Home - Blog - Houten tafel behandelen of lakken? Wij leggen het uit!

Houten tafel behandelen of lakken? Wij leggen het uit!

Gepubliceerd op 2 maart 2023

Salvator eettafel ovaal walnoot

Misschien heb je een tijd geleden gekozen voor een naturel tafelblad in hout. Misschien was het zelfs onbehandeld hout, dat kan perfect. Ziet het er op dit moment niet meer zo fris uit, bijvoorbeeld door vlekken of slijtage? Dan wordt het tijd voor een opknapbeurt. Maar hoe ga je je eettafel of salontafel terug als nieuw maken? Er bestaan heel wat mogelijkheden: beitsen, lakken, een bescherm laagje aanbrengen of verven bijvoorbeeld. De keuze hangt af van je eigen voorkeur, maar ook van het soort hout dat je wil behandelen. In dit artikel helpen wij je alvast een heel eind op weg. Laat je inspireren en maak van je oude tafel een splinternieuw exemplaar.

Maak je keuze: welk resultaat wil je?

Vooraleer je aan de slag gaat met het behandelen van je oud houten tafel, bepaal je welk resultaat je wil. Wil je dat je eiken blad er nog altijd naturel zal uitzien of wil je je notenhouten tafel donkerder maken dan ze nu is? Hoe moet je tafel van acacia hout er straks uitzien: stoer industrieel of strak modern? Wil je ze lakken, vernissen of zwart beitsen? Je eigen woonstijl, de functie van je tafel en het gewenste resultaat bepalen uiteindelijk hoe je je tafel zal behandelen. Wij zetten het voor jou hier even op een rijtje.

Begin met grondig schoonmaken

Het grote voordeel van hout is dat je het zelf makkelijk kunt behandelen. Wil je bijvoorbeeld watervlekken uit hout verwijderen? Dan kan het vaak al lukken met een licht sopje van groene zeep. Dep de vlek tot ze verdwijnt en laat goed drogen. Gaat het om vetvlekken of wil je de hardnekkige kringen uit je houten tafel weghalen? Dan is er meer werk nodig, maar ook deze vlekken zijn geen enkel probleem. Je gaat het tafelblad schuren tot de vlekken niet meer zichtbaar zijn. Schuur niet alleen daar waar de vlekken zijn, maar schuur het volledige tafelblad.

De volgende stap: de finish

Nu alle vlekken uit je tafel gehaald zijn, is het tijd voor de volgende stap: de afwerking. De finish laag bepaalt de look van je tafel. Lakken geeft een ander resultaat dan beitsen, white wash ziet er helemaal anders uit dan black wash. Elke finish heeft zijn eigen karakteristieken. Hieronder geven we in het kort de verschillende mogelijkheden.

Bijenwas. Dit is een zeer natuurlijk product en geeft je houten tafel een boost. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een eiken tafel, maar je kan er ook je mangohouten eettafel mee behandelen. Bijenwas is vooral geschikt voor harde houtsoorten die verder weinig onderhoud vragen. Het is uitsluitend bestemd voor tafels voor binnen.

Olien. Je kunt, na het opschuren, je houten tafel ook in de olie zetten. Meubel olie dringt in het hout en beschermt het tegen uitdroging, daar waar bijenwas eerder een laag bovenop het hout vormt. Olie is geschikt voor binnentafels en voor buitentafels.

Beitsen. Dit is een andere manier van hout behandelen. Het dringt goed door in het hout. Het is microporeus en het laat het hout goed ademen. Het is geschikt voor zachte en harde houtsoorten. Met beits kun je je hout tegelijkertijd ook een kleur geven. Er bestaan namelijk licht en donker beits. Zo geef je bijvoorbeeld je tafel in eikenhout plots een andere look.

Vernissen en lakken. Deze twee woorden worden vaak door elkaar heen gebruikt. Beide behandelingen maken het oppervlak van je tafel helemaal waterdicht, dit in tegenstelling tot beitsen. Het verschil tussen vernis en lak is dat vernis transparant is en dat het hout bij lakken mat is. In vergelijking met hout olie, bijenwas of beitsen is je tafel bij lakken of vernissen veel beter beschermd tegen vlekken en vocht. Voor tafels die heel intens gebruikt worden of tafels voor buiten kies je voor een harde lak. Het beste kies je voor bijvoorbeeld Glitsa meubellak, ook wel botenlak genoemd. Deze tafellak bevat polyurethaan en legt een heel harde lak op het blad, zodat dit wel tegen een stootje kan.

Verven. Naast bijenwas, olie, lakken en beitsen kun je uiteraard ook kiezen om je tafel te verven. Je kiest uit talloze kleuren en daarmee leg je meten ook accenten in je woning. Een tafel in een opvallende kleur wordt een echte eyecatcher. Ook bij verven geldt de regel om je tafel goed te beschermen. Kies krasvaste verf voor tafels die dagdagelijks gebruikt worden. Eventueel geef je, na het verven, je tafel nog een laag botenlak. Zo ben je zeker dat ze nog een hele tijd beschermd is tegen slijtage en krassen.

Voor de toekomst: regelmatig onderhouden

Is je tafel helemaal geworden wat je ervan had verwacht? Denk dan ook aan de toekomst. Wacht niet te lang om je mooie tafel in eik, acacia of mangohout te onderhouden. Geef ze regelmatig een opknapbeurt met onze bescherming en onderhoudsmiddelen. Het verhoogt hun levensduur en zo zal je nog heel lang van je mooie houten tafel genieten!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.