Home - Blog - De juiste hoogte en afmetingen voor je eettafel en stoelen!

De juiste hoogte en afmetingen voor je eettafel en stoelen!

Gepubliceerd op 27 april 2019

ideale zithoek juiste afmeting eettafel en stoelen

Als je voor de aankoop van eetkamermeubelen staat, zijn er een aantal criteria waarmee je dient rekening te houden. Naast de stijl, het materiaal en de kleuren zijn uiteraard ook de afmetingen van je industriële tafel en je stoelen van groot belang. Hoeveel ruimte heb je om de meubelen te plaatsen en hoe pas je daar je tafel en industriële stoelen op een ideale manier in? Wij geven jou hier alvast een aantal tips en ideeën. Laat je inspireren zodat je eethoek er straks perfect bij staat.

Wat zijn de ideale afmetingen voor mijn stoelen?

De ideale afmetingen voor je stoelen zijn:

– Hoogte zitting: 43-46cm
– Zitdiepte: 40cm
– Voor stoelen met armleuningen: hoogte armleuning: 66cm
– Breedte stoel: 45cm voor stoelen zonder armleuning, 46cm tot 59cm voor stoelen met armleuning

Bij het bepalen van de hoogte van de zitting is het ideaal als je knieën in een rechte hoek zijn gebogen wanneer je neerzit en dat je voeten plat op de grond staan. Je zit best rechtop op de stoel. Zo voel je meteen of de zitdiepte past bij jou. Je knieholtes mogen niet tegen de rand van de zitting komen, maar moeten er een paar centimeter van af blijven. Als je stoelen met armleuningen kiest voor bij je eettafel, let dan goed op je zithouding. De stoelen moeten dicht genoeg tegen of onder de tafel kunnen geschoven worden zodat je niet te fel voorover moet buigen terwijl je eet. Probeer de hoogte van de armleuningen altijd minimum 2 cm onder de onderkant van het tafelblad te houden. Zo schuren de armleuningen niet tegen je tafelblad als je de stoelen onder te tafel schuift.

Welke afmetingen kies ik voor mijn tafel?

Hoe hoog moet mijn tafel zijn?

– Totale hoogte (bovenkant tafelblad): 75-76cm
– Hoogte onderkant tafel: hierbij zorg je voor minimaal 20cm ruimte tussen de zitting van je stoel en de onderkant van de tafel.

Uiteraard zijn dit gemiddelde afmetingen en dien je nog met andere zaken rekening te houden. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor stoelen met een kussen? Dan zakt dit wat in als je op de stoel gaat zitten. Hou je van een heel dik tafelblad? Kies dan je totale hoogte wat hoger of de zitting van je stoelen iets lager zodat je voldoende beenruimte hebt.

Hoe bepaal ik de lengte en de breedte van mijn tafel?

De lengte van je tafel bepalen is niet altijd eenvoudig. Ook hiervoor bestaan er een aantal algemene regels.

Rechthoekige tafel

De ideale breedte van een rechthoekige tafel is 85 tot 90cm. Heb je voldoende ruimte? Dan mag je best nog breder gaan. Zo heb je voldoende mogelijkheid om decoratie in het midden van de tafel aan te brengen als je dit wilt.

Voor de lengte van de tafel wordt er gerekend dat de personen aan de buitenkanten van de tafel wat meer ruimte nodig hebben dan diegenen aan de binnenkant, dit wegens de plaatsing van de poten. Per persoon wordt er tussen 60 en 70cm gerekend.

Eenvoudiger gezegd komt dit neer op:

– Tafel 2 personen: 70cm lang
– Tafel 4 personen: 130cm lang
– Tafel 6 personen: 180cm lang
– Tafel 8 personen: 250cm lang

Kies je voor industriële eetkamerstoelen met armleuningen? Hou er dan rekening mee dat deze over het algemeen breder zijn dan eetkamerstoelen zonder armleuningen. Voorzie wat meer ruimte als je voor dit type van stoelen gaat. Kies je voor een eettafel met bank? Dan hoef je niet zoveel ruimte te voorzien per persoon. Op een eetkamerbank zit je meestal wat dichter tegen elkaar aan.

Vierkante tafel

– Tafel 2 personen: 80cm x 80cm
– Tafel 4 personen: 100cm x 100cm of 120cm x 120cm
– Tafel 6 personen: 140cm x 140cm
– Tafel 8 personen: 160cm x 160cm

Ronde tafel

– Tafel 2 personen: 60cm diameter
– Tafel 3 personen: 80cm diameter
– Tafel 4 personen: 90cm diameter
– Tafel 5 personen: 110cm diameter
– Tafel 6 personen: 125cm diameter

Ovale tafel

Een ovale eettafel heeft niet echt standaard afmetingen. Ze kan namelijk heel lang en smal zijn, ofwel breed en kort. Toch geven we hier graag enkele richtlijnen mee.

– Tafel 4-6 personen: 160cm x 100cm
– Tafel 6 personen: 180cm x 100cm
– Tafel 6-8 personen: 200cm x 110cm

Hoe ga je om met afwijkende afmetingen?

Alle afmetingen die hierboven vermeld zijn, zijn standaardmaten en ideale maten. Jij kiest natuurlijk in functie van de ruimte die je ter beschikking hebt en de vorm en de grootte van je eethoek. Wil je bijvoorbeeld je tafel langs één kant tegen de muur plaatsen? Of wil je ook aan de smalle kant van je tafel stoelen plaatsen, dan wordt de indeling van je tafel en de nodige afmetingen plots helemaal anders. Of bestaat je gezin toevallig uit heel grote mensen? Neem dan een tafel die iets hoger komt, en pas ook de afmeting (hoogte) van je stoelen aan. Heb je een gezin dat graag lang napraat of heb je regelmatig vrienden op bezoek die urenlang aan tafel zitten? Kies dan voor comfortabele brede armstoelen, maar hou met de extra breedte rekening bij het bepalen van de lengte van je tafel.

Hoe ben je zeker van de juiste indeling van je eethoek?

Een zeer belangrijke tip om je eetkamer in te richten is de volgende. Gebruik op je PC een tekenprogramma om je eethoek uit te tekenen. Of nog beter: knip uit krantenpapier sjablonen op reële schaal en schik ze op je vloer. Zo krijg je onmiddellijk een beeld hoe de indeling van je eethoek er zal uitzien. Hou voldoende rekening met bijvoorbeeld loopruimte rond je tafel en stoelen. Denk aan kasten met opengaande deuren of laden. Een andere tip die we kunnen aanraden is het uitproberen bij anderen. Neem op restaurant of bij vrienden een meter mee en noteer de afmetingen van stoelen en tafels die jij comfortabel vindt. Het helpt!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
0