Home - Blog - Vensterbank decoratie: wat zet jij voor je grote raam? Hier alle tips!

Vensterbank decoratie: wat zet jij voor je grote raam? Hier alle tips!

Gepubliceerd op 13 april 2023

Vaas Lena antiek goud groot

Als je bijvoorbeeld in een drukke wijk woont, dan wil je iets doen tegen de inkijk van voorbijgangers. Maar ook als je een groot raam aan de tuinzijde hebt en je tuin is niet helemaal vrij van inkijk, dan wil je toch wel een afscheiding tussen binnen en buiten. Wanneer je een raam met een vensterbank hebt, is het vrij eenvoudig om de inkijk te verminderen. Door je vensterbank de stylen, kom je al een heel eind weg. Lastiger wordt het als je een raam hebt dat helemaal tot op de vloer doorloopt. Dit is bijvoorbeeld vaak zo bij een industrieel of een modern pand. Welke raamdecoratie kies je dan om zoveel mogelijk de blikken van buitenaf te weren? In deze blog vertellen wij je alles over decoratie voor het raam zetten, een ornament op de vensterbank plaatsen of vensterbank accessoires gebruiken om de binnenkant van je woning maximaal voor inkijkers te behoeden. Lees hier onze tips!

Je vensterbank decoreren, efficiënt inkijk weren

Een zeer makkelijk manier om je vensterbank stijl te geven, en daarbij ook inkijk te vermijden, is bloemen of planten op de vensterbank te plaatsen. Heb je een smalle vensterbank? Dan ga je voor een platte vaas of bloempot. Daarnaast kun je ook lampjes boven de vensterbank monteren. Van buitenaf is het enerzijds een blikvanger, anderzijds werkt het als een soort van rookgordijn die inkijk afweert.

Groot raam tot tegen de grond? Dan ga je anders te werk

In bijvoorbeeld een modern of industrieel pand heb je vaak ramen die tot tegen de grond doorlopen. Dan is het moeilijker om inkijk te vermijden. Maar het is zeker niet onmogelijk! Je gebruikt je fantasie om je raam zo veel mogelijk aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan één of meerdere plantenstandaarden op voet, een grote plantenbak op een voet, een grote stoere lamp op een voet of en rekje in hout op een voet. Accessoires op een voet tonen altijd hoger dan hun tegenhanger zonder voet. En dat is nu net het effect dat je wil krijgen wanneer je geen inkijk in je kamer wil.

Hangende objecten doen het altijd goed

Naast woonaccessoires op een voet doen hangende objecten het altijd goed als het gaat om inkijk te vermijden. De combinatie van de twee is natuurlijk ideaal. Hangende objecten zoals hangplanten, een reeks hanglampen voor je raam of een kunstzinnig uitgewerkt sculptuur voor je raam zijn altijd blikvangers. Hang gerust je stoere boksbal of je paar bokshandschoenen voor je raam. Je buren mogen gerust geïnformeerd zijn over je interesses. Het zijn speelse elementen die tegelijkertijd dienen om inkijk tot een minimum te beperken.

Think out of the box

Om de inkijk te vermijden, kun je in principe alles en nog wat gebruiken. Laat je fantasie werken en doe gerust eens ongewoon. Denk bijvoorbeeld aan een roomdivider. In een industrieel pand is het vaak een stoere manier om een grote kamer in twee delen te verdelen. Maar je hoeft geen industrieel en ook geen stoere woning te hebben om dit leuke meubelstuk voor je raam te plaatsen. Een roomdivider laat nog steeds voldoende licht door, maar je bent toch enigszins afgeschermd tegen de buitenwereld. Dit stoere rek uit het industrieel milieu past best ook wel in een landelijk of modern interieur. Het kan eigenlijk gerust meerdere objecten op een voet vervangen. Heb je nog een plekje vrij voor je raam? Plaats er je stoere mini-bar in de vorm van een globe. Of wat denk je van een industrieel wijnrek voor je raam? In een klein hoekje kun je nog een tijdschrifthouder kwijt. Plaats er je luie fauteuil bij, een stoere lamp met industrieel karakter en je hebt meteen een leeshoek bij het raam.

Je raam als uitstalraam of visitekaartje voor je woning

Of het nu gaat over je raam aan de straatkant of aan de tuinzijde, je raam is en blijft je visitekaartje. Laat aan de inkijkers weten wie je bent. Hou je van industrieel? Ga dan voor een industriële aankleding van je raam. Heb je liever landelijk, retro of modern? Dan kies je voor je vensterbank of raamdecoratie ook je eigen stijl. Zo wordt de overgang van buiten naar binnen toch één geheel, ook al wil je dat stiekem niet echt.