Home - Blog - Een Ibiza tuin maak je zo! Ontdek de nieuwe tuin style

Een Ibiza tuin maak je zo! Ontdek de nieuwe tuin style

Gepubliceerd op 22 mei 2024

ibiza tuin

Een Ibiza tuin is de trend van nu! Het combineert de relaxte sfeer van het eiland Ibiza met een stijlvolle en comfortabele tuin. Wil je ook een stukje van dit mediterrane paradijs in je eigen achtertuin creëren? In dit blog nemen we je stap voor stap mee van het ontwerpen van een perfecte Ibiza look in je tuin.

Wat is een Ibiza tuin?

Een Ibiza tuin is geïnspireerd op de relaxte en bohemian levensstijl van het eiland Ibiza, dat bekend staat om prachtige stranden en de relaxte sfeer. Deze tuinstijl draait om comfort, natuurlijke materialen en een mix van kleuren en texturen die een ontspannen en uitnodigende omgeving creëren. Denk aan loungen in een hangmat, genieten van een barbecue met vrienden of ontspannen op een gezellige bank met zachte kussens onder een pergola. Lees verder voor meer inspiratie en tuin ideeën!

ibiza tuin

Stap 1: Plan je ruimte

Voordat je begint met het omtoveren van je tuin, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Kijk naar de beschikbare ruimte en bedenk hoe je deze optimaal kunt benutten. Een Ibiza tuin heeft verschillende zones die allemaal hun eigen functie hebben. Denk aan een loungehoek, een eetgedeelte, een speelruimte voor kinderen, en eventueel een plek voor een buitenkeuken of bar.

Loungehoek

De loungehoek is het hart van je Ibiza tuin. Hier kom je samen met vrienden en familie om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Kies voor comfortabele meubels zoals een grote tuinset, ligstoelen en een hangmat of hangstoel. Vergeet niet om zachte kussens en dekens toe te voegen voor extra comfort.

Eetgedeelte

Een Ibiza tuin is niet compleet zonder een gezellige plek om te eten. Dit kan variëren van een eenvoudige picknicktafel tot een uitgebreide buitenkeuken met een grill en een bar. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout en steen om een authentieke sfeer te creëren. Hang sfeerverlichting zoals lantaarns of een prikdraad op om ‘s avonds een magische sfeer te creëren. En vergeet niet een grote parasol te plaatsen voor de warme zomerdagen.

Speelruimte

Als je kinderen hebt, is een speelruimte in je Ibiza tuin een must. Dit kan zo eenvoudig zijn als een zandbak of een schommel, of zo uitgebreid als een boomhut of een klein zwembad. Zorg ervoor dat de speelruimte veilig is en past binnen de rest van de tuin. Heb je een overkapping of pergola? Hang dan een schommel of bankje aan de houten banken. Hier kunnen kinderen lekker op schommelen en past binnen de Ibiza style!

ibiza tuin

Stap 2: Kies de juiste materialen

Een van de belangrijkste kenmerken van een Ibiza tuin is het gebruik van natuurlijke materialen. Deze materialen brengen niet alleen een rustieke en warme sfeer, maar zijn ook duurzaam en passen perfect bij de boho chic stijl.

Steen

Steen is een ander belangrijk materiaal. Gebruik natuursteen voor paden, terrassen en muren. Kiezels en grind kunnen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden en om kleine paden te creëren.

Textiel

Textiel speelt een grote rol in het creëren van de boho sfeer. Kies voor stoffen in aardetinten en met etnische prints. Vergeet niet om veel kussens, dekens, en vloerkleden toe te voegen. Deze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden en geven je tuin een gezellige en uitnodigende uitstraling. Linnen is een stof die je veel terugziet binnen deze tuintrend.

ibiza tuin

Stap 3: Voeg groene elementen toe

Planten zijn een cruciaal onderdeel van elke tuin en een Ibiza tuin is geen uitzondering. Kies voor een mix van mediterrane planten die ook goed tegen de weersomstandigheden van Nederland kunnen. Denk aan olijfbomen, lavendel, en rozemarijn. Combineer deze met vetplanten en cactussen voor een gevarieerde en interessante beplanting.

Potten en plantenbakken

Gebruik terracotta potten en houten plantenbakken om je planten in te plaatsen. Dit geeft een natuurlijke en rustieke uitstraling. Groepeer potten van verschillende groottes en hoogtes voor een speels effect.

Verticale tuinen

Als je een kleine tuin hebt, overweeg dan een verticale tuin. Dit is een geweldige manier om groen toe te voegen zonder veel ruimte in beslag te nemen. Gebruik houten pallets of metalen rekken om planten aan te hangen.

Kruidentuin

Een kleine kruidentuin is niet alleen praktisch, maar ook een leuke toevoeging aan je Ibiza tuin. Plant kruiden zoals basilicum, munt, en tijm in potten of in een speciaal aangelegd stukje van de tuin. Deze kruiden kunnen gebruikt worden in je keuken en geven je tuin een heerlijke geur.

Hoewel ze allemaal van plantaardige oorsprong zijn, hebben ze verschillende eigenschappen, toepassingen en duurzaamheidsprofielen. Over het algemeen heeft bamboe de langste levensduur van de drie materialen. Bamboe staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en stevigheid, wat het een populaire keuze maakt voor vele toepassingen. Het is bestand tegen vocht, schimmel en insecten, waardoor het zeer geschikt is voor langdurig gebruik, zowel binnen als buiten. Rotan en riet zijn ook duurzame materialen, maar over het algemeen niet zo sterk en langdurig als bamboe. Hun levensduur kan worden beïnvloed door factoren zoals blootstelling aan vocht, zonlicht en gebruik.

ibiza tuin

Stap 4: Sfeerverlichting

Lampen voor buiten zijn essentieel om de juiste sfeer te creëren in je Ibiza tuin, vooral ‘s avonds. Kies voor een mix van buitenverlichting om verschillende zones in je tuin te verlichten.

Lantaarns

Fairy lights en lantaarns zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje magie aan je tuin. Hang ze op aan bomen, pergola’s, of langs schuttingen. Ze geven een zacht en warm licht dat ideaal is voor ontspannen avonden buiten.

Kaarsen, fakkels en vuurschalen

Kaarsen, fakkels en vuurschalen zijn een andere geweldige manier om sfeerverlichting toe te voegen. Plaats ze op tafels, langs paden, of rondom je loungehoek. Ze geven niet alleen licht, maar houden ook insecten op afstand.

Solar verlichting

Solar verlichting is een duurzame en praktische keuze voor je tuin. Deze lampen laden overdag op en geven ‘s avonds licht. Plaats ze langs paden, in bloembedden, of rondom je terras voor een subtiele verlichting.

ibiza tuin

Stap 5: Decoratieve elementen

De laatste stap om je Ibiza tuin compleet te maken, is het toevoegen van decoratieve elementen. Deze details geven je tuin een persoonlijke touch en maken het echt uniek.

Wanddecoratie

Gebruik wanddecoraties zoals macramé hangers, manden, en spiegels om je muren op te fleuren. Deze items geven een bohemian uitstraling en voegen textuur toe aan je tuin.

Kunst en beelden

Voeg kunst en beelden toe die passen bij de Ibiza stijl. Dit kan variëren van kleurrijke schilderijen tot rustieke beelden van dieren of abstracte vormen. Deze stukken geven je tuin karakter en een persoonlijke touch.

Waterpartijen

Een kleine waterpartij, zoals een fontein of een vijver, kan een rustgevend element toevoegen aan je tuin. Het geluid van stromend water is ontspannend en draagt bij aan de serene sfeer van je Ibiza tuin.

Accessoires

Kleine accessoires zoals windgongen, lantaarns, en sierkussens maken je tuin echt af. Kies voor items in aardetinten en natuurlijke materialen om de boho chic stijl te benadrukken.

Met deze stappen kun je eenvoudig je eigen Ibiza tuin creëren en genieten van de relaxte en stijlvolle sfeer van dit prachtige eiland. Door de juiste materialen te kiezen, groene elementen toe te voegen, sfeerverlichting te gebruiken, en decoratieve details te integreren, transformeer je je tuin in een oase van rust en comfort. Nodig vrienden en familie uit, ontspan en geniet van je nieuwe buitenruimte. Toe aan nog meer inspiratie? Lees hier ideeën hoe je je kleine tuin kan inrichten. Happy gardening!

ibiza tuin

 

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.