Home - Blog - Kies een eettafel met bank tegen de muur! Lees waarom!

Kies een eettafel met bank tegen de muur! Lees waarom!

Gepubliceerd op 16 september 2022

Maria eetkamer bank

Denk jij bij de inrichting van je eetkamer automatisch aan een tafel en stoelen? Het kan ook anders! Denk bijvoorbeeld eens aan een eettafel met bank tegen de muur. Het oogt helemaal anders dan stoelen en een tafel en het heeft ook nog heel wat voordelen. Waarom je zou kiezen voor een bank bij de eettafel en hoe je verder je eetkamer inricht, dat lees je hier! Laat je inspireren!

De voordelen van een zitbank en eettafel

Een zitbank bij je eettafel biedt heel wat voordelen. Wij zetten ze hier even op een rijtje.

1. Je wint ruimte

Een tafel en stoelen kun je niet zomaar volledig tegen de muur plaatsen. Je hebt ruimte nodig om de stoelen onder en terug onderuit de tafel te schuiven. Bij een eettafel en bank is dit anders. Doordat de bank tegen de muur aan geplaatst wordt, verlies je geen ruimte tussen muur en zitplaatsen. De afstand, gemeten vanaf de muur, die je nodig hebt om zowel je bank als je eettafel en eventueel stoelen te plaatsen, is zeer beperkt. Daardoor is een eettafel met bank perfect voor kleine woningen.

2. Een stoere uitstraling

Hoe robuust stoelen ook zijn, een bank bij de eettafel staat nog altijd een stuk stoerder. Het is een gezellige vorm van je eetkamer inrichten. Ergens doet een bank altijd denken aan picknick met z’n allen. Een bank geeft aan je kamer een groter ruimtegevoel, zelfs in kleinere woningen.

3. Meerdere opties voor het aantal personen

Wanneer je kiest voor een bank bij je eettafel, dan ben je niet beperkt tot een vast aantal personen. Heb je eens een gast meer aan tafel? Dan schuif je gewoon wat dichter tegen elkaar aan.

4. Je interieur herschikken in een mum van tijd

Bij een eettafel met bank aan de ene kant en stoelen aan de andere kant, wijzig je je interieur naar eigen inzicht. De ene keer plaats je de bank tegen de muur, de andere keer komen de stoelen tegen de muur aan. Of je plaatst het geheel gewoon midden in de kamer. Plots krijg je een heel andere opstelling en daardoor ook een heel andere sfeer.

Kies uit diverse types eetbanken

Bij Cavetown vind je eettafel banken met rugleuning en zonder rugleuning. Een eetkamerbank met rugleuning geeft extra steun wanneer je de bank los in de ruimte plaatst. Uiteraard kan een bank zonder rugleuning hier ook, maar ze wordt meestal gebruikt om tegen de muur te plaatsen. Een vaste bank tegen de muur kies je best mét rugleuning. Je krijgt een soort van salon, inclusief eettafel. Volg hierin gewoon je eigen intuïtie en laat je inspiratie werken. Er is heel wat mogelijk met banken bij een eettafel.

Je eetkamerbank integreren in je woning

Je kunt ervoor kiezen om één eetkamerbank bij je eettafel te plaatsen en aan de andere kant van de tafel stoelen te plaatsen. Maar denk je eens in dat je meerdere muurbanken koopt en ze bij elkaar laat aansluiten tegen de muur. Je creëert één grote vaste bank tegen de muur die helemaal doorloopt over één muur van je woonkamer. Je krijgt dan enerzijds een eethoek, maar anderzijds ook nog zitruimte elders in de kamer. Je creëert in het andere deel van de kamer bijvoorbeeld een speelhoek voor de kinderen of een tv-zithoek. Door je bank over een grote lengte te laten doorlopen, creëer je een strakke en tegelijk robuuste uitstraling in je kamer.
En wat denk je van een bank met opbergruimte? Ook dit geeft extra mogelijkheden. Speelgoed en andere zaken verdwijnen netjes uit het zicht.
Een andere mogelijkheid is om met meerdere banken een hoekbank bij de eettafel te creëren. Bekijk daarbij goed de afmetingen van je muren zodat de hoekbank helemaal perfect past in je kamer. In de hoek plaats je bijvoorbeeld een aansluitend bijzettafeltje. Je kunt ook een klein bankje bij de eettafel plaatsen, bijvoorbeeld aan de korte zijde van de tafel. Hierdoor krijg je een intieme sfeer. Nogmaals, met een bank bij je eettafel heb je talloze mogelijkheden die je met stoelen niet hebt.

Je eigen stijl, ook in je eetkamertafel met bank

Er zijn heel wat types eettafels met bank voor tegen de muur. Je kiest uit stoer of minder stoer. En je gaat voor een industriële, moderne of retro stijl. Kies ook zorgvuldig de kleuren van de bank. Laat ze aansluiten bij de tinten in je woning. Je creëert contrasten of je blijft in hetzelfde kleurenspectrum als bijvoorbeeld je eetkamerstoelen en je zitmeubels van je salon. Ook het materiaal van de bank is belangrijk voor de algemene uitstraling van je eetkamer. De bank hoeft niet per sé in hout te zijn als je een houten tafel hebt. Je kunt gerust kiezen voor velours of microvezel. Hou je vooral bij je eigen stijl zodat je eetkamertafel, stoelen én bank helemaal in je interieur geïntegreerd worden.