Home - Blog - Talloze ideeën van decoratie voor je salontafel!

Talloze ideeën van decoratie voor je salontafel!

Gepubliceerd op 15 augustus 2022

Talloze ideeën van decoratie voor je salontafel!

Je brengt heel wat uren door in je huis: spelen met de kinderen, gasten ontvangen, gewoon lekker luieren en een boek lezen of tv kijken. Je salontafel is dan ook een van de belangrijkste plekken in je woning. Om je woonkamer nog meer allure te geven, ga je je salontafel stylen. Net zoals je doet bij je dressoir of bij wandplanken, ga je bijvoorbeeld iets leuks op de salontafel plaatsen. Maar hoe pak je dit het best aan, welk decoratieset kies je voor je salontafel en hoe integreer je je salontafel het best in je interieur? In dit artikel ontdek je hoe je je salontafel op meerdere manieren naar een hoger niveau kunt tillen. Doe hier inspiratie op en ga aan de slag met je salontafel!

Ideeën salontafel decoratie, een aantal tips

Je kunt je salontafel decoreren op veel verschillende manieren. Wij geven je hier een aantal voorbeelden.

1. Creëer eyecatchers

Het is logisch dat decoratie dient om de omgeving op te fleuren. Bij een salontafel wordt dit wel eens vergeten. Als je kiest om planten of bloemen op een salontafel te plaatsen, kies dan voor een decoratieve bloempot of vaas die ook opvalt. Maak een heus kunstwerk van vaas + bloemen. Kies voor contrasterende kleuren tussen vaas en bloemen, ga voor grote vazen of grote bloemen zodat ze zeker goed opvallen.

2. Gebruik de hele salontafel

Heb je een decoratie set voor je salontafel? Gebruik het dan over de hele salontafel. Zet niet alles op één hoekje, maar verdeel het over het hele oppervlak van het tafelblad. Ook een tweede legplank mag best wel in aanmerking komen voor decoratie. Is je salontafel rond? Dan zal bijvoorbeeld een schaal of een dienblad in het midden van de tafel het meest decoratieve zijn. Het voordeel om de volledige salontafel te decoreren is dat je minder geneigd bent om andere zaken op je salontafel te leggen. We hebben het hier dan over de alom bekende ‘rommel’, dingen die zomaar rondslingeren of die niet veel met decoratie te maken hebben. Stop dergelijke zaken in de kast. Een stapel boeken die je netjes op je salontafel schikt, kan nog wel. Tijdschriften van diverse afmetingen of versleten kranten die je toch nog wil houden, plaats je in een tijdschriftenhouder. Je breiwerkje of knutselgerei doe je in een mooie opbergdoos.

3. Gebruik sfeermakers

Als je van ‘decoratie salontafel’ spreekt, dan heb je het ook over sfeermakers. Denk hierbij aan een schaal met potpourri of zelfs een klein kunstwerkje. Hou je van kaarsen? Kies dan decoratieve kaarsenhouders en sfeervolle theelichthouders. Geurkaarsen of wierookstokjes doen het nog beter als je ze in een decoratieve houder plaatst.

4. Hou je bij je eigen stijl

Kies voor de decoratie van je salontafel dezelfde stijl als je interieur. Heb je een industrieel interieur? Dan zoek je decoratie in de industriële stijl. Een super moderne vaas past echt niet in een landelijke omgeving. Een klassieke schaal in gekleurd kristal staat echt niet goed in een Scandinavische woning.

5. Gebruik persoonlijke objecten

Je maakt de decoratie van je salontafel nog persoonlijker, en dus nog chiquer, als je er een persoonlijke noot aan toevoegt. Gebruik zaken uit je hobbywereld, uit je beroep of uit je talent als artiest. Wat denk je van een sculptuur in legoblokken, een zelfgemaakt potje van klei of een miniatuur van een of ander project dat je op je werk hebt verwezenlijkt?

6. Creëer onderwerpen tot gesprek

In het vorige punt vermoedde je het al: plaats op je salontafel objecten die het onderwerp van gesprekken kunnen zijn. Het zijn soms ijsbrekers en misschien ontstaan er onvergetelijke gesprekken!

7. Wijzig regelmatig je decoratie van je salontafel

Door op regelmatige tijdstippen je salontafel een andere aankleding te geven, hou je je salon levendig. Verplaats de vazen of schalen af en toe van je salontafel naar je dressoir. Plaats de ene keer je kunstwerkje op je salontafel, de andere keer dan weer op je bijzettafel. Wees vooral creatief.

8. Maak gebruik van moodboards

Zomaar iets neerzetten op je salontafel kan uiteraard ook. Maar leuker is om het overdacht te doen en vooraf uit te maken of bepaalde objecten wel geschikt zijn voor je salontafel. Maak gebruik van moodboards. Dit kan met knippen-en-plakken in papier of je doet het gewoon op je computer. Zoek foto’s van een salontafel zoals de jouwe en kies daarbij verschillende objecten. Combineer kleuren, vormen, stijlen… tot je de gewenste sfeer hebt geschetst. Op basis daarvan koop je je decoratie van je salontafel aan.

9. Inspraak van je gezinsleden

Het is misschien eens een leuke activiteit om op een druilerige namiddag samen met je kinderen en met je partner een moodboard te maken. Wat hebben zij graag op de salontafel, hoe zien zij de decoratie? Er komen misschien zeer verrassende voorstellen op de proppen. Daarna zitten jullie lekker gezellig samen achter de pc om de nodige objecten bij elkaar te shoppen. Wat denk je?

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.