Home - Blog - De juiste verlichting kiezen in huis, wij geven je wat tips!  

De juiste verlichting kiezen in huis, wij geven je wat tips!  

Gepubliceerd op 25 augustus 2019

De juiste verlichting kiezen

Het verschil tussen een huis met meubelen en accessoires enerzijds en een thuis anderzijds zit vaak in de sfeer. Verlichting speelt hierin een zeer belangrijke rol. Maar hoe weet je welke soort verlichting je precies waar moet installeren? Wij geven jou hier alvast een heel aantal tips om de juiste sfeer in huis te creëren.

Verschillende soorten verlichting

Belangrijk is te weten dat er verschillende soorten verlichting bestaan:
Algemeen licht verlicht het grootste deel van de kamer. Denk bijvoorbeeld aan één centraal lichtpunt boven de eettafel.
Functioneel licht wordt gebruikt om bijvoorbeeld een werktafel of het aanrecht te verlichten.
Sfeerlicht creëert gezelligheid. Denk aan een mooie lampenkap of zachte spots.
Gericht licht zet bepaalde objecten in de kamer in de kijker. Denk aan verlichting van een kunstwerk of muurdecoratie.

Verschillende soorten licht

Vroeger, met de gewone gloeilampen, was het vrij makkelijk. Iedereen wist dat een lamp van 60 Watt minder licht gaf dan een lamp van 120 Watt. Tegenwoordig, met de spaarlampen, LED- en halogeenlampen ligt het een stuk moeilijker. Bij de huidige lampen wordt er gerekend in Lumen: de lichtopbrengst. Dit komt ongeveer overeen met de lichtsterkte. Daarnaast rekent men ook in Kelvin: de ‘warmte’ van de lichtstraal. Zo gaat het soort wit licht van een warme gloed tot eerder een blauwachtig schijnsel. Jouw keuze zal afhangen van je eigen smaak, de sfeer die je wilt creëren en uiteraard ook het elektriciteitsverbruik in zijn geheel.

Maak een lichtplan op

Bij nieuwbouw of verbouwing is het inrichten van je verlichting makkelijk: je start van nul en tekent een volledig plan uit. Bij een bestaande woning kun je eigenlijk hetzelfde doen en je bestaande verlichting zo veel mogelijk in die richting gaan aanpassen. Met een lichtplan bepaal je voor elke kamer afzonderlijk de verdeling van je lichtbronnen. Een algemene regel is dat je elk hoekje van elke kamer moet kunnen verlichten als dat nodig is. Lees hieronder per kamer een paar nuttige tips voor de installatie van je verlichting.

1. De woonkamer

In de woonkamer voorzie je centrale verlichting, bijvoorbeeld door middel van een grote industriële hanglamp boven de eettafel. Deze kan uit één grote of meerdere kleine lampen bestaan. Daarnaast voorzie je extra sfeerverlichting zoals industriële vloerlampen en industriële wandlampen. In de zithoek kun je ook een centrale hanglamp voorzien of je kunt meerdere staanlampen verdelen over de ruimte. In je leeshoekje voorzie je functioneel licht in de vorm van bijvoorbeeld een muurlamp of een staanlamp.

2. De keuken

Als je een eettafel of keukenblok in je keuken hebt, voorzie dan hierboven centrale verlichting. Zorg daarnaast voor gericht licht boven je aanrecht. Hiervoor zijn industriële spots ideaal. Heb je nog donkere hoekjes in de keuken? Plaats gerust een sfeervolle vloerlamp of enkele muurlampen. Ook in je keuken mag het best wel gezellig zijn.

59,00 incl.btw

3. De slaapkamer

Dit is de plek waar je tot rust komt. Hier gaat het vooral om sfeerlicht. Denk bijvoorbeeld aan mooie industriële tafellampen op je nachtkastjes. Een alternatief voor je nachtkastlampjes zijn kleine laaghangende hanglampjes of muurspots. Uiteraard voorzie je in je slaapkamer ook een centrale lichtbron. Deze hoeft niet helemaal centraal boven je bed te hangen, het kan bijvoorbeeld ook perfect boven een zetel die je in je slaapkamer plaatst. Naast sfeerlicht heb je ook gericht licht nodig, bijvoorbeeld aan je kleerkast. Gerichte spots zijn altijd heel praktisch bij het aankleden. Bij grote slaapkamers met donkere hoeken zijn vloerlampen heel sfeervol.

4. De badkamer en het toilet

In de badkamer mag je, net als in de slaapkamer, zowel centraal licht, gericht licht als sfeerlicht gebruiken. Voor centraal licht installeer je bijvoorbeeld een mooie plafondlamp. Daarnaast kies je voor gericht licht aan je wastafel en sfeerlicht aan je bad of douche. In het toilet ga je voor een plafondlamp en eventueel een klein sfeerlampje.

5. De hal

Je hal is de eerste indruk die bezoekers krijgen van je huis. Voorzie hier zowel centraal licht voor de momenten waarop je dit nodig hebt. Voorzie daarnaast sfeerlicht in de vorm van een tafellampje op een consoletafel of een staande lamp naast de kapstok bijvoorbeeld.

6. De gang en trappenhal

De eerste bekommernis in je gang en je trappenhal is vooral: goed zien waar je loopt. Enkele hanglampen verspreid boven de trap of enkele kleine wandlampen verdeeld over de hele trap doen wonderen. Hetzelfde geldt voor een lange donkere gang: voorzie lichtbronnen die verspreid zijn.

Tot slot nog een paar nuttige tips

Er bestaan nog een paar trucjes om de perfecte gezellige sfeer te creëren. Gebruik bijvoorbeeld lampenkappen om het licht te regelen. Een opengewerkte draadstructuur is uiteraard mooi als decoratie. Een volledig gesloten lampenkap richt het licht waarheen jij het wilt. Een lampenkap uit gaas verspreidt een diffuus licht. Werk daarnaast met dimmers zodat je de lichtsterkte volledig kunt instellen in functie van de sfeer die je wilt creëren. Kijk daarbij goed bij de specificaties van de lampen en de lichtbronnen van het liefst kooldraadlampen of ze geschikt zijn voor dimfunctie.

Een zeer belangrijke tip: wees kritisch op jezelf. Vraag regelmatig de mening van je huisgenoten of vrienden. Misschien schijnt die ene lamp toch wat teveel in de ogen of is dat ene kleine lampje niet voldoende om je favoriete muurdecoratie te verlichten? Verlichting is iets dat leeft door de jaren heen. Wees niet bang om regelmatig te veranderen.

0