PU is Polyurethaan, dat is duidelijk. Maar wat is nu precies PU leer? Is PU leder echt of kunstleer? Het is geen van beiden, of beter gezegd: het is een combinatie van de twee. Waarvoor wordt PU zoal gebruikt, wat zijn de voordelen en wat is het precies? In dit artikel lees je er alles over. Doe hier inspiratie op en kies voor dit bijzonder en toch wel vernieuwend materiaal.
PU leer: wat is het?
PU leder is samengesteld uit een onderlaag en een bovenlaag. De onderlaag bestaat uit resten van leer die samengeperst worden. Ofwel wordt er een onderlaag van splitleer gebruikt. De bovenlaag van PU leer bestaat uit een coating van kunststof, namelijk PU. Maar wat is precies deze onderlaag van splitleer? Bij het verwerken van dikke huiden wordt het leer vaak in lagen gesplitst, vandaar de naam ‘split’leer. De onderste laag is de vleessplit, de bovenste laag is de nerfsplit en soms is er ook nog een tussenlaag, de kernsplit. De bovenste laag vertoont de meest duidelijke structuur van leer. Deze wordt gebruikt voor objecten die een duidelijke lederlook moeten hebben. De middelste en onderste lagen worden voorzien van een PU laag. PU leer heeft dus als basis natuurlijk leer en kan daarom ook wel als alternatief van echt leer beschouwd worden.
Zijn er nog andere benamingen voor PU leer?
In de handel worden verschillende benamingen door elkaar gebruikt. Echter is PU leer de enige juiste benaming voor dit type van leer. Je zult bijvoorbeeld termen tegenkomen als ‘polyurethaan gecoat leer’, ‘bycast leder’, ‘bekleed leer’, ‘bekleed splitleer’, ‘dual leer’ of zelfs ‘pull-up leer’. Dit laatste is totaal iets anders en heeft enkel een laklaag en geen PU laag. Wil je effectief een meubel in PU leer kopen? Pas dan goed op en laat je niet door andere benamingen misleiden.
Waarom kiezen voor PU leer?
PU leer is in eerste instantie goedkoper dan echt leer. De redenen hiervoor zijn duidelijk. PU leder bevat restanten van leder of bestaat uit een laag leer die afkomstig is van de bewerking van leer. Het wordt daarom ook beschouwd als een meer ecologische vorm van leder. Het gedraagt zich bijna hetzelfde als leer, het is soepel en voelt even zacht aan. PU leer heeft totaal niets meer te maken met het skai leer van tientallen jaren terug. PU leer heeft een naturel look met mooie nerven en kleurschakeringen. Het is comfortabel en heeft een chique uitstraling. PU leder kan best wel concurreren met ‘echt’ leder, zeker wanneer je het goed verzorgt.
Hoe onderhoud je PU leer?
PU leer laat zich vrij makkelijk onderhouden. Je maakt het regelmatig schoon met een licht vochtig doek. Elke 3 à 6 maanden kun je het met een speciaal product bewerken. Hiermee maak je het PU leer weer schoon en worden kleine slijtagesporen weggewerkt. Als het PU leer krassen vertoont, kun je deze voorzichtig wegwerken met een föhn. Het oppervlak wordt lichtjes opgewarmd waardoor de scheurtjes verdwijnen. Voor nog ergere beschadigingen bestaan er speciale onderhoud- en herstelproducten. Kleurslijtage kan ook met daartoe bestemde producten weggewerkt worden. Ga PU leer nooit te lijf met onderhoudsproducten voor echt leer. PU leer kan niet tegen vet en kan hierdoor beschadigd worden. Een gouden tip: probeer je producten altijd eerst uit op een onzichtbare plek van je meubel zoals bijvoorbeeld de onderkant van je stoel of je fauteuil. Bij zware beschadigingen zoals scheuren of gaten is enkel een herbekleding nog mogelijk. Maar dit is eveneens het geval bij echt leder, toch?
Kies PU leer voor je industriële meubelen
Leer en dierenvachten doen het goed in de industriële stijl. Leder brengt warmte en gezelligheid in huis, en dit op een stijlvolle manier. Het is de perfecte match met ijzer en staal, betonlook, bakstenen en hout. Denk bijvoorbeeld aan prachtige PU industriële stoelen en stoere PU leren eetkamerbanken. Op onze website kun je verschillende types van meubelen in PU leer kopen. Met PU leren meubelen kleed je je interieur stoer en stijlvol aan. Neem gerust een kijkje bij Cavetown en laat je verleiden door de bijzondere uitstraling van PU leer.