Home - Blog - Mangohout, wat is het nou precies? Wij leggen je het uit!

Mangohout, wat is het nou precies? Wij leggen je het uit!

Gepubliceerd op 18 juli 2019

mango houten meubels

Mangohout wordt sinds kort volop gebruikt voor de productie van meubelen. Maar wat is mango hout precies en wat maakt het hout van de mango boom zo speciaal? Wij zetten de typische kenmerken, de toepassingen en de voordelen van mangohout voor jou even op een rijtje. Laat je inspireren en kies voor deze toch wel bijzondere tropische houtsoort.

Wat is mangohout precies?

Mango hout is een hardhout soort, afkomstig uit Zuid-Oost Azië en vooral uit India. Mango bomen (Mangifera Indica) worden zo’n 40 meter hoog en de stam kan tot wel 3 à 4 meter dik worden. Daardoor krijg je mooie dikke en brede stevige planken die uiterst geschikt zijn voor bouwconstructies, gebruiksvoorwerpen en meubelen. Mango wordt soms ook wel ‘manga’ genoemd, en in het Surinaams-Nederlands wordt het ‘manja’. Mango was tot voor kort bij ons vooral voor zijn vruchten bekend, maar het hout heeft de laatste jaren volop zijn weg gevonden naar onze interieurs. Tegenwoordig worden mango bomen wereldwijd gekweekt in (sub)tropische gebieden. Ook in Zuid-Spanje, in de streek van Granada, worden mango’s gekweekt.

De unieke aantrekkingskracht van mango hout

Mango heeft een bijzonder warme uitstraling. De kleur van het hout gaat van licht tot donkerbruin met soms een roodroze gloed en af en toe ook gele toetsen. Hier en daar vertoont het zwarte strepen en nerven. Mango hout kan vergeleken worden met teak, maar door zijn specifieke structuur heeft het toch zijn eigen karakteristieke uitstraling. Elke boom is uniek en daardoor is ook elk meubelstuk uniek. In het hout merk je duidelijk knoesten en haarscheurtjes. Dit verhoogt de charme en naturel uitstraling van dit hout.

Ga voor ecologisch verantwoord hout

Mango hout is een bijzonder ecologisch verantwoorde houtsoort. Deze boomsoort staat niet op de IUCN lijst voor bedreigde boomsoorten. IUCN (International Union for Conservation), soms ook The World Conservation Union genoemd, staat onder meer voor duurzaam telen van hout met respect voor de natuur. Mango bomen worden vooral voor de fruitproductie aangeplant. Het kappen van het hout voor meubelproductie gebeurt enkel nadat de bomen geen vruchten meer dragen. Er worden constant nieuwe bomen bij geplant en het hout groeit snel aan. In 15 jaar tijd heb je een volwassen boom en kan het hout gekapt worden. Het hout hoeft niet te drogen om te kunnen verwerken. Dit scheelt een heel stuk in de productiekosten, wat zich dan weer vertaalt in betaalbare prijzen van meubelen in mango hout. De interieurtrends voorspellen dat mangohout hét hout van de toekomst wordt.

Mango: ideaal voor de industriële stijl

Mango hout heeft een aparte fijne nerf. Het kan gepolijst worden zodat het oppervlak heel glad wordt. Maar het kan ook geborsteld en grof geschuurd worden. Dan krijgt het mango hout een ruwe uitstraling. Het kan naturel gelaten worden of het kan bijvoorbeeld een grijze afwerking krijgen. De stoere uitstraling van dit soort hout is ideaal voor industriële meubelen en accessoires. Robuust mango hout is perfect te combineren met staal en ijzer. Denk aan een mango houten tafelblad met een stoer metalen onderstel. Of kies je voor een mangohouten kast met robuuste ijzeren deuren of met grote stalen wielen? Mango hout gaat uitstekend bij de betonlook van vloeren en muren waarmee het een mooi contrast vormt. Combineer je mango houten meubels met metalen raamkozijnen, een verweerd vloerkleed, een oude tegelvloer of kale bakstenen muren bijvoorbeeld. Mango hout gaat bovendien goed met leer en dierenvachten.

Hoe onderhoud je mango hout?

Mango hout is één van de makkelijkst te onderhouden houtsoorten die er bestaan. Mango hout is sterk en gaat heel lang mee. Het behoudt ook lang zijn oorspronkelijke uitstraling. Dankzij zijn bijzondere structuur is mango hout vrij waterbestendig. Je zult dus zelden vochtvlekken of kringen van drinkglazen op bijvoorbeeld je mangohouten dressoir vinden. Je maakt het regelmatig schoon met een licht vochtig doek. Jaarlijks inwrijven met bijenwas volstaat om het hout levendig te houden. Meer hoef je niet te doen.

Kies voor mango meubelen en accessoires

Objecten in mango hout geven je interieur een stoere uitstraling. Via onze website kun je makkelijk online meubelen en accessoires in mango hout kopen. Denk bijvoorbeeld aan een stoere eetkamertafel, bijzettafels, kasten (industriele vitrinekasten). In de keuken wordt het vooral gebruikt voor snijplanken en serveerplanken. Ook verlichting in mango hout vind je bij Cavetown. Met mango geef je je interieur een stoere en tegelijkertijd ook stijlvolle en gezellige uitstraling.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.