Home - Blog - Houten tuinmeubelen schoonmaken: dat doe je zo

Houten tuinmeubelen schoonmaken: dat doe je zo

Gepubliceerd op 18 april 2024

houten tuinmeubels schoonmaken

Houten tuinmeubelen voegen warmte en natuurlijke schoonheid toe aan je buitenruimte, maar regelmatig schoonmaken en onderhoud zijn cruciaal om hun schoonheid te behouden. Met deze handige tips kun je je houten tuinmeubelen stralend schoon houden en hun levensduur verlengen.

1. Verwijderen van vuil en stof

Begin met het verwijderen van oppervlakkig vuil en stof van je houten tuinmeubelen. Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om losse vuildeeltjes weg te vegen. Dit helpt om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en krassen veroorzaakt tijdens het reinigingsproces.

houten tuinmeubelen schoonmaken

2. Reinig het hout met groene zeep

Gebruik vervolgens groene zeep gemengd met warm water om eventuele vlekken of vuil voorzichtig weg te poetsen. Gebruik een zachte borstel of een spons om de zeepoplossing op het hout aan te brengen en reinig de oppervlakken voorzichtig. Werk in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen.

Gebruik geen hogedrukreiniger! Dit kan namelijk het hout beschadigen. Ook raden we af om baking soda te gebruiken. Dit kan namelijk de beschermlaag van hout aantasten, wat verkleuring en beschadigingen kan veroorzaken. Ook is schoonmaakazijn een veelgebruikt middel. Dit helpt inderdaad goed om vlekken te verwijderen op het hout, maar pas op dat je niet te veel azijn gebruikt. Want ook dit kan de beschermlaag aantasten door de hoge zuurgraad. Een klein scheutje op een doek is voldoende.

Wil je liever niet zoveel onderhoud aan je tuinmeubels? Overweeg dan kunststof of aluminium tuinmeubels. Deze materialen vragen veel minder onderhoud dan hout.

houten tuinmeubelen schoonmaken

3. Het hout schuren en oliën

Als het hout verweerd is, kleine beschadigingen of groene aanslag heeft, dan kun je deze plekjes licht opschuren. Dat is het grote voordeel aan hout! Olie het hout vervolgens opnieuw in. Dit helpt om de natuurlijke kleur en glans te herstellen en beschermt het hout tegen vocht en UV-stralen. Gebruik een olie die geschikt is voor het type hout van je tuintafel of tuinstoel. Zo heb je speciale olie voor hardhout, zachthout, Douglas hout, bamboe of teakhout. Ook kun je beits gebruiken in plaats van olie.

houten tuinmeubel schoonmaken

4. Hardnekkige vlekken behandelen

Voor hardnekkige vlekken zoals waterkringen, kan ontweringswater een optie zijn. Breng het ontweringswater eerst aan op de hardnekkige vlekken, doe dit met een doek of kwast. Laat dit even intrekken en breng vervolgens het ontweringswater aan op het gehele meubel. Spoel het vervolgens af met water. Lees goed de gebruiksaanwijzing van het ontweringswater voordat je begint.

houten tuinmeubels schoonmaken

5. Naspoelen en drogen

Spoel de gereinigde oppervlakken af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je de meubelen goed laat drogen om vlekken of houtrot te voorkomen.

Wanneer je tuinset overdekt staat, bijvoorbeeld onder een veranda, pergola of een parasol, heeft je je tuintafel, tuinstoel of tuinbank minder last van de weersomstandigheden en vuil. Daardoor zullen ze ook langer mooi blijven!

6. Het houd beschermen en behandelen

Om je houten tuinmeubelen te beschermen tegen vocht en UV-stralen, overweeg dan om ze regelmatig te behandelen met een beschermende houtolie of -lak. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout zijn mooie warme kleur behoudt en minder snel gaat vergrijzen. Breng de olie of lak gelijkmatig aan op je tuinset en laat het volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant. Herhaal deze behandeling indien nodig, vooral aan het begin en het einde van het buitenseizoen.

houten tuinmeubels schoonmaken

7. Opslag en winteronderhoud

Wanneer het buitenseizoen ten einde loopt, probeer dan om je tuinmeubels op een droge en geventileerde plaats op te bergen om ze te beschermen tegen vocht en vorst. Als opslag niet mogelijk is, bedek de meubelen dan met een ademende hoes om ze te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Met deze eenvoudige tips kun je je houten tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden, Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van je meubels te verlengen, zodat je er nog jarenlang van kunt genieten. Bekijk hier al onze outdoor meubels!