Home - Blog - Industriële woonkamers, tips van ons om stoer te wonen!

Industriële woonkamers, tips van ons om stoer te wonen!

Gepubliceerd op 9 november 2020

industriele woonkamer

Wat verstaan we precies onder een industriële woonkamer en/of stoer wonen? Wanneer kun je je woonkamer industrieel noemen? Richt je je huis in met stoere meubelen, doe je dit met industriële accessoires, of met beide? Of ga je nog een stap verder en ga je voor het totaalplaatje? In deze blog hebben wij het over complete woonkamers met industrieel tintje. Hoe realiseer jij dit en hoe kom je uiteindelijk tot een volledig industriële woonkamer? Vraag ons gerust advies. Bij Cavetown.nl staan wij klaar om jou raad te geven. Wij zetten hier alvast een aantal tips voor jou op een rijtje. Laat je inspireren en maak van je woonkamer een gezellige en stoere plek om in te leven!

Stoer, robuust…

Als je gaat voor een industriële inrichting van je woonkamer, hou dan onder meer de volgende woorden in gedachten: stoer, robuust, groots, omvangrijk, functioneel, no nonsense, eerlijk. Als je je bij elke aankoop houdt aan deze kenmerken, dan zit je al voor meer dan de helft goed. Maar er is meer!

Kies het juiste materiaal

De industriële inrichting kent haar oorsprong in de meubelen, gebruiksvoorwerpen en accessoires die je tijdens de industriële periode in fabrieken, werkhuizen, scholen en ziekenhuizen vond. Kunststof bestond nog niet en de objecten waren puur functioneel bedoeld. Het moest sterk zijn, het moest functioneren en het moest jaren lang meegaan. De materialen die aan deze eisen voldeden waren staal, metaal, hout en glas. Hou je daarom nu ook nog aan deze materialen als je woonkamer in de industriëel stijl inricht.
Deze materialen combineer je met stoffen zoals jute en katoen, gebreide dekens en ruw geweven tapijten. Ook lederen banken, eetkamerstoelen in leder en barkrukken in leer zijn heel geliefd voor de industriële interieurs.

Kies de juiste kleuren

De kleuren van de industriële meubelen waren zwart, grijs, groen en wit of gebroken wit. Met andere woorden: veel variatie was er niet qua kleur. Maar dat maakt nu juist dat de totale uitstraling van een industrieel interieur zo stoer overkomt. Hou je daarom ook aan deze kleuren, zeker als het om je basismeubilair of accessoires gaat. De laatste jaren zien we een aantal trends verschijnen die toch wat kleur brengen in de industriële stijl. Zo zie je ook wel eens oker geel, ijsblauw en turquoise, oud roze of poederroze bijvoorbeeld. Overdrijf niet met deze objecten in deze kleuren, maar gebruik ze als eyecatcher.

Ga jij voor betonlook?

Beton en betonlook is heel erg in voor vloeren en muren in een industrieel pand. Maar ook meubelen zoals salontafels of bijzettafeltjes vind je in betonlook. En wat dacht je van een lamp in betonlook? Het bestaat! Betonlook is perfect te combineren met ruw hout, zwart metaal en glas. Naast betonlook mag je ook gerust gaan voor metaal in roest(kleur). Het geeft, samen met betonlook een zeer stoere touch aan je woonkamer.

Laat de oorspronkelijke structuur van het gebouw gewoon onbedekt

Als je nutsleidingen hebt zoals bijvoorbeeld buizen van airco, waterleiding… laat deze gewoon onbedekt. Het benadrukt nog meer de industriële uitstraling van je woonkamer. Heb je een kale bakstenen muur of zie je nog restanten van tegels op je muren? Als het enigszins mogelijk is, laat je deze gewoon zitten en stem je je industriële inrichting hierop af. Hetzelfde geldt voor metalen trappen en houten balken. Ze mogen best wel gezien worden!

Ga voor het totaalplaatje, wees je eigen industriële interieurarchitect

Als je je woonkamer een industriële look wilt geven, ga dan tot in de kleinste details aan de slag. Denk gewoon in termen van woonkamer sets. Het industrieel interieur van je woonkamer bestaat namelijk uit diverse elementen. Of je nu een volledig nieuwe woonkamer moet inrichten, of je wilt je bestaande woonkamer een stoere look geven, het principe blijft hetzelfde. Neem even de tijd en neem blad en papier of een computer. Teken je woonkamer uit. Je begint met een schets, een plattegrond. Daarop ga je ruwweg je meubelen intekenen. Dan volgen je accessoires zoals vloerkleden, bijzettafeltjes, muurdecoratie. Maak een lijstje met alle objecten die je voor je totaalinrichting van je woonkamer wenst. Ga zo veel mogelijk tot in de kleinste details. Hou dit lijstje goed bij. Het wordt je leidraad voor je woonkamerinrichting.

159,95239,95 incl.btw

Industriële woonstijl: soms blijf je best bij je favoriete label

Als je de verschillende producenten en labels bekijkt die industriële meubelen en accessoires maken, dan zie je vaak wel een verschil in stijl en afwerking. Sommige merken gaan voor zeer stoer, met rechte lijnen, grove materialen en een ruwe afwerking. Andere merken gaan dan eerder voor stoer met een fijnere touch. Bij de ene zie je dikke metalen poten aan industriële stoelen of industriële kasten, bij de andere zie je een minder uitgesproken onderstel. Start met het bijzonderste meubel in je woonkamer: je eetkamertafel of je zitmeubelen bijvoorbeeld. Als je je keuze hiervoor hebt kunnen maken, ga dan eens kijken of ditzelfde merk bijvoorbeeld ook eetkamerstoelen, industriële salontafels of bijzettafeltjes heeft. Zoja, kies ze dan in dezelfde uitvoering. Het is altijd mooi om te zien dat zowel je salontafel als je eetkamertafel dezelfde afgeronde of juist strakke tafelpoten hebben. Of dat je dressoir in hetzelfde hout is gemaakt en dezelfde deuren en deurknoppen heeft als het kleine kastje in de hoek naast je fauteuil.

Denk ook aan de accessoires voor jouw industriële inrichting

Accessoires maken het plaatje volledig. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting. Deze komt pas goed tot zijn recht als je dezelfde principes aanhoudt voor je industriële hanglampen, vloerlampen en tafellampen. Zorg ervoor dat dezelfde materialen en kleuren die je hebt gekozen voor je meubelen ook terugkomen in je verlichting: hout, metaal, glas… en zwart, grijs, groen, wit… En let hier ook op de afwerking: ronde vormen, rechte lijnen, stoere of minder stoere uitvoering? Zoek ook zorgvuldig je accessoires: muurdecoratie, vloerkleden, industriële wandplanken, spiegels. Kleine gebruiksvoorwerpen voor in de woonkamer kun je gerust ook in de industriële stijl aankopen. Hoe meer je in detail gaat, hoe mooier (lees: stoerder) het geheel wordt.

0