Home - Blog - Trends & inspiratie: Verlichting voor de woonkamer 2024

Trends & inspiratie: Verlichting voor de woonkamer 2024

Gepubliceerd op 18 maart 2024

lampen trends

Lampen zijn niet langer alleen functioneel, maar zijn tegenwoordig onderdeel van de interieurtrends. Ze zijn een belangrijk element geworden in het creëren van sfeer en een uniek design. Laten we eens kijken naar enkele opkomende lampen trends die in 2024 de verlichtingsindustrie zullen domineren en doe leuke inspiratie op!

Led verlichting: een duurzame optie

Duurzaamheid is een trend die de afgelopen jaren in elke branche steeds belangrijker wordt. De vraag naar milieuvriendelijke verlichtingsoplossingen wordt dan ook steeds groter. Ledverlichting blijft een populaire keuze vanwege de energie-efficiëntie en lange levensduur. Daarnaast wordt er steeds meer gebruikgemaakt van gerecyclede materialen en duurzame productiemethoden in de verlichtingsindustrie.

lampen trends

Slimme verlichting

Slimme verlichtingssystemen, ook wel smart verlichting genoemd, zijn al veel te zien in moderne huishoudens. Deze slimme verlichting is te bedienen via smartphone apps of spraakassistenten. Dit kan thuis veel gemak en flexibiliteit bieden, aangezien je geen gebruik hoeft te maken van de schakelaars aan de muur. Ook kunnen de lampen op afstand worden bediend, dus ook als je niet thuis bent. Veelgebruikte merken van slimme verlichting zijn Google Home en Philiphs Hue. Deze slimme lampen worden geprogrammeerd voor verschillende sferen en gelegenheden, waardoor ze een essentieel onderdeel worden van slimme woningen.

lampen trends

Statement verlichting

Statement verlichting wordt steeds populairder. Het is een manier om je persoonlijke smaak te laten zien. Een grote, opvallende lamp die dient als kunstwerk en is vaak de eyecatcher van de woonkamer. Denk aan gedurfde ontwerpen, opvallende kleuren en interessante texturen die de aandacht trekken en een statement maken in elk interieur.

Natuurlijke materialen

Verlichting gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, rotan en kurk winnen aan in 2024 de populariteit vanwege hun natuurlijke uitstraling, organische vormen en duurzaamheid. Deze materialen voegen warmte en textuur toe aan een ruimte en creëren een gezellige, uitnodigende sfeer. Bovendien passen ze goed bij de groeiende trend van biophilic design, waarbij de natuur naar binnen wordt gehaald.

lampen trends

Retro en vintage stijlen

Retro en vintage geïnspireerde verlichting blijft een favoriet onder liefhebbers van nostalgische ontwerpen. Denk aan hanglampen met een retro twist, industriële wandlampen en klassieke kroonluchters in een modern jasje. Deze stijlen voegen karakter en charme toe aan zowel traditionele als eigentijdse interieurs. De Toad tafellamp is een goed voorbeeld van een vintage, 70’s verlichting. De Toad heeft de vorm van een paddenstoel, ook wel de mushroom lamp genoemd. Deze vorm is tegenwoordig ook helemaal de trend!

lampen trends

Minimalistisch design

Minimalistisch design blijft een tijdloze trend in de wereld van verlichting. Strakke lijnen, eenvoudige vormen en neutrale kleuren zorgen voor een rustige en eigentijdse uitstraling. Deze minimalistische lampen passen goed bij moderne interieurs en dragen bij aan een gevoel van rust.

Verlichting is een van de belangrijkste elementen bij het creëren van de gewenste sfeer en gezelligheid in elke ruimte. Met deze verlichting trends kun je je woning helemaal klaarstomen voor het aankomende jaar. Lees hier meer tips over verlichting boven de eettafel.