Home - Blog - Wat is velvet, fluweel of velours? Wij leggen het je uit!

Wat is velvet, fluweel of velours? Wij leggen het je uit!

Gepubliceerd op 9 januari 2020

velvet stoelen

Wat is precies velvet, fluweel en velours? Als je deze vraag zou stellen aan 1000 mensen, zou het merendeel antwoorden dat er geen verschil is. Velvet is de Engelse benaming, fluweel is de Nederlandse naam en velours is de Franse vertaling ervan. Dat beweert het overgrote gedeelte van de bevolking. De meeste mensen gaan dan ook niet in detail kijken wat ze nu eigenlijk kopen, om welke meubelstof het nu precies gaat of welke bekleding hun stoel nu eigenlijk heeft als ze het woord velvet zien staan.

Wij gaan toch maar even moeilijk doen… er is wel degelijk een verschil!

Wij hebben ons even verdiept in deze prachtige stof en maken jou graag wegwijs in de wondere wereld van deze luxueuze stof. Wat betekent het doorsnijden van lusjes of het kammen van losse lussen? Bestaat fluweel stof uit katoen of is het eerder een suede achtige stof? Wees gerust: het mysterie wordt hieronder opgelost!

1. Fluweel

We zijn het er over eens: bij zowel fluweel als velours en velvet gaat het om een bepaalde manier van weven. Fluweel bestaat uit katoen of zijde die zodanig geweven wordt dat er lussen ontstaan. Deze opstaande lussen worden eventueel doorgeknipt en voelen op die manier aan als zachte haartjes. Het resultaat is een zeer zachte en licht glanzende stof. Fluweel stof kun je makkelijk herkennen wanneer je er overheen strijkt. De kleur wijzigt in functie van de lichtinval. Fluweel werd vroeger vooral gebruikt voor kledij van de rijke klasse. Nu zie je het ook verschijnen voor de bekleding van zitmeubelen.

2. Velvet

Velvet is gewoon de Engelse benaming van fluweel. Het betekent dan ook precies hetzelfde. De eigenschappen van fluweel en velvet, namelijk super zacht en rijkelijk, worden vaak in liedjes bezongen. Blue velvet, black velvet en red velvet tonen duidelijk aan dat deze stof voor een romantische toets zorgt.

3. Velours

Velours is een ietwat andere stof dan velvet en fluweel. Het wordt verkregen doordat de poollussen van fluweel losgesneden, getrokken of geruwd worden. Daardoor is velours minder zacht dan fluweel. Er bestaan twee varianten in velours: staand en streekvelours. Bij staand velours staan de haartjes rechtop terwijl bij streekvelours de haartjes in één richting liggen. Dit laatste lijkt dan weer meer op velvet. Velours is zoals gezegd ruwer dan fluweel. Een velvet kussen bijvoorbeeld zal dan ook zachter zijn dan een kussen in velours. Velours wordt eerder gebruikt voor het bekleden van meubelen en voor zware overgordijnen.

Velvet brengt luxe in je stoere interieur

Nu je de velvet betekenis kent, weet je dat fluweel zeer zacht is en comfortabel om in te zitten. Maar velvet meubels zijn veel meer dan dat. Velvet is weer volop in en wordt in geen geval meer als oubollig of passé beschouwd. Het feit dat je velvet barkrukken bijvoorbeeld in stoere interieurs aantreft, spreekt voor zich. Zelfs in een mannelijke en stoere plek als een mannenclub komt deze (typisch vrouwelijke?) stof velvet perfect tot zijn recht. Is roze of lichtblauw je toch iets te veel van het goede? Kies dan voor goudbruin, donkerbruin of staalblauw. Of wat denk je van een tijgerprint? Ook dit bestaat in velvet.

Velvet maakt je interieur zachter

Vind je jouw interieur te koel of te strak? Kies van bijvoorbeeld voor een mooie fauteuil velours als tegengewicht. Een eyecatcher in een zachte stof mag best. Wil je nog wat meer zachtheid in je woning? Combineer je fauteuil dan met een stel velvet stoelen. Je vindt ze met een onderstel in hout of in metaal, met fijne poten of met zware robuuste poten. En éénzelfde model bestaat vaak in diverse kleuren die je met elkaar kunt combineren. Kort gezegd: welk interieur je ook hebt, er past wel een velvet of velours zitmeubel in.

Velvet en velours: een hype of een blijver?

Fluweel en velours was een hele tijd uit onze interieurs verdwenen. Enkel in ‘bepaalde kringen’ vond je dit nog terug. En dat waren dan kringen waar je niet echt mee geassocieerd wou worden. Maar de ommezwaai is definitief gebeurd: velvet en velours zijn terug in! Het is geen hype of bevlieging van een paar interieurarchitecten. Het is een ware levensstijl geworden om terug van velvet en velours meubelen te houden. De voordelen en het comfort van dit type van zitmeubelen is opnieuw ontdekt. Wie zou dan ook durven te beweren dat deze binnen enkele jaren terug zullen verdwijnen uit onze interieurs? Niemand toch? Kies gerust voor velvet, velours of fluweel. Het is vast en zeker een blijver!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
0