Home - Blog - Je dressoir decoreren en aankleden, hoe doe je dat?

Je dressoir decoreren en aankleden, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 10 maart 2022

decoratie dressoir

Je hebt een mooie dressoir gekocht, hij wordt thuis geleverd. En daar staat hij dan, netjes tegen de muur. Maar dan begint het pas: wat plaats je op en rond je dressoir? Welke ideeën kun je daadwerkelijk toepassen? Met andere woorden: waaruit bestaat de decoratie van je dressoir, hoe integreer je hem in je interieur en hoe zit het met het aankleden van je dressoir? In dit artikel lees je meer over je dressoir, wat is een dressoir en hoe kleed je hem aan? Laat je inspireren!

Wat is een dressoir?

Over het algemeen is een dressoir een lage brede kast op poten die in de woonkamer geplaatst wordt. De kast is meestal opgedeeld in deuren en laden. Het woord ‘dressoir’ is afkomstig van het Franse werkwoord ‘dresser’, wat betekent: klaarmaken, opdienen. Deze kast was oorspronkelijk te vinden bij rijke families en bedoeld om het servies en het tafellinnen in op te bergen zodat men het altijd bij de hand had wanneer de familie aan tafel zat. Vaak werden de gerechten uitgestald op de kast zodat het personeel ze van daar makkelijk kon opdienen. Maar… deze ‘upstairs-downstairs’ tijden zijn al lang voorbij. Nu is een dressoir gewoon een praktische en vooral decoratieve kast die je in om het even welke kamer plaatst. De lage brede vorm kan ook sterk variëren. In functie van de ruimte die jij hebt, kies je voor lang of smal en laag of hoog. Je kiest met andere woorden gewoon de kast die jij graag ziet. En! Volop decoratie mogelijkheden op de kast (zoals planten).

Hoe ga jij je dressoir pimpen?

Veel gerechten zullen er niet meer op je dressoir staan om ze van daaruit op te dienen. Daarom… hier enkele ideeën ter decoratie van je mooie dressoir. Bij het inrichten van je woning wil je het gezellig hebben. Net zoals je je tv meubel aankleedt of mooie spullen uitstalt in je vitrinekast, zo ga je ook je dressoir perfect in je interieur integreren. Wij zetten onze tips alvast op een rijtje.

Tip 1: Evenwichtige decoratie

Als je iets op je dressoir plaatst, doe het dan evenwichtig. Plaats niet alles aan één kant, maar kleed het mooi over het geheel aan. Plaats bijvoorbeeld links wat planten op je dressoir en rechts een mooie tafellamp. Eventueel plaats je in het midden nog een laag item. Ga zeker niet voor overdaad! Niet te veel decoratie. Qua aankleden en inrichten, less is more.

Tip 2: Heb oog voor de open vakken

Heb jij gekozen voor een dressoir met een aantal open vakken, juist omdat je het idee zo mooi vindt? Hou het dan ook bij mooi. Open vakken nodigen nogal eens uit om er rommel in te leggen: dagbladen, speelgoed van de kinderen of je hobbyspullen bijvoorbeeld. Niet doen! Je dressoir biedt voldoende ruimte om alles mooi aan het oog te onttrekken. Gebruik de open vakken om decoratieve spullen zoals kunstwerkjes, fotolijsten of vakantieherinneringen in uit te stallen. Zo blijft je dressoir altijd stijlvol. Tip: Doe vooral je ideeën op via tijdschriften en via pinterest.

Tip 3: Blijf altijd trouw aan je stijl

Als je je dressoir gaat stylen, blijf dan consequent bij de stijl die jij voor je interieur hebt gekozen. Zo zal bijvoorbeeld een kunststof jaren ’70 vaas niet echt tot zijn recht komen op een stoere houten dressoir kast. Kies de objecten waarmee je je dressoir aankleedt altijd in dezelfde stijl als je kast. Zij zullen je kast nog meer charme geven, en omgekeerd.

Tip 4: Om en rond je dressoir

Bekijk kritisch de omgeving van je dressoir. Hoe kun je accessoires inzetten om je dressoir kast in een mooi kader te plaatsen? Denk bijvoorbeeld aan een mooi schilderij of wandfoto boven je dressoir. Of wat vind je van een decoratieve vloerlamp naast je dressoir en een vloerkleed voor je dressoir kast? Ga bijvoorbeeld op zoek naar een mooie klok, een spiegel of een wandplank die je in de omgeving van je dressoir hangt en waarmee je dressoir pas goed tot zijn recht komt.

Tip 5: Je dressoir kast in het totaalplaatje

Je dressoir is niet de enige kast in je woning. Wij vermeldden hierboven al bijvoorbeeld een vitrinekast en een tv-meubel. Denk bij de aankoop van je dressoir of andere kasten om ze in dezelfde uitvoering te kiezen. Je stelt met andere woorden een pakket samen waarin je verschillende kasten bij elkaar laat aansluiten. Zelfs nachtkastjes, ladenkasten, boekenrekken, barmeubels en bakkerskarren kunnen allemaal in een en dezelfde stijl of uitvoering gekozen worden. Het staat heus niet zo mooi als bijvoorbeeld je ene kast ronde vormen heeft en wat lichter van kleur is en je andere kast strakke lijnen heeft en in donker hout is uitgevoerd. De ene kast op hoge poten en de andere kast zonder poten, de ene kast met opvallende messing handvaten en de andere kast met houten handvaten… je begrijpt vast wel wat we bedoelen.

Tip 6: Kasten en andere interieurstukken

De tip hierboven geldt in principe voor je hele woning. Hoe meer je op details let, hoe meer klasse je in je interieur brengt. Stem elk interieurstuk dat je aankoopt, hoe klein ook, af op wat je nu reeds in je interieur hebt. Zo krijg je uiteindelijk een leuke en vooral inspirerende woninginrichting.