Home - Blog - Bewaar je wijn in je eigen gemaakte wijnrek!

Bewaar je wijn in je eigen gemaakte wijnrek!

Gepubliceerd op 25 maart 2019

Wijnrek maken

Vandaag de dag kun je in tientallen (web)shops terecht voor het kopen van een wijnrek. Misschien vind je nergens hét wijnrek van jouw dromen. Als echte wijnliefhebber is het immers wel heel fijn om een mooi rek te hebben waarin je al je lievelingswijnen kunt bewaren. Daarnaast is een zelfgemaakt wijnrek ook nog eens een leuk cadeau voor iemand anders! Wist je dat je gemakkelijk en snel je eigen unieke wijnrek kunt maken? Op die manier wordt het bewaren van wijnen wel erg bijzonder! In dit artikel lees je enkele tips over het maken van een wijnrek.

Verticaal houten wijnrek voor in huis

Er zijn verschillende manieren hoe je zelf een wijnrek kunt maken. Hierbij heb je stevig hout nodig inclusief spijkers en een hamer. Fix ook alvast je favoriete wijn, zodat je die daarna direct kunt tentoonstellen in je home made wijnrek. De eerste stap is de zoektocht naar een houten plank die de lengte heeft van hoe lang jij je wijnrek wilt hebben. Denk hierbij aan een verticale lengte omdat je de plank verticaal aan de muur gaat hangen. Koop daarbij ook meerdere korte plankjes waar een wijnfles op past. Bedenk voor jezelf vooraf hoeveel wijnflessen je wilt bewaren in het rek. Ga in eerste instantie voor een stuk of zes, zodat je altijd achteraf nog extra plankjes kunt toevoegen wanneer je dat wenst. Verdeel de korte plankjes met een evenredige afstand van elkaar over de plank en timmer (of boor) ze vast. Vervolgens pak je de lange spijkers die je naast elkaar op de kleine plankjes timmert. Hierachter moeten de wijnflessen komen te liggen; precies tussen de spijkers en de verticale plank in. Het leuke hiervan is dat dit allemaal helemaal niet heel netjes hoeft; die onbewerkte sfeer is juist leuk bij een wijnrek.

Houten wijnrekken met touw

In plaats van in de weer gaan met spijkers is er nog een andere manier waarmee je een prachtig wijnrek kunt maken. Hierbij heb je een stevige houten plank nodig, zoals een plank gemaakt van acaciahout, en een paar kwalitatieve en stevige stukken touw. Met een boor maak je tien gaatjes aan de lange zijden van de plank. Zorg dat er tussen de eerste en de tweede, de derde en de vierde, de vijfde en de zesde et cetera steeds precies genoeg ruimte zit voor een wijnfles. Waarom? Heel simpel: door deze gaten steek je het touw waarna er aan de voorkant een soort lus tevoorschijn komt waarin je de wijnfles kunt laten hangen. De achterkant van de wijnfles zit stevig in het touw, terwijl de top van de wijnfles rust op de lus. Aan de achterkant van de plank maak je het touw goed vast zodat de flessen wijn er niet uit kunnen vallen. Deze manier klinkt misschien iets lastiger dan de manier hoe je het bovenstaande wijnrek maakt maar niets is minder waar: het unieke resultaat mag er hoe dan ook wezen en geeft je keuken of eetkamer een bijzondere touch.

Aardappelkistjes gebruiken als wijnrek

Ben je niet heel creatief maar zie je het wel zitten om op een unieke manier wijn te bewaren? Dan kun je aan de slag gaan met enkele populaire aardappelkistjes, houten kistjes die je in je interieur op verschillende manieren kunt gebruiken. Veel mensen hebben dergelijke kistjes al in huis om te gebruiken als opbergkast; wanneer je ze op elkaar stapelt heb je een hele speelse én stoere manier om je spullen op te bergen. Dit kun je uiteraard ook gebruiken om je wijnflessen in op te slaan! Hierbij kun je kiezen voor een onbewerkt kistje waar je zelf dus niets meer aan hoeft te doen of je kiest ervoor om nog extra lagen in de kistjes te maken met planken. In dat geval kun je namelijk nog wat extra flessen bewaren. Andere tip: zet de kistjes verticaal naast elkaar en je hebt een te gekke kast waarin je wijnen kunnen worden gestald. Verf op de zijkant van ieder kistje een vierkant met krijtbordverf en schrijf bij ieder kistje welke wijn erin staat, puur voor dat extra speelse karakter. Hoe leuk is dat?

Industriële wandkasten en rekken voor je wijn

Voor de mensen die totaal geen creativiteit hebben of die gewoonweg geen tijd of energie willen of kunnen steken in het maken van een eigen wijnrek hebben we in de webshop van CaveTown – gelukkig – genoeg andere oplossingen staan. Onze industriële wandrekken en industriële boekenkasten zijn namelijk hartstikke goed te gebruiken als wandrek! Check hierbij altijd even hoe een wandkast, een rek of een ander kastje in elkaar zit om er zeker van te zijn dat de wijnflessen er niet uit kunnen vallen. In sommige gevallen moet je wellicht zelf nog een sluiting aan de zijkanten van een plank maken, terwijl je met andere exemplaren direct kunt beginnen met inpakken van je flessen wijn. Het industriële tintje van de wandrekken en kastjes geven het geheel een strakke doch bourgondisch laagje, iets wat erg goed past bij een overheerlijke wijn. Voor welk wijnrek ga jij? Maak je zelf een mooi wijnrek om je wijn in te bewaren of kies je voor een van onze kant-en-klare meubelstukken?

0