Home - Blog - Inspiratie om je woonkamer warm en industrieel in te richten!

Inspiratie om je woonkamer warm en industrieel in te richten!

Gepubliceerd op 10 november 2022

Trenso dressoir 196 cm

Ben jij iemand die de winter helemaal niet erg vindt, maar zich ‘s winters gewoon lekker thuis warm nestelt? Je wil wegkruipen in je huis, de koude lange avonden trotseren en thuis dingen doen waar je anders niet toe komt? Dan is het nu hét moment om je woning om te toveren tot een warme cocon. Misschien sta je voor de volledige inrichting van je huis, of je wil gewoon je huidige woonkamer een make-over geven. Wil je daarbij je woonkamer industrieel inrichten en toch een warm en gezellig resultaat creëren? Zoek je hiervoor inspiratie, wil je weten met welke materialen en kleuren je het beste werkt? Maar woonkamer inspiratie industrieel, wat is het nu precies? Lees hieronder meer. In dit artikel geven wij jou tips om een stoer en warm interieur met een groot industrieel gehalte te creëren. Laat je inspiratie los en bouw de huiskamer om je heen die je warmte en rust in koude tijden brengt.

1. Behoud de bouwelementen in je woonkamer

Je hebt misschien een oud industrieel pand opgekocht en volop bezig dit in te richten? Bekijk dan de typische bouwelementen die er aanwezig zijn. Lopen er nutsvoorzieningen door je kamer, heb je een metalen trap of is er een muur volledig in kale baksteen? Of misschien is er nog een oude tegelvloer die je eigenlijk niet wil wegdoen. Behoud deze elementen en verwerk ze in je interieur. Woonkamer inspiratie industrieel betekent de industriële elementen in de kijker plaatsen zonder dat het echt overdreven wordt. Het zijn sowieso elementen die je gratis krijgt en die een grote waarde hebben. Ze geven aan je interieur alvast de juiste industriële look.

2. Creëer een ‘geleefde’ sfeer

Hou het bij de inrichting niet te strak of te netjes. Strak en minimalistisch is niet onmiddellijk wat je je voorstelt bij een warm interieur. Een modern warm interieur is de juiste balans vinden tussen strak en rommelig. Laat je huiskamer er vol uitzien, maar prop ze niet vol. Als je kasten, tafels, stoelen en zitmeubels kiest, kies ze niet te klein maar ook niet te groot. Je vult je interieur verder aan met woonaccessoires zoals wanddecoratie, vazen en schalen, vloerkleden, bijzettafeltjes… En ook kleuren hoeven er niet altijd zo netjes uit te zien. Ga gerust voor ruw hout met gaatjes en krassen, metaal met patina, interieurstukken die er een beetje beschadigd en een beetje doorleefd uitzien. Zo lijkt het of je woont al jaren in interieur, ook al is het volledig nieuw.

3. Combineer stoere en natuurlijke materialen met elkaar

Een warm interieur creëer je met de gepaste materialen. Denk voor je industriële woonkamer vooral aan hout, metaal, glas en natuurlijke stoffen zoals wol, fluweel en katoen. Voor houten meubels kies je bijvoorbeeld acacia- of teakhout. Dit zijn houtsoorten met stoere maar ook een zeer warme uitstraling. Combineer dit hout met een zwart metalen frame dat bijvoorbeeld een poedercoat laag heeft. Voor stoelen, zitbanken en fauteuils ga je voor wol of katoen. Ook velvet is heel erg in. Dit materiaal brengt een vleugje nostalgie in je woning, zonder echter als flauw over te komen. Voor lampen en accessoires ga je voor glas en metaal. Denk aan smoke glas en zwart metaal of donkere messing bijvoorbeeld. Je mag gerust een aantal stoere natuurlijke elementen in je interieur verwerken: een schapenvacht, houten schalen of dik gebreide kussens bijvoorbeeld. Kunststof en ingewikkelde vormen zijn bij een industriële stijl echt uit den boze. Ga voor stoer maar sober, robuust en warm tegelijk. Dan zit je altijd goed.

4. Woonkamer inspiratie industrieel, kies de gepaste kleuren

In de industriële stijl zien we eigenlijk heel diverse kleuren. Tot voor kort zagen we bijna uitsluitend bruin, grijs, wit, zwart en beige. Sinds een paar jaar zijn ook andere tinten de industriële woninginrichting binnengedrongen. Denk aan okergeel en terracotta. Heel trendy zijn de kleuren olijfgroen, roest, pruim en honeycomb. Ook zachte kleuren zoals poederroze, oudroze en zacht hemelsblauw doen hun intrede. Hou het vooral bij warme kleuren. We merken dat er zich een aantal stijlen als industriële substijl aan het ontwikkelen zijn. Dit gaat van zeer stoer tot minder stoer. Aan jou de keuze!

5. Creëer accenten

Wil je je woonkamer inrichting warm en stoer en daarbij ook volgens je eigen stijl? Dit kun je doen door persoonlijke accenten te leggen in je interieur. Een van de manieren om dit te realiseren is de typische industriële kleuren te doorbreken met fellere kleuren. Denk bijvoorbeeld aan enkele accessoires in contrasterende kleuren: gordijnen die opvallen, een uniek schilderij aan de muur of industriele lampen die je woonkamer inrichting warm maakt. Zorg voor verrassingen. Wat denk je van één grote mosgroene zitbank, pink roze barkrukken aan je huisbar, een fluffy dekentje op je stoere leren zitbank of een spiegel met een opvallende gouden lijst? Het kan allemaal!

Kort samengevat kunnen we je aanraden: volg je eigen stijl en voorkeuren, hou het evenwicht erin en hou het vooral stoer en robuust.