Home - Blog - Een boekenkast inrichten? Wij geven je tips en leuke ideeën!  

Een boekenkast inrichten? Wij geven je tips en leuke ideeën!  

Gepubliceerd op 13 januari 2020

industriele meubels

Een mooie boekenkast kopen is één, een boekenkast inrichten is een tweede stap. Tenzij je een dichte boekenkast hebt gekocht is het een hele kunst om je boekenkast op een stijlvolle manier te vullen zonder dat het een rommeltje wordt. Er zijn een aantal tips & tricks voor het opvullen en inrichten van bijvoorbeeld je industriële boekenkast. Lees er hier alles over!

1. Kies het type boekenkast

Als je er zeker van bent dat je een aantal spullen aan het oog wilt onttrekken, ga je best voor een boekenkast die zowel open vakken als deuren en laden heeft. De open vakken kun je dan makkelijk op orde houden. Als je in je boekenkast spullen wilt plaatsen die niet onder het stof mogen komen te staan, neem dan een boekenkast met glazen deuren, ook wel vitrinekasten genoemd.

2. Grote of kleine boekenkast, en hoe richt je ze in?

Meet de plek waar je boekenkast komt te staan goed uit. Er bestaan boekenkasten in diverse breedtes en hoogtes. Hou er bij een grote kast rekening mee dat je ze opgevuld moet krijgen. Een halflege boekenkast is écht not done! Als je voldoende ruimte hebt, kies dan gerust voor een groot exemplaar. Bezit je niet genoeg boeken om ze vol te krijgen? Dit is zeker geen probleem! Je kunt gerust je boeken afwisselen met leuke objecten zoals vakantieherinneringen, potjes met planten of kunstwerkjes. Groepeer de verschillende objecten en verdeel ze zodanig over je boekenkast dat je een uitgebalanceerd geheel krijgt. Kies liever een grote boekenkast die bijvoorbeeld volledig een open ruimte opvult dan een te kleine kast te kiezen. In dit laatste geval heb je de neiging om ook naast je boekenkast zaken te gaan opstapelen, wat dan alweer een slordige indruk geeft.

3. Liever een boekenkast systeem?

Een boekenkast systeem bestaat in principe uit verschillende individuele boekenkasten die je met elkaar combineert. Een boekenkast systeem biedt heel wat mogelijkheden. Je plaatst bijvoorbeeld enkele smalle boekenkasten naast elkaar. Het grote voordeel is dat je flexibel bent in de opstelling en dus ook in de inrichting. Je kunt van de ene dag op de andere beslissen om een van deze kasten van je woonkamer naar je slaapkamer of badkamer te verhuizen en ze daar in te zetten als praktische kast met legplanken. Of je geeft aan je dochter of zoon een van je kasten mee als ze op kamers gaat wonen.

4. Combineer kleur en indeling van je kast

Een boekenkast inrichten en indelen heeft ook veel te maken met kleur. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een witte boekenkast, dan kun je ze opvullen met witte objecten om bijvoorbeeld in je woonkamer meer licht te brengen. Een zwarte kast die opgevuld wordt met zwarte spullen geeft dan weer een donker effect. Heb je gekozen voor een stoere houten boekenkast? Deze is makkelijk in te richten met een aantal leuke houten sculpturen, schalen of houten kistjes. Speel met kleur en materialen en werk je ideeën uit. Experimenteer en wijzig regelmatig de indeling, zo krijg je vaak leuke en verrassende effecten.

5. Een boekenkast volgens je eigen leefstijl

Je boekenkast is een volwaardig meubelstuk en je kiest het dan ook best als zodanig. Een boekenkast inrichten doe je best in functie van je levensstijl. Hou je van flexibiliteit? Dan bestaan er voor jou boekenkasten op wieltjes. Ben je meer van het standvastige? Dan kies je gerust een zware stoere boekenkast die er nog jaren kan blijven staan.

6. Hoe richt je een stoere boekenkast in?

Als jij van stoere en robuuste boekenkasten houdt, zul je ook graag in die stijl je boekenkast in willen richten. Gebruik bewust stoere accessoires om je boeken aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een stoere jerrycan of een miniatuur vliegtuig. Een hoorn of het skelet van een dierenkop doet het ook altijd goed. Zoek vooral items die bijvoorbeeld bij je hobby aansluiten. Ben je een reiziger? Kies dan een mooie globe. Hou je van wijn? Dan staat een wijnbox prachtig in je boekenrek. The sky is the limit, maak van je boekenkast een uitstalraam om jouw levensstijl te illustreren!

Je boekenkast combineren

Er bestaan heel veel boekenkasten. Daardoor kun je ze makkelijk combineren en indelen met je andere meubelen en je accessoires. Kies je voor metaal om te combineren met het metalen onderstel van je eettafel en stoelen? Of ga je voor hout omdat je salontafel ook volledig in hout is? Kies wit, grijs of zwart als deze kleuren al voorkomen in je interieur. Of kies een combinatie van hout en staal. Het kan! Creëer in ieder geval een stijlvol geheel waarin jouw boekenkast volledig tot zijn recht komt! Bekijk hier al onze industriële kasten!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
0