Home - Blog - Een sidetable achter de bank? Wij geven je alle tips!

Een sidetable achter de bank? Wij geven je alle tips!

Gepubliceerd op 16 september 2022

Mascio Haltafel teakhout blackwash naturel 135cm

Heb je een bank of ben je van plan een bank te kopen? Dan kun je meteen ook denken aan een sidetable achter je bank. Het voelt misschien aan als een kleine aanvulling in je interieur, maar je krijgt hiermee heel wat extra mogelijkheden! Wat kun je zoal met een tafel achter de bank, hoe breed moet ze zijn en welke decoratie is geschikt voor deze smalle tafel achter je bank? Het zijn vragen die bij je opkomen als je je bank wil gaan uitbreiden met een sidetable. Wij helpen je graag en geven je hierbij een heel aantal tips! Laat je inspiratie werken en maak er wat moois van!

1. Je sidetable en bank tegen de muur geplaatst

Wanneer je woonkamer breed genoeg is, kun je eenvoudig je bank een eindje van de muur schuiven en er een sidetable tussen plaatsen. Zo krijg je een extra plank achter je bank. In dat geval kies je best een lange sidetable die dezelfde lengte heeft als de rugleuning van je bank. Zo krijg je geen ‘vide’ tussen je bank en de muur.
Wanneer je ervoor kiest je sidetabel tussen je bank en de muur te plaatsen, kun je kiezen voor een sidetable met meerdere legplanken. Een sidetable met laden heeft hier weinig zin vermits je bank er voor komt te staan. Kies echter wel voor een sidetable die aan de zijkanten open is (de meeste zijn dit wel). Zo kun je achter je bank spullen opbergen in je sidetable.

2. Je sidetable en bank vrij in de kamer geplaatst

Een andere mogelijkheid is om je bank vrij in de kamer te plaatsen en daarachter een sidetabel te voorzien. Stond je bank tot nu toe tegen de muur omdat ze een niet al te fraaie achterkant heeft? Dan kun je dit nu camoufleren door de bank vrij in je kamer te plaatsen en er een sidetable tegen te plaatsen. Kies een sidetable met lades en legplanken en vul de tafel op met ornamenten. Je bank wordt plots meer waard!
Als je op deze manier een sidetafel tegen je bank plaatst, hoeft ze niet per sé even breed te zijn als je bank. Ook een klein exemplaar kan hier heel decoratief zijn. Of je zet bijvoorbeeld twee kleine sidetables een eindje van elkaar, een sidetable én een bijzettafeltje of een sidetable én een vloerlamp. De mogelijkheden zijn eindeloos!

3. Hoe breed of smal wil je je sidetable?

Een sidetable die als gangtafel ingezet wordt, is meestal zeer smal. Ook in een kleine keuken kies je best voor een smalle sidetable. Een sidetable voor bij je bank mag echter best wel breed zijn zolang de ruimte het toelaat. Als je je sidetable wil decoreren, zal je dan ook geen problemen hebben om er ook grotere objecten op uit te stallen. Het wordt als het ware een wandplank, maar dan geïntegreerd in je bank.

4. Welke decoratie op je sidetable achter je bank?

De decoratie waarmee je je sidetable aankleedt, kun je vergelijken met de decoratie op de console in je hal of met de objecten die je op wandplanken hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan een lamp achter de bank. Dit is heel nuttig wanneer je lekker wil luieren en een boek wil lezen. Het brengt meteen ook sfeer. Daarnaast kun je mooie vazen en schotels, een sculptuur of een opbergdoos op je sidetable plaatsen. Je sidetable kan bijvoorbeeld ook als mini-boekenrek dienen. Zoek mooie boekensteunen die meteen je tafel aankleden. Laat je fantasie de leidraad zijn bij het decoreren van je sidetable.

5. Kies de juiste sidetable voor jouw interieurstijl

De stijl van je sidetable is een belangrijk punt waarop je moet letten bij de aankoop. Bij een moderne bank ga je voor een moderne sidetable. In je vintage woning kies je voor een sidetable met retro look. Een industriële woning vraagt om een industriële bijzettafel. Ga gerust kijken bij het merk van je favoriete sidetable. Wellicht hebben we een salontafel, bijzettafels en eettafel in dezelfde uitvoering als je sidetable. Zo sluiten al deze meubelstukken op elkaar aan. Kies voor je sidetable materialen en kleuren die je elders ook in je interieur hebt verwerkt. Kies voor de juiste afwerking: naturel hout, geverfd hout, metaal, messing, marmer… Het zijn slechts een van de vele mogelijkheden.

6. Hou je sidetable netjes

Een sidetable achter je bank, of ze nu tegen de muur staat of niet, is net als een vitrinekast. Laat er geen ‘rommel’ op slingeren, maar hou het netjes. We gaven je hierboven al een tip hoe je spulletjes uit het oog kan onttrekken. Hou de planken die je wél kunt zien netjes op orde. Plaats er ook niet té veel objecten op. Je sidetable is nog altijd een volwaardig meubel dat gezien mag worden. Door ze overdacht te decoreren, komt je sidetable nog veel beter tot zijn recht.