en rood. Anderzijds vind je er ook de stijl met de donker houten kasten, afgeronde hoeken en bijvoorbeeld tafeltjes met hout en metaal. In de industriële stijl bestaat er bijvoorbeeld een zeer ruwe stijl, anderzijds een wat minder robuuste stijl. In de ruwe stijl kun je gerust lampen kiezen waarbij bijvoorbeeld katrollen en onderdelen van oude machines zijn verwerkt. In een minder ruwe stijl kies je voor lampen met fijnere armaturen en veel glas bijvoorbeeld. Met andere woorden: je legt je eigen voorkeuren in een bepaalde stijl.

6. Stem je hanglamp boven de eettafel af op de rest van je verlichting

Wij gaan niet onmiddellijk beweren dat je in één beweging al je verlichting moet aankopen. Toch is het erg aan te raden om dezelfde stijl of zelfs dezelfde uitvoering aan te houden voor zowel je hanglampen als je vloerlampen, wandlampen en tafellampen. Of je gaat nog een stap verder en je kiest lampen in dezelfde materialen als je kasten, tafels, stoelen en woonaccessoires. Zo leg je persoonlijke accenten in je woning, die consequent over je ganse interieur terugkomen.

7. Vraag advies

Misschien heb je wel een aantal ideeën maar twijfel je nog welke lamp precies in je eetkamer past. Vraag gerust raad aan professionelen. Ons team staat voor jou klaar om je te adviseren. Misschien krijg je tips en ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht had. Neem contact met ons op, wij zijn er voor jou om je woning in te richten met prachtige verlichting.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.