Home - Blog - Een bohemian interieur creëer je zo

Een bohemian interieur creëer je zo

Gepubliceerd op 4 juli 2024

Bohemian woonstijl

Het bohemian interieur is een populaire woonstijl die de laatste jaren een grote opmars heeft gemaakt. Geïnspireerd door de levensstijl van kunstenaars en reizigers, combineert deze stijl kleurrijke accenten, eclectische decoraties en een ontspannen sfeer.

Wat is een bohemian interieur?

Een bohemian style is een unieke mix van verschillende stijlen en culturen, die samen een warme en uitnodigende sfeer creëren. Het is een stijl die draait om creativiteit en persoonlijkheid, waarbij niets te gek is. Kenmerkend voor een bohemian interieur zijn de felle kleuren, rijke texturen en een overvloed aan decoratieve elementen. Het is een stijl die tegen het gebruikelijke ingaat en ruimte biedt voor zelfexpressie.

Boho: Wat is dat?

De term “boho” heb je vast en zeker vaker gehoord of gelezen. Het is een afkorting van “bohemian” en wordt vaak gebruikt om dezelfde stijl aan te duiden. In een boho interieur zie je dit terug in de mix van verschillende culturen, patronen en kleuren. Het gaat om het creëren van een persoonlijke en ontspannen sfeer waarin je jezelf kunt zijn.

Bohemian interieur

De basis van een bohemian (boho) interieur

Kleurenpalet

Bij een bohemian interieur staat kleur centraal. Denk aan warme aardetinten zoals bruin, terracotta en olijfgroen, gecombineerd met levendige kleuren zoals paars, oranje en turkoois. Het kleurenpalet is vaak geïnspireerd door de natuur en verre reizen. Durf te experimenteren met verschillende kleurencombinaties om een dynamische en speelse sfeer te creëren.

Materialen en texturen

Texturen spelen een belangrijke rol in een boho-interieur. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, riet, linnen en katoen. Voeg hierbij rijke texturen toe zoals fluweel, zijde en geborduurde stoffen. Denk aan fluffy kussens, plaids en vloerkleden met verschillende patronen en structuren. Deze mix van materialen zorgt voor een warme en uitnodigende uitstraling.

Meubels

Meubels in een bohemian interieur zijn vaak een mix van vintage en moderne stukken. Ga op zoek naar unieke items die een verhaal vertellen, zoals een antieke kast, zoals deze Jasmin dressoir, een tweedehands bank of een handgemaakte stoel. De meubels mogen gerust een beetje versleten of doorleefd zijn; dit draagt juist bij aan de charme van de bohemian stijl.

Lees hier hoe je een vintage woonstijl creëert.

Hoe pas je een bohemian interieur toe?

Laat je kussens volledig drogen voordat je ze weer in gebruik neemt. Het drogen in de zon helpt niet alleen om het droogproces te versnellen, maar de UV-stralen van de zon hebben ook een natuurlijke desinfecterende werking. Zorg ervoor dat de kussens volledig droog zijn, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, om schimmel- en meeldauw vorming te voorkomen.

Stap 1: Begin met een neutrale basis

Een goede manier om te beginnen met een bohemian interieur is door een neutrale basis te creëren. Gebruik lichte kleuren voor de muren, zoals wit, crème of lichtgrijs. Dit zorgt voor een rustige achtergrond waartegen de kleurrijke accenten goed tot hun recht komen. Neutrale kleuren helpen ook om een gevoel van ruimte en rust te creëren.

Wil je liever niet al te veel poespas? Houd het dan bij de neutrale basis en creëer een Scandinavisch bohemian interieur. Dit is een mix van minimalistische en functionele kenmerken met een Scandinavisch design in combinatie met kleurrijke en gezellige elementen van de bohemian stijl. Een Scandinavisch bohemian woonstijl herken je aan lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke elementen van het Scandinavische. En rijke texturen, printen en decoratieve accenten van het boho. Het resultaat? Een rustgevende en creatieve woonruimte met een uitnodigende sfeer!

Stap 2: Creëer gezellige hoekjes

Een boho style nodigt uit tot ontspanning en comfort. Creëer daarom gezellige hoekjes in je huis waar je kunt relaxen. Denk aan een leeshoek met een comfortabele stoel en een stapel kussens, of een zithoek met een laag tafeltje en een vloerkleed. Maak gebruik van zachte verlichting zoals lampen met warme tinten en kaarsen om een knusse sfeer te creëren.

Stap 3: Decoratieve elementen

Decoratie is een belangrijk onderdeel van een bohemian interieur. Kies voor persoonlijke en unieke items die je interieur karakter geven. Dit kunnen souvenirs van reizen zijn, kunstwerken, planten, macramé hangers, spiegels en vintage vondsten. Hang wanddecoratie of leuke foto’s op, zet vazen met bloemen neer en voeg veel groen toe met kamerplanten. Planten brengen niet alleen leven in huis, maar dragen ook bij aan een natuurlijke en ontspannen sfeer.

Stap 4: Wees niet bang om te mixen

Het boho-interieur staat bekend om zijn eclectische mix van stijlen en culturen. Wees daarom niet bang om verschillende elementen met elkaar te combineren. Mix moderne meubels met vintage stukken, combineer patronen en texturen en voeg items uit verschillende culturen samen. Het belangrijkste is dat het geheel een persoonlijke en harmonieuze uitstraling heeft.

Wil je het nog breder aanpakken? Ga dan voor de bohemian chic woonstijl! Kies voor een bonte mix van warme tinten, kleuren, prints en texturen! Niks is te gek voor de boho chic stijl. Op het eerste oog past het niet bij elkaar of kan het wat rommelig overkomen. Maar het ziet er juist super vrolijk uit! Deze woonstijl is geïnspireerd door de hippies uit de jaren 70, maar nog steeds erg populair.

Kenmerken van een bohemian interieur

Eclectische mix

Een bohemian interieur kenmerkt zich door een eclectische mix van stijlen en elementen. Dit kan variëren van etnische invloeden en vintage vondsten tot moderne accenten en kunstzinnige decoraties. De mix van verschillende stijlen zorgt voor een dynamische en levendige sfeer.

Kleurrijke accenten

Kleur is een essentieel onderdeel van een boho-interieur. De felle en rijke kleuren brengen leven en energie in de ruimte. Denk aan warme tinten zoals rood, oranje en geel, gecombineerd met koele kleuren zoals blauw en groen. Deze kleuren komen vaak terug in textiel, kunstwerken en decoratieve items.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen spelen een grote rol in een bohemian interieur. Hout, riet, linnen en katoen zijn veelgebruikte materialen die zorgen voor een warme en organische uitstraling, zoals deze Kriss rotan stoel. Voeg hierbij planten toe voor een fris en natuurlijk element.

Persoonlijke decoratie

Een boho interieur is persoonlijk en vertelt een verhaal. Gebruik decoratieve accessoires of items die je dierbaar zijn of een bijzondere betekenis hebben. Dit kunnen souvenirs van reizen zijn, erfstukken of zelfgemaakte kunstwerken. Deze persoonlijke touch maakt je interieur uniek en authentiek.

Een bohemian interieur is een prachtige manier om je persoonlijkheid en creativiteit tot uiting te brengen in je huis. Door een mix van kleurrijke accenten, rijke texturen, natuurlijke materialen en persoonlijke decoraties te gebruiken, creëer je een warme en uitnodigende sfeer. Durf te experimenteren en wees niet bang om verschillende stijlen en culturen met elkaar te combineren. Het belangrijkste is dat je je thuis voelt in je eigen unieke bohemian paradijs.

Is een bohemian woonstijl net wat te druk voor je? Don’t worry, lees hier alles over hoe je een serene Japandi stijl creëert!

 

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.