Home - Blog - Een kleine woonkamer, appartement of huis inrichten? Wij geven je alle tips!

Een kleine woonkamer, appartement of huis inrichten? Wij geven je alle tips!

Gepubliceerd op 2 november 2020

kleine woonkamer inrichten

Als je een kleine woonkamer, appartement of huis wilt inrichten hebt, vind je hier wat tips! Als kleine woning kun je er toch zonder problemen een gezellige thuis van maken. Het vergt een beetje creativiteit om je meubels en accessoires de ideale plek te geven maar zelfs een klein huis of appartement biedt heel wat mogelijkheden qua inrichting. Zelfs al wil je een industriële stijl kiezen en voor stoere meubelen gaan, ook in kleine woningen en zelfs in een kleine studio is dit perfect mogelijk! Wij geven jou hier alvast een heel aantal tips en inspiratie als je efficiënt en stijlvol met kleine ruimtes wilt omgaan.

1. Wees creatief met opbergruimte

In een kleine woning is te weinig opbergruimte vaak een probleem. Creëer opbergmogelijkheden daar waar je het niet onmiddellijk zou verwachten. Kies bijvoorbeeld voor een salontafel met laden of opbergvakken. Berg je schoenen mooi op in een industriële schoenenkast zodat ze niet meer in je hal of gang rondslingeren. Plaats stijlvolle kisten onder je bed of gebruik ze als salontafel met extra opbergmogelijkheden.

2. Benut volop je muren

Je muren zijn er nu eenmaal. Gebruik ze zo veel mogelijk om opbergruimte te creëren, ook daar waar je geen industriële kasten kunt plaatsen. Ga voor veel industriële wandplanken en maak er bijvoorbeeld een mooie collage van. Zo heb je meteen veel ruimte voor je boeken, je servies of gewoon om je mooie vakantiesouvenirs een plek te geven. Kies voor smalle hoge kasten tegen je muur in plaats van brede lage kasten. Zwevende kasten of een kapstok die aan de muur hangt creëren een groter ruimtegevoel. Hoe meer je je vloer namelijk ziet doorlopen, hoe groter de kamer lijkt. En waarom zou je bijvoorbeeld je fiets niet aan de muur hangen als decoratief element? Hang in de keuken je keukengerei zoals kookpotten, spatels en lepels aan de muur of zelfs aan het plafond.

3. Kies voor een open keuken

Als je je woonkamer laat aansluiten bij je open keuken, dan krijg je groter ruimtegevoel. Je kunt kiezen voor een bartafel en barkrukken tussen je keuken en je woongedeelte. Op die manier krijg je een overzicht over een groot gedeelte van je woning.

4. Kies voor lichte kleuren en versterk de lichtinval

Wit laat je kamer groter lijken. Gebruik daarom veel wit of licht grijs in je woning. Heb je nogal donkere vloeren? Leg er een groot vloerkleed in lichte kleuren op. Ben je bang dat je met veel lichte kleuren geen stoere indruk meer kunt creëren? Geen nood! Kies gerust voor een stoere metalen kast, maar kies voor wit, lichtgroen of crèmekleur. Wil je toch extra kleur? Kies dan voor grote contrasten zoals wit-zwart of wit-rood. Denk bijvoorbeeld aan een zwart metalen wandrek of zwarte fotolijsten tegen een witte muur. Of kies een metalen bord in de kleuren wit en rood. Je creëert kleur, je krijgt eyecatchers en toch doe je niets af aan de lichtinval en ruime uitstraling van je kamer. Ook spiegels maken je kamer groter. Hang ze aan de muren die tegenover je ramen zijn gelegen, zo krijg je een optimale lichtweerkaatsing. Denk bijvoorbeeld aan een glazen wand tussen je slaapkamer en je badkamer. Zo stroomt het licht helemaal over deze twee kamers heen.

5. Ga voor transparantie

Naast lichte kleuren en optimale lichtinval is transparantie een middel om je kamer groter te laten lijken. Denk bijvoorbeeld aan een eetkamertafel, eetkamerstoelen en salontafels met een fijn maar toch stoer onderstel waar je doorheen kunt kijken. Kies voor industriële vitrinekasten in plaats van voor gesloten kasten. Gebruik een open boekenrek bijvoorbeeld als roomdevider. Daardoor creëer je aparte leefruimtes en je ‘muur’ dient meteen ook als opbergruimte.

6. Kies strategische verlichting

Als je een kamer groter wilt laten lijken, zorg er dan voor dat elk hoekje kan verlicht worden. Dit wil niet zeggen dat je kamer volledig in koel wit licht moet baden. Kies gerust voor warm wit licht of diffuus licht, maar let er op dat je geen donkere hoeken krijgt. Denk aan dimbaar licht, zo kun je het met een en dezelfde lamp zowel gezellig donker als functioneel helder maken in je kamer.

7. Deel je kamer strategisch in

Vooral bij kleine vierkante woonkamers kun je spelen met de opstelling van je meubels. Plaats bijvoorbeeld je zitbank een eind van de muur weg. Zo krijg je de indruk dat je kamer langwerpig en daardoor groter lijkt. En van vierkant gesproken… Om ruimte te winnen, kies je voor een vierkante eettafel. Met een kleine vierkante tafel heb je al plek voor 4 personen, met een wat grotere vierkante tafel plaats je al 8 gasten. Als je je vierkante tafel tegen de muur zet, win je ruimte en er kunnen toch nog altijd 6 personen aan je tafel plaatsnemen.

8. Ga voor mobiliteit

Als je in een klein huis woont, kies dan voor meubelen die je makkelijk kunt verplaatsen. Denk er bijvoorbeeld aan om meerdere kleine salontafels of bijzettafels te kopen in plaats van één grote salontafel. Zo deel jij je ruimte in volgens het aantal gasten dat je hebt of volgens je eigen behoeftes. Kies bijvoorbeeld eerder voor twee smalle hoge kasten in je woonkamer in plaats van één grote brede kast. De opbergruimte komt op hetzelfde neer. Alleen oogt je kamer groter als er twee kasten staan. Speel met hockers die je neerzet waar je ook maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan bakkerskasten of trolleys die je makkelijk op verschillende plekken in je woning kunt inzetten.

0