Home - Blog - Tv ophangen op juiste hoogte? Hier alle tips waar je op moet letten!

Tv ophangen op juiste hoogte? Hier alle tips waar je op moet letten!

Gepubliceerd op 7 februari 2023

woonstijl-tv-meubel-180cm-rift-metal

Heb je een nieuwe flatscreen of smart tv gekocht voor je slaapkamer of woonkamer? Dan wil je ook dat hij op de ideale hoogte hangt. Hoe hoog een tv ophangen? Dit hangt van verschillende factoren af. Wij geven je hier alvast een aantal richtlijnen zodat je tv ophangen een makkelijke klus wordt!

1. De ooghoogte bepalen

Hoe hoog je een tv moet ophangen, wordt bepaald door de grootte van de personen die tv gaan kijken. Bestaat je gezin uit vooral grote mensen of heb je ook nog kleine kinderen in huis? Iedereen wil namelijk op een aangename manier tv kijken. Om de ooghoogte te bepalen, ga je met z’n allen goed rechtop in de zetel (of op je bed, in geval je het over een tv in de slaapkamer hebt) zitten. Kijk dan met z’n allen recht vooruit naar de muur waarop de tv zal gemonteerd worden. Duidt deze punten aan op de muur. Neem van al deze punten de gemiddelde hoogte. Dit wordt de ooghoogte.

2. Op welke hoogte je tv ophangen?

Hoe hoog een tv ophangen? Dit is een zeer belangrijke vraag. Je wil misschien je tv laten ophangen of je wil zelf een tv meubel ophangen in je woonkamer. Of je gaat een tv kastje ophangen in de slaapkamer? Zo zal hoogte waarop je bijvoorbeeld je zwevend tv meubel zal monteren bepaald worden door de ooghoogte. Hang je je muur rechtstreeks op de muur? Idem dito, je ooghoogte is je referentiepunt. Begin dan met het meten van de hoogte van je tv. Let op: het gaat hier werkelijk om de hoogte en niet om de diagonale afmeting van je tv. Deel nu deze hoogte in drie gelijke delen. Tel vanaf de bovenkant van het scherm één derde deel. Dit wordt je ooghoogte. Hoe komt het dat dit je ooghoogte is en niet het midden van je tv? Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat mensen tijdens het tv-kijken de ogen meer naar onder laten afwijken dan naar boven, ten opzichte van de vastgestelde ooghoogte. Vandaar dat een tv hoger komt te hangen dan je op het eerste zicht zou verwachten.

3. De ophanghoogte van je tv bepalen.

Nu bereken je op welke hoogte je je tv gaat ophangen. Doe dit als volgt:
Hoogte tv ophangen = de ooghoogte in het scherm bepalen (1/3 vanaf de bovenkant van het scherm) + laten overeenkomen met ooghoogte die op de muur is aangeduid.
Wil je een tv meubel ophangen of wil je je televisie ophangen aan beugels? Dan weet je met de bovenstaande berekening precies waar je de gaten in je muur moet maken. Je tv komt dan op de ideale hoogte.

4. Je tv stevig ophangen

Heb je berekend op welke hoogte je tv moet ophangen en wil je snel aan de slag? Let dan goed op dat de muur stevig genoeg is. Muren zoals een gipswand of bijvoorbeeld holle (snelbouw)stenen bieden niet dezelfde stevigheid als bijvoorbeeld betonnen of massieve stenen muren. Ben je toch niet zeker? Dan kun je nog altijd kiezen voor het traditionele tv meubel dat op de grond staat. Ook hier kun je dan dezelfde principes toepassen om de ideale ooghoogte van het tv toestel te bepalen.

5. Hoe groot moet mijn tv zijn?

Dit is natuurlijk ook een vraag die je je stelt wanneer je voor de aankoop van een tv-toestel staat. Ook de grootte van je scherm is belangrijk om comfortabel van je tv te kunnen genieten. Het is dan ook zo dat de totale hoogte van de tv bij het ophangen ook zeer belangrijk is. De grootte van de tv wordt meestal gekozen in functie van de afstand tot de bank. Te dicht bij je scherm zitten maakt dat je de pixels gaat zien, wat storend is. Te veraf zitten vermoeit je ogen omdat je dan naar details moet gaan staren. Wanneer je te dicht bij een te groot scherm zit, moet je bij wijze van spreken van links naar rechts gaan kijken om ondertitels te lezen.
Er bestaan ingewikkelde tabellen die per afmeting van schermen de ideale afstand geven tussen je scherm en je ogen. Maar de algemene regel is dat je de diagonale afmeting van je tv x 2.4 doet. Dit wordt de afstand tussen jou en je tv-scherm. Of omgekeerd: als je een tv koopt, bereken je eerst de afstand die je voorhanden hebt tussen je zetel/bed en je tv-muur en je deelt door 2.4.

Met deze eenvoudige tips kijk jij binnenkort zeer comfortabel naar je nieuwe tv!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.