Home - Blog - Waarom emaille borden kopen of verzamelen? Voordelen van vintage, oude reclame borden!

Waarom emaille borden kopen of verzamelen? Voordelen van vintage, oude reclame borden!

Gepubliceerd op 24 maart 2019

Emaille borden cafe

Wanneer je het woord ‘emaille’ of ’emaille borden’ziet staan, is de kans groot dat dit je doet denken aan vroeger. Misschien hadden je ouders jaren geleden wel mooie emaille bekers in de kast staan of wellicht gebruik je zelf nog wel eens een kwalitatieve emaille braadpan waar je de lekkerste gerechten in klaar kunt maken. Ook emaille borden ter decoratie zijn niet meer weg te slaan uit de hedendaagse winkels en woningen. Emaille is een stevig materiaal dat al door de oude Egyptenaren honderden jaren geleden werd gebruikt. Hieronder lees je meer over emaille en waarom emaille reclameborden kopen en/of verzamelen absoluut dé trend van het moment is. Shoppen maar!

Emaille: waar komt het vandaan en wat is het?

Emaille komt van het woord ‘emailleren’, een bekende en oude toepassing om voorwerpen een stuk duurzamer te maken. In Egypte werd deze manier al toegepast bij het steviger maken van aardewerk. Op die manier kunnen aardewerk producten langer mee en gaan ze minder snel kapot. Ook de Kelten maakten rond de zesde eeuw voor Christus al gebruik van emailleren om zo hun sieraden een stuk steviger te laten worden. De Romeinen gebruikten deze manier om glaswerk te verstevigen. Dit bleek voor de volkeren na deze tijden tot en met nu genoeg redenen om vandaag de dag nog steeds emaille toe te passen en te gebruiken in het dagelijks leven. Van emaille mokken tot aan emaille borden en van emaille vergieten tot aan emaille pannen; het bestaat allemaal. Waarom we met z’n allen zo verzot zijn op emaille is heel simpel. Dit materiaal heeft naast het feit dat het ontzettend duurzaam is nog veel meer voordelen.

De voordelen van emaille

Wist je bijvoorbeeld dat metaal onder een emaille laag nooit kan roesten? Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het desbetreffende voorwerp jarenlang mooi en stevig blijft. Aardewerk wordt door de emaille laag alleen maar harder en vooral dichter, waardoor het geheel minder vocht doorlaat en waardoor de kans klein is dat er krassen ontstaan op het materiaal. Kortom: zo’n emaille laag is eigenlijk alleen maar voordelig voor een pan, een beker of een vintage emaille bord. Naast deze handige eigenschappen zorgt de laag er dus ook voor dat het item mooi blijft. In het geval van vintage emaille borden is dit uiteraard wel zo prettig. Emaille borden, en dan met name reclameborden of borden met spreuken of bekende merken erop, zijn helemaal hip en happening. Dit soort retro borden maken een ruimte helemaal af: zo staat een ouderwets Coca Cola bord te gek in de slaapkamer, past een fraai Douwe Egberts emaille bord heel goed in de keuken en is een emaille bord van Diesel of een automerk zeer passend in de garage.

Emaille: goed te onderhouden

Er zijn nog enkele redenen waarom emaille door de jaren heen zo populair is geworden en gebleven. De emaille laag is namelijk een laag die erg snel en gemakkelijk schoon kan worden gemaakt. De producten zijn zo glad als… ja, glas! Het enige dat je nodig hebt is een doekje, wat water en/of een sopje en het emaille bord is weer zo goed als nieuw. Daarnaast kun je emaille borden prima buiten hangen, omdat dit materiaal volledig weersbestendig is. De laag houdt zelfs UV-straling tegen, waardoor de oorspronkelijke kleuren gewoon hetzelfde blijven. Let maar eens op wanneer je over straat loopt hoeveel mensen beschikken over een emaille nummerbord naast de voordeur. Emaille geeft hierbij een stijlvolle en klassieke uitstraling, waardoor je met emaille een hele goede eerste indruk maakt voor gasten en langslopende mensen.

Emaille borden zijn populair

Waar emaille producten in eerste instantie voornamelijk werden gebruikt omdat het kwalitatief gezien goede producten waren en omdat ze lang mee konden, is emaille vandaag de dag voornamelijk een decoratief product. Vintage emaille borden zijn zelfs ontzettend gewild onder de verzamelaars. In de jaren 80 en de jaren 90 zijn veel mensen begonnen met het verzamelen van emaille reclameborden met een vintage tintje. Er zijn geen precieze cijfers bekend, maar er zijn zeker enkele duizenden mensen in Nederland en omgeving die emaille borden kopen en verzamelen. Wij van CaveTown hoeven je vast niet te vertellen waarom mensen dit soort borden sparen; in onze webshop bieden we namelijk zelf ook een groot aanbod emaille borden aan. Vind je emaille borden te duur, dan zijn deze metalen borden ook goed voor je interieur of cafe. De meeste mensen kopen dergelijke oude reclameborden van emaille om op te hangen ter decoratie in hun woning, terwijl anderen het gebruiken op kantoor of in horecazaken. Ook worden dit soort borden regelmatig opgehangen in garages, vrachtwagens en Mancaves. Het maakt eigenlijk niet uit welke ruimte je hebt; een emaille bord maakt zo’n ruimte altijd helemaal af.

0