Home - Blog - Je huis inrichten, wij geven je alle do’s & don’ts!

Je huis inrichten, wij geven je alle do’s & don’ts!

Gepubliceerd op 2 november 2020

huis inrichten

Je huis inrichten, het gezellig maken en ook nog een praktische indeling realiseren is een hele uitdaging. Wanneer je juist een nieuwe woning hebt gekocht of een renovatie achter de rug hebt, dan begint het pas! Tijdens het hele proces van huis inrichting worden er vaak dezelfde fouten gemaakt. Wil jij je nieuwbouwhuis inrichten of zoek jij voor je tweedehands huis inspiratie? Ga dan even zitten en neem vooral je tijd. In dit artikel geven wij jou alvast heel wat woning inspiratie, diverse ideeën en een reeks praktische huis inrichting voorbeelden.

Do’s en don’ts bij woning inrichten

Ook al bestaan er geen exacte regeltjes als je je woning inrichten wil, toch helpen wij jou graag met een reeks huis inrichten tips en daarbij een aantal do’s en don’ts.

1. Werk een moodboard uit

Start met het zoeken naar foto’s die tonen hoe jij je interieur graag zou willen. De inrichting van je huis begint met te bepalen welke sfeer jij wilt creëren. Je huis aankleden doe je volgens je eigen ideeën en volgens je eigen stijl. Teken een grondplan van je woning en plaats foto’s bij elke kamer. Kies kleuren, stoffen en materialen uit. Ga ook op zoek naar concrete voorbeelden van meubelen en accessoires. Wil jij bijvoorbeeld graag een woonkeuken? Ga dan ook foto’s zoeken van een woonkeuken en niet van een kleine keuken waar je enkel maar in kookt. Noteer eventueel ook al de kosten van de meubelstukken, behang, kasten.. die jij gekozen hebt. Hoe meer je in detail gaat voor je huis interieur, hoe makkelijker het straks wordt om je droom te realiseren.

2. Je huis inrichten? Denk ook aan verlichting

Bij huisinrichting denk je aan gezellige lampen. Maak een lichtplan op en koppel dit aan je moodboard. Per kamer bepaal je welke verlichting je wilt. Hou voor ogen dat er drie soorten verlichting bestaan:

– Algemeen licht voor als je de hele kamer wilt verlichten: een grote plafondlampen, LED-stroken…
– Sfeerlicht om het gezellig te maken: industriële vloerlampen, staanlampen… Denk hierbij ook aan dimbaarheid.
– Gericht licht als je een bepaalde plek wilt verlichten: industriële spots, leeslampen, lampen boven je aanrecht of je werktafel.

Zoek hiervoor ook concrete voorbeelden. Bepaal welke lamp je waar wilt inzetten en ga ook eveneens de kosten al bekijken.

249,00 incl.btw

3. Hou je aan één ‘stijl’

Een veelgemaakte fout wanneer je een woning inrichten gaat is dat je verschillende stijlen door elkaar mengt. Er is echter één stijl waarin je écht wel een allegaartje mag samenstellen, en dat is de Bohemian style. Maar buiten deze stijl hou je je totale huis interieur best in één enkele stijl. Je huis aankleden en daarbij je badkamer in vintage stijl, je woonkamer in Scandinavische stijl en je woonkeuken in landelijke stijl inrichten is écht ‘not done’. Wat je wél kunt doen is bijvoorbeeld één of twee meubelstukken in een totaal andere stijl kiezen en deze als eyecatcher laten functioneren. Een vintage velvet barkruk kan bijvoorbeeld wel in een zeer moderne woning. Of een industriële kast in zwart metaal mag heus wel in een minimalistische woning. Dergelijke contrasten werken uitstekend.

4. Koop niet alles in één keer

Een andere fout die veel gemaakt wordt, vooral bij een nieuwbouwhuis inrichten is om alles in één keer te willen aankopen. Eén van de belangrijke huis inrichten tips die we willen geven is: koop stap voor stap. Begin met de belangrijkste elementen: tafels, stoelen, bank, bed etcetera. En ga stilaan de inrichting van je huis aanvullen. Hou bij elke aankoop je moodboard bij de hand. Daar haal jij namelijk je woning inspiratie vandaan. Als je voor je huis inrichting voorbeelden wilt, dan vind je ze daar.

5. Wees kritisch op jezelf

Wanneer je een bepaalde aankoop hebt gedaan en het een plek hebt gegeven, ga je vanop een afstand kijken of het plaatje klopt. Bekijk de inrichting van elke kamer vanuit elke mogelijke hoek. Staat dat ene bijzettafeltje daar wel goed en wat met die leuke muurdecoratie? Passen mijn industriële stoelen echt wel bij mijn tafel of bij mijn zitbank? Het zijn vragen die je je gerust mag stellen. Beter nog: voordat je ook maar iets aankoopt zou je een kritische blik kunnen werpen op je huis interieur. Is er ergens nog een lege hoek of heb je bijvoorbeeld in je slaapkamer toch niet de gewenste sfeerverlichting? Dan pas ga je doelgericht op zoek naar dat ene item welke een meerwaarde geeft aan je huis interieur: meubel, accessoires, decoratie of verlichting. Bespreek jouw ideeën gerust met je huisgenoten, vrienden of familie. Misschien krijg je daarbij extra huis inspiratie.

6. Kies voor flexibiliteit in je huis inrichting

Ga voor flexibiliteit wanneer je je woning inricht. Wellicht heb je nu wel schitterende ideeën om je meubelen een bepaalde plek te geven. Maar misschien wil je binnen een tijdje toch een andere opstelling of een andere indeling van je kamers. Nu ben je misschien alleenstaande, binnen een paar jaar ben je een stel met kinderen en jaren daarna zijn de kinderen uit huis. Creëer daarom een zekere mobiliteit in je meubelen. Denk hierbij aan bijzettafels die je de ene keer afzonderlijk opstelt, de andere keer samenvoegt tot een grote industriële salontafel . Of denk aan kasten op wielen zoals bakkerskasten en trolleys die je om het even waar in je huis inzet. Hockers kunnen de ene keer met je bank gecombineerd worden, de andere keer als poef op de kamer van je dochter een plek vinden. Kies voor twee vierkante eettafels als je soms alleen, soms met meerderen aan tafel zit. Je tweede tafel kan dan op welbepaalde momenten voor andere doeleinden dan als eettafel gebruikt worden.

7. Kijk ook naar de toekomst bij je woning inrichting

Een goede tip bij een nieuwe inrichting is: hou de basis sober en werk af met accessoires en decoratie. Kies bijvoorbeeld voor muren, plafond en vloeren in een vrij neutrale kleur. Door de jaren heen kun je dan accessoires in andere kleuren of andere stijlen toevoegen. Op die manier wijzig je de inrichting van je interieur op een makkelijke en snelle manier en met een beperkt budget. Ga gerust kijken wat de trends zijn. Zo is er bijvoorbeeld sinds vele jaren de trend naar veel licht, een groot ruimtegevoel en veel gezelligheid. Als je de trends combineert met je eigen stijl, dan zal jouw interieur er ook niet zo gauw gedateerd of oubollig uit zien.

0