Home - Blog - Je vloerkleed of tapijt reinigen? Hier de beste tips!

Je vloerkleed of tapijt reinigen? Hier de beste tips!

Gepubliceerd op 7 februari 2023

Wanneer je tapijt of vloerkleed aan een opfrissingsbeurt toe is, dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Alles hangt ervan af hoeveel vuil of vlekken je tapijt of vloerkleed vertoont. Gaat het om kleine vlekjes die je snel verwijdert of heb je bijvoorbeeld met vuile voeten met sneeuw een heel spoor over je tapijt getrokken? Geen nood, je vloerkleed reinigen is helemaal niet moeilijk als je weet hoe het moet. Wij geven je hier de beste tips en leggen je stap voor stap uit hoe je je tapijt gaat schoonmaken.

Tip 1: Start met stofzuigen

Of het nu over een klein vloerkleed of over een kamerbreed tapijt gaat, je vloerkleed reinigen begint altijd met een grondige stofzuigbeurt. Ga met je stofzuiger over en weer over heel het tapijt en doe dit in verschillende richtingen. De polen (haartjes) van je tapijt worden daardoor rechtop gezet zodat het stof makkelijker loskomt.

Tip 2: Bekijk de toestand van je tapijt

Misschien gaat het slechts over een klein vlekje op je tapijt. Maar het kan ook gaan over grote zones waar vuil in genesteld zit. Hoe ernstig je tapijt ook vuil is, neem altijd als doel dat je je vloerkleed helemaal fris wil hebben.

Tip 3: Kleine vlekken verwijderen

Kleine vlekken kun je bijvoorbeeld met baking soda schoonmaken. Of je kunt ook groene zeep gebruiken. Dit zijn neutrale middelen die je vloerkleed niet zullen beschadigen. Gaat het om meer specifieke vlekken die je er met deze twee producten niet uit krijgt? Dan kun je gaan voor een speciale vloerkleed reiniger. Lees altijd goed voor welk soort vlekken het product dient en voor welke soorten tapijt het geschikt is. Een wollen tapijt schoonmaken vraagt namelijk een andere tapijt reiniger dan bijvoorbeeld een katoenen of een synthetisch vloerkleed.

Tip 4: Grote zones of je volledige tapijt schoonmaken

Wanneer je je tapijt gaat laten reinigen door een professionele firma, zullen ze je waarschijnlijk aanraden om het volledige tapijt schoon te maken. Dit is ook terecht! Slechts een gedeelte schoonmaken heeft het effect dat je een stuk ‘schoon’ en een stuk ‘vuil’ tapijt hebt. Dit is niet de bedoeling. Het beste is altijd het volledige kleed te reinigen. Om je grote tapijt of je vloerbedekking te reinigen, gebruik je best een mechanische tapijt reiniger. Deze machine is bijna even makkelijk te bedienen als een stofzuiger. Je doet water en speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel in het toestel en je kan aan de slag. Je vloerbedekking reinigen doe je door met de tapijt reiniger heen en weer over het vloerkleed te gaan. Doe dit ook in verschillende richtingen. Het werkt op dezelfde manier als een meubel stoomreiniger. Het water dringt in het tapijt en wordt er terug uitgetrokken. Je carpet reinigen gebeurt hierdoor grondig, makkelijk en snel. Wanneer je een degelijk schoonmaakproduct gebruikt, wordt er met dit product ook een film gelegd op het tapijt. Deze laag is vocht- en vuilwerend. Daardoor zal je vloerkleed na het schoonmaken veel minder snel terug vuil worden.

Tip 5: Goed laten drogen

Wil je snel je vloerkleed opfrissen of wil je een grondige schoonmaakbeurt van een groot tapijt in je woonkamer? In elk geval zijn bij een vloerkleed schoonmaken twee dingen belangrijk: grondig schoonmaken én voldoende lang laten drogen. Je tapijt mag nog zo proper zijn, wanneer het nog nat is, neemt het makkelijk terug stof en vuil op. Ook al lijkt de bovenkant van het tapijt droog, toch kan het vloerkleed dieper tussen de polen nog vochtig zijn. Laat het goed drogen vooraleer je er terug op loopt helemaal bij hoogpolige vloerkleden. Maak grote vloerkleden bijvoorbeeld schoon op dagen dat de kinderen op jeugdkamp of geef je tapijt een opknapbeurt net voordat je op vakantie vertrekt. Neem vooral je tijd om je tapijt op te frissen. Het loont de moeite!

Tip 6: Regelmatig opfrissen

Het is een algemeen bekend fenomeen: we wachten soms te lang voordat we ons tapijt gaan schoonmaken. Wees daarom zeer kritisch en onderwerp je vloerkleden regelmatig aan een inspectieronde. Tapijten hebben een langere levensduur als ze op regelmatige tijdstippen worden schoongemaakt. Wacht daarom nooit te lang. Het is trouwens ook veel makkelijker om oppervlakkige vlekken en vuil weg te halen dan diep zittend vuil of reeds sterk aangekoekte vlekken. Maak voor jezelf een planning op om je tapijt te reinigen, net zoals je regelmatig de rest van je woning schoonmaakt. En zeg nu zelf, een mooi fris tapijt doet wonderen. Het maakt je woning een heel stuk frisser en pittiger!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.