Home - Blog - Je barstoelen: meten is weten! Juiste zithoogte barkruk voor kookeiland en bartafel

Je barstoelen: meten is weten! Juiste zithoogte barkruk voor kookeiland en bartafel

Gepubliceerd op 18 juni 2018

Barkrukken industrieel hout bartafel

De intrede van een open keuken heeft een hele revelatie in het gezinsleven gebracht. De opkomst van kookeilanden en buffettafels was enorm. Daarmee verschenen meteen ook nieuwe meubelen in onze huizen: de barkruk. Ze bestonden uiteraard al in café’s en werkhuizen, maar ze kregen nu een andere look. Ze moesten immers passen in onze woninginrichting. Zoek jij mooie industriele barkrukken? Wij zochten voor jou alvast wat tips over de verschillende modellen en de ideale zithoogte van je barstoel.

Van caféstoel tot buffetstoel

Wat is er aangenamer dan ‘aan de toog te hangen’? Heb je zelf een leuke bar of café? Dan kun je eens wat anders in huis halen dan de standaard (meestal houten) caféstoelen. Let hierbij goed op: kies voor je bar altijd de correcte zithoogte. Aan een echte bar zit je namelijk een stuk hoger dan aan een kookeiland thuis. Op de zithoogte, zowel voor je keuken als voor je cafébar, komen we hieronder uitgebreid terug. Zowel voor particulieren als voor horeca bestaan er prachtige en comfortabele barkrukken in industriële stijl. Ontwerpers halen hun inspiratie uit vroegere modellen. In werkhuizen werden ze ingezet als atelier stoel, als kruk voor wie aan een balie zat of als ondersteuning voor werknemers die vaak moesten rechtstaan. De huidige buffetstoelen voldoen aan alle moderne eisen van comfort, daar mag je zeker van zijn.

Heel robuust of verfijnd?

Binnen de industriële stijl heb je nog diverse gradaties. Zo kun je kiezen voor heel stoere, zware en robuuste barkrukken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een barstoel met dierenvacht of leer. Kies je zowel de zitting als de rugleuning in dit materiaal? Dit oogt heel erg stoer. Of leg je het stoere accent liever op het onderstel? Ook dit kan! Kijk dan eens naar een ontwerp als de Cycle barchair met pedalen. Dit is een mooi voorbeeld hoe mechanische onderdelen hun weg hebben gevonden in onze wooninrichting. Hou je het liever slanker en fijner? Kies dan voor bijvoorbeeld een zitting en rugleuning in draadstructuur of in rotan. Of ga voor slanke en sierlijke poten. Zolang het geheel kracht uitstraalt en uit eerlijke materialen bestaat, zit je goed!

Kies kleuren en materialen

Uit welke materialen en kleuren je keuken of bar ook bestaat, er zijn voldoende mogelijkheden om je buffetstoelen hierbij te laten aansluiten. Kies voor metaal als je in je interieur al elementen in metaal hebt: metalen balken of ijzeren raampartijen bijvoorbeeld. Ga voor hout als je bijvoorbeeld houten vloeren of houten keukenkasten hebt. Kies verweerd leer als je een bank in doorleefd leer hebt. Heb je een paar elementen in dierenhuiden in je woning of café? Kies dan gerust barkrukken met dierenvacht. Zo krijg je wat we noemen herkenningselementen doorheen je hele pand. Dit toont dat je zorgvuldig en tot in de details aandacht aan je interieur besteedt.

mancave bouwen

De ideale zithoogte van je buffetstoel

Met kleur, materialen en combinaties van de stoelen alleen ben je nog niet klaar. Denk ook aan de ideale zithoogte. Er zijn barkrukken die in de hoogte verstelbaar zijn. Dat is helemaal perfect natuurlijk. Maar wat als je valt voor een mooie caféstoel die je niet in de hoogte kunt regelen? Bepaal dan exact wat voor jou de juiste zithoogte is.

Kookeiland, buffet of cafétoog?

Je staat er misschien niet bij stil, maar barkrukken voor een buffet en cafétoog zijn hoger dan barkrukken voor een kookeiland. Bepaal daarom eerst waar je barkruk komt te staan. Wij zetten de ideale hoogtes hier op een rijtje:

mancave bouwen

Barkrukken voor kookeiland, ook counter barkrukken genoemd

Voor een kookeiland van 90-95cm hoogte: kruk zithoogte 60-82cm.

-37%
Oorspronkelijke prijs was: €109,95.Huidige prijs is: €69,00. incl.btw

Barkrukken voor bartafels, café en horeca

Voor een bartafel van 90-105/110cm hoogte: kruk zithoogte 68-85cm.
Voor een bartafel van 115cm hoogte of meer: kruk zithoogte 91cm.

Deze standaardmaten zijn natuurlijk geen 100% vaststaande regel. Een barkruk met een zacht kussen zakt wat in en een onderstel met gasveer zakt wat door als je er gaat opzitten. Kies voor je kinderen, voor de veiligheid, niet-verstelbare en niet-draaibare stoelen met een harde zitting. Je moet voor je benen altijd voldoende ruimte hebben tussen het tafelblad en de zitting. Een heel dik tafelblad moet je incalculeren in je afmetingen. Armleuningen kunnen soms storend zijn als je ver onder de bar wil schuiven. En zo kun je nog een aantal criteria bedenken die een rol spelen bij de keuze van de perfecte maten.

mancave bouwen

Uitproberen is de boodschap!

Voordat je tot de aankoop van mooie barstoelen overgaat, probeer je eerst wat uit. Je kent waarschijnlijk vrienden of kennissen die barkrukken hebben. Of misschien heeft je stamcafé er wel een aantal staan. Probeer deze eerst uit, bekijk de zithoogte en het comfort. Baseer je hierop om je eigen barstoelen aan te schaffen.

0