Home - Blog - Je tuinkussens schoonmaken: Zo doe je dat

Je tuinkussens schoonmaken: Zo doe je dat

Gepubliceerd op 26 juni 2024

Tuinkussens schoonmaken

Het is weer die tijd van het jaar waarin we massaal naar buiten trekken om te genieten van het mooie weer. Je tuinkussens spelen een cruciale rol in het comfort en de uitstraling van je buitenruimte. Maar na een seizoen van intensief gebruik kunnen ze behoorlijk vies worden. Het schoonmaken van tuinkussens lijkt misschien een lastige klus, maar met de juiste technieken en een beetje geduld kun je ze er weer als nieuw uit laten zien. In deze gids bespreken we stapsgewijs hoe je tuinkussens effectief kunt schoonmaken.

Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk?

Tuinkussens worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden en kunnen snel vuil en vlekken opdoen door regen, zon, stof, bladeren, vogelpoep, en morsen van eten en drinken. Regelmatig onderhoud helpt niet alleen om de levensduur van je kussens te verlengen, maar zorgt er ook voor dat je buitenruimte er verzorgd uitziet. Daarnaast draagt een schone omgeving bij aan een hygiënische leefomgeving, wat vooral belangrijk is als je kinderen en huisdieren hebt. Dus ga je je tuin schoonmaken? Vergeet dan niet de tuinkussens van je loungeset te reinigen!

Tuinkussens schoonmaken

Stappenplan tuinkussens schoonmaken

Voorbereiding: Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het schoonmaken van je tuinkussens, is het handig om alle benodigde materialen bij de hand te hebben:
– Een zachte borstel of stofzuiger
– Milde zeep of afwasmiddel
– Warm water
– Een emmer of sprayfles
– Sponsen of doeken
– Schoonmaakazijn
– Een tuinslang of hogedrukreiniger (optioneel)
– Een schone, droge ruimte om de kussens te laten drogen

Stofzuigen en afborstelen

Begin met het verwijderen van los vuil en stof van de kussens. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een borstelhulpstuk om de oppervlakkige laag vuil te verwijderen. Dit maakt het latere schoonmaakproces gemakkelijker en voorkomt dat je het vuil dieper in de stof wrijft.

tuinkussens schoonmaken

Vlekken voorbehandelen

Voordat je de hele kussens gaat wassen, is het verstandig om hardnekkige vlekken voor te behandelen. Meng een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de vlekken. Laat het mengsel 15-30 minuten inwerken voordat je het afspoelt.

Grondig reinigen

Voor een grondige reiniging meng je een oplossing van milde zeep en warm water in een emmer. Gebruik een spons of doek om de kussens met dit mengsel schoon te maken. Wrijf zachtjes over de stof om het vuil los te maken. Voor hardnekkige vlekken kun je een schoonmaakazijn gebruiken. Azijn is een effectief maar zacht schoonmaakmiddel dat de kussens niet beschadigt. Breng wat azijn op de vlekken aan en laat 15 minuten intrekken en schrob daarna af met water. We raden af om baking soda te gebruiken op je tuinkussens. Baking soda zal in veel gevallen zeker de vlekken verwijderen, maar aangezien het een natuurlijk bleekmiddel is kan het ook vlekken geven in de stof. En dat wil je uiteraard niet!

Lees hier hoe je je houten tuinmeubels schoonmaakt.

Tuinkussens schoonmaken

Tuinkussens uitspoelen

Nadat je de kussens hebt geschrobd, is het belangrijk om alle zeepresten grondig uit te spoelen. Dit kun je doen met een tuinslang of onder stromend water in de gootsteen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven, omdat deze vuil kunnen aantrekken en de stof kunnen beschadigen.

Laat de kussens drogen

Laat je kussens volledig drogen voordat je ze weer in gebruik neemt. Het drogen in de zon helpt niet alleen om het droogproces te versnellen, maar de UV-stralen van de zon hebben ook een natuurlijke desinfecterende werking. Zorg ervoor dat de kussens volledig droog zijn, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, om schimmel- en meeldauw vorming te voorkomen.

Tuinkussens in de wasmachine

Sommige tuinkussens hebben afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen worden gewassen. Controleer altijd het waslabel voordat je de hoezen wast. Gebruik een mild wasmiddel en een zacht wasprogramma om de stof niet te beschadigen. Laat de hoezen aan de lucht drogen om krimpen te voorkomen.

tuinkussens schoonmaken

Kun je waterdichte tuinkussens wassen?

Voor zogenaamde ‘all weather’ tuinkussens, die meestal bestand zijn tegen schimmel en vuil, is het voldoende om ze af te nemen met een vochtige doek en mild zeepwater. Bij hardnekkige vlekken kunt u een oplossing van water en schoonmaakazijn gebruiken. Spoel de kussens daarna grondig af met water en laat ze volledig drogen. Dit geldt ook voor het reinigen van waterdichte tuinkussens. Over het algemeen is een sopje voldoende omdat vuil moeilijk in het materiaal kan doordringen.

Onderhoud en bescherming

Om je tuinkussens langer schoon te houden, kun je ze behandelen met een water- en vuilafstotende spray. Deze sprays creëren een onzichtbare barrière die helpt om vuil en vlekken te verminderen. Daarnaast is het handig om de kussens op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn. Gebruik waterdichte opbergboxen of speciale kussenhoezen om ze te beschermen tegen de elementen.

Alternatieve schoonmaakmethodes

Naast de traditionele schoonmaakmethodes zijn er ook enkele alternatieve manieren om je tuinkussens schoon te maken. Een hogedrukreiniger kan bijvoorbeeld effectief zijn bij hardnekkig vuil. Zorg ervoor dat je een lage druk gebruikt om de stof niet te beschadigen. Een andere optie is stoomreiniging, wat helpt om bacteriën en allergenen te doden zonder chemische middelen.

Het schoonmaken van tuinkussens hoeft geen lastige klus te zijn als je de juiste stappen volgt en regelmatig onderhoud pleegt. Door je kussens schoon en goed onderhouden te houden, zorg je ervoor dat je buitenruimte er altijd uitnodigend uitziet en dat je langer kunt genieten van je investering. Volg deze gids en geef je tuinkussens de aandacht die ze verdienen, zodat je deze zomer comfortabel en stijlvol kunt ontspannen in je tuin!

Tuinkussens schoonmaken

 

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.