Home - Blog - De juiste salontafel kiezen. Wij geven je alle tips!  

De juiste salontafel kiezen. Wij geven je alle tips!  

Gepubliceerd op 30 augustus 2019

Heb je leuke zitbanken gevonden voor je woonkamer interieur? Dan rest jou nog het kiezen van een perfect bijpassende industriële salontafel. Er bestaan heel wat salontafels, in alle mogelijke uitvoeringen, materialen en vormen. Maar hoe ga je nu precies die ene salontafel vinden die perfect bij je zitmeubelen past? Wij geven jou hier alvast heel wat tips zodat je straks de perfecte tafel in je salon hebt staan.

Hoogte salontafel: meten is weten

De ideale hoogte van je salontafel is makkelijk te berekenen. De hoogte is net dezelfde als de zitting van je zitbank, of maximum 10cm hoger. Zo hoef je je niet te bukken als je iets van de tafel wilt nemen. Ook voor je TV-hoek in je woonkamer is deze hoogte zeer belangrijk. TV-toestellen staan of hangen tegenwoordig vrij laag. Als je een te hoge salontafel kiest, staan er op je tafel gegarandeerd vaak spullen in de weg om comfortabel TV te kunnen kijken.

Afmetingen salontafel: lengte en breedte

De standaard afmetingen van een rechthoekige salontafel zijn een lengte van 120cm tot 140cm en een breedte van 60cm tot 80cm. Voor een vierkante salontafel is dit van 60cm x 60cm tot 80cm x 80cm. Dit zijn, zoals gezegd, standaardmaten. Uiteraard pas je de afmetingen van je salontafel aan aan de ruimte die je voorhanden hebt in je woonkamer. Als je een kleiner huis hebt, prop dan je woonkamer niet vol, maar kies voor een kleinere salontafel. Een alternatief in kleinere salons is om te kiezen voor enkele industriële bijzettafels die je combineert tot een salontafel. Ronde salontafels gedragen zich heel anders dan vierkante of rechthoekige salontafels. Wij gaan er hieronder wat dieper op in.

Vergeet de loopruimte niet

Hoe groot of hoe klein je woning en daarmee ook je woonkamer ook is, vergeet de loopruimte niet. Hou altijd een afstand van minimum 40 cm tussen je salontafel en je zitbank. Bij kleinere ruimtes kun je beter voor een smalle salontafel kiezen en op die manier toch je 40cm loopruimte respecteren, eerder dan een brede salontafel te kiezen en je loopruimte te klein te nemen. Deze 40cm heb je echt wel nodig om elkaar te kruisen bij het in- en uitlopen van je salonmeubels. Denk bij je loopruimte ook aan voetbanken die je eventueel aanschuift. Zij tellen mee als zitbank om de afmeting van je salontafel te bepalen.

Hoe groot moet een ronde salontafel zijn?

Het moeilijke aan ronde salontafels is om de juiste afmetingen te kiezen. Als je enkel de beschikbare oppervlakte zou bekijken, dan maak je wellicht de verkeerde keuze. Een ronde salontafel met een diameter van 60cm heeft veel minder oppervlakte dan een vierkante salontafel met een diameter van 60cm. Bovendien, als je je ronde salontafel in het midden van de bank plaatst, hebben de gasten die aan het uiteinde zitten meer moeite om de salontafel te bereiken. Eén grote ronde salontafel wordt soms wel gebruikt bij hoekbanken. Bij twee over elkaar staande zitbanken kies je best voor meerdere kleine salontafels of bijzettafeltjes. Je vindt makkelijk heel leuke ronde salontafels die bestaan uit een set van kleinere tafeltjes. Dit is een perfecte oplossing voor je woonkamer. Zo heeft iedere inzittende toch wel een tafeltje op de perfecte afstand staan.

Hoogte bijzettafel: hoe zit het daarmee?

Normaal is een bijzettafel altijd wat hoger dan een salontafel. Ze wordt in de woonkamer meestal naast het zitmeubel geplaatst om extra ruimte te creëren om een drankje of een leesboek op te kwijt te kunnen. Ofwel wordt ze decoratief gebruikt om een kunstwerk, een mooie plant of een tafellamp op te plaatsen. Wil je een bijzettafel als salontafel gebruiken? Hou je dan aan de richtlijnen van een salontafel als het om de hoogte gaat. Eventueel kun je wel lage en hogere bijzettafels met elkaar combineren tot een salontafel. Zolang het maar comfortabel blijft, is het OK.

Salontafel bij hoekbank: hoe te kiezen?

Bij een hoekbank hanteer je ongeveer dezelfde regels als bij een losstaande bank. Hou 40cm loopruimte tussen de tafel en de bank zodat iedereen makkelijk in en uit de hoekbank kunt komen. Bij een vierkante of rechthoekige tafel is het esthetisch ideaal om tenminste één van de zijden van de tafel gelijk te laten lopen met één van de zijkanten van je zitmeubel. Een te kleine salontafel bij een zeer grote hoekbank staat een beetje ‘verloren’.

Welke vorm kies jij voor je salontafel?

De vorm van een salontafel is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Maar wees voorzichtig: de vorm van een salontafel heeft heel veel invloed op de uiteindelijke look van je woonkamer. Heb je al heel veel strakke lijnen in je interieur en wil je dit doorbreken? Dan is een ronde salontafel ideaal. Wil je je echter aan strakke lijnen houden? Dan kies je uiteraard voor een vierkante of rechthoekige tafel. Of wat denk je van driehoekige salontafels met afgeronde hoeken? Deze hebben een stoere en tegelijkertijd retro uitstraling.

Welke functie geef je aan je salontafel?

Je kunt ervoor kiezen om je salontafel gewoon mooi te laten zijn. Heel wat salontafels zijn decoratief en soms wel echte kunstwerken. Anderzijds bestaan er heel mooie salontafels waarin je allerlei spullen kwijt kunt. Dit is ideaal om bijvoorbeeld het speelgoed van de kinderen, je tijdschriften of je knutselgerief in op te bergen. Een salontafel met opbergfunctie is ook altijd mooi meegenomen in kleinere woningen. Bij de salontafels met opbergruimte heb je keuze tussen bijvoorbeeld laden, vakken of legplanken.

Je salontafel in functie van je levensstijl

We gaven hierboven al aan dat een salontafel met opbergruimte ideaal is voor gezinnen met kleine kinderen. Maar dit is niet het enige criterium om je salontafel te kiezen. Krijg je vaak veel gasten over de vloer? Dan is het aan te raden om te werken met een set salontafeltjes en/of bijzettafeltjes. Heb je jonge maar nogal drukke kinderen die graag in de woonkamer op de salontafel spelen? Kies dan vooral een stoer model dat tegen een stootje kan en dat niet makkelijk omver valt. Ben je nogal standvastig en verander je je interieur bijna niet? Kies dan gerust voor een zware stoere salontafel. Verander je juist wél graag? Ga dan voor een tafel op wieltjes. Zo kun je waarschijnlijk zelf nog wel een aantal aspecten bedenken waar je dient rekening mee te houden als je een salontafel kiest.

Combineer met de rest van je interieur

Denk er altijd aan dat je salontafel niet alleen staat in je woninginrichting. Het is vanzelfsprekend dat je ze laat aansluiten bij je zitmeubelen. Maar evengoed moet ze passen bij je eettafel en -stoelen en je kasten van je woonkamer. Laat ze perfect aansluiten bij je vloeren, muren en plafond. En je kunt de materialen van je salontafel bijvoorbeeld afstemmen op de materialen van je verlichting. Kies bij je salontafel mooie wanddecoratie en een bijpassend vloekleed. Zo komt je salontafel nog meer tot zijn recht.

Last but not least: de stijl

Als je alle bovenstaande criteria voor jezelf hebt uitgemaakt, kies je natuurlijk ook je eigen stijl. Welke materialen komen er al voor in je interieur en dan vooral in je woonkamer? In functie hiervan kun je gaan voor een salontafel in hout, metaal of bijvoorbeeld betonlook. Wil je een stoer onderstel in metaal, een draadstructuur als onderstel of fijne elegante poten? Ga je voor een dik houten tafelblad of een fijn metalen blad? Het kan allemaal. Het voordeel van stoere salontafels is dat ze bij alle stijlen passen. Een robuuste salontafel in naturel hout en zwart metaal kan een mooie blikvanger zijn in een strak modern interieur. Uiteraard vindt een stoere salontafel zijn plek in de loftwoning of een industrieel pand. Maar ook in landelijke woningen kom je meer en meer salontafels in industriële stijl tegen. Volg vooral je eigen intuïtie en volg je eigen stijl. Tenslotte kies je niet elke dag een salontafel en wil je er zo lang mogelijk kunnen van genieten.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
0