Home - Blog - Werkkamer inspiratie nodig? Lees hier onze tips!

Werkkamer inspiratie nodig? Lees hier onze tips!

Gepubliceerd op 10 november 2022

Bureau Jake met 4 schappen

Nog nooit is thuiswerken zo in geweest als nu. Ben jij de gelukkige bezitter van een thuiskantoor en wil je dit stijlvol gaan inrichten? Of ben je student, moet je meer en meer van op afstand lessen volgen en wil je je studeerkamer een boost geven? Hoe beter je je thuis voelt in je thuiskantoor of je studieplek, hoe efficiënter je werkt of studeert. Dit is wetenschappelijk bewezen. Architecten en interieurarchitecten doen er dan ook alles aan om deze plekken zo goed mogelijk te laten aansluiten bij je persoonlijkheid. Een studeerkamer of bureau inrichten, hoe ga je te werk? Hoe begin je eraan en waar moet je vooral op letten? Vind in dit artikel de nodige werkkamer inspiratie en combineer het nuttige met het aangename! Wij helpen je op weg!

1. Creëer je eigen plek

Een bureau inrichten dient om er in te werken, een studieplek om in te studeren. Waar je ook je thuiskantoor inricht, zorg ervoor dat je voldoende afgezonderd zit. Afgeleid worden is niet zo positief voor je prestaties. Vermijd dit zo veel mogelijk. Ga je een werkplek woonkamer maken? Dan kun je je hoekje afsluiten met bijvoorbeeld een roomdivider of een grote kast. Ook al heb je andere huisgenoten die thuis zijn terwijl jij werkt of studeert, dan heb je toch je eigen privé plekje. Maak dit gerust duidelijk aan je omgeving. Het traditionele bordje ‘niet storen’ mag gerust!

2. Ga creatief om met de beschikbare ruimte

Misschien ben je plots ‘gedwongen’ om thuis te werken en is je woning er niet helemaal op voorzien? Geen nood, je vindt wel de juiste oplossing. Hierboven las je al hoe je in je woonkamer een eigen plek creëert. Ook bij een kleine werkkamer ga je wat meer creativiteit gebruiken dan bij een grote afzonderlijke bureaukamer, maar het lukt best wel. Laat je werkkamer inspiratie de vrije loop. Met enkele kleine ingrepen maak je je ruimte tot een heus kantoor. Gebruik bijvoorbeeld de ruimte onder een open trap, waar je toch geen kast kwijt kunt, als ruimte om een bureau te installeren. Je installeert bijvoorbeeld een reeks legplanken aan de muur boven je bureaublad. Heb je niet onmiddellijk een computer of andere vaste objecten op je bureau nodig? Denk dan aan een opklapbaar bureaublad. Ook wandplanken of mandjes die je aan het plafond hangt, creëren verrassend genoeg heel wat extra opbergruimte. Voor een studeerkamer combineer je bijvoorbeeld je bureau met een bed op hoogte. Installeer je bureau onder een schuin dakvenster. Zo heb je meteen die lege muur benut en heb je bovendien een mooi uitzicht. Het zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen dat je met je woning meer kunt dan je misschien had gedacht. Een brainstorm met de andere familieleden kan ook heel wat ideeën opbrengen. Gewoon doen!

3. Kies je eigen stijl

Je werkt of studeert pas goed als je je prima voelt in je werkplek woonkamer of studeerkamer. Het grote voordeel van een werkplek thuis ten opzichte van je werkplek bij je baas is nu eenmaal dat je zelf de inrichting kiest. Hou jij van industrieel, stoer of vintage? Trek deze stijl dan ook door wanneer je je kantoor thuis gaat inrichten. Kies inspirerende kleuren, werk met contrasten of eerder met ton sur ton. Jouw werkkamer inspiratie is de leidraad wanneer je je werkplek wil inrichten.

4. Maak het gezellig

We kunnen het niet genoeg benadrukken: maak het gezellig, hoe klein of hoe groot je thuiskantoor ook is. Je bureau inrichten is hetzelfde als je woonkamer, slaapkamer of badkamer inrichten. Maak het aangenaam en gezellig. Je zal immers heel wat uren gaan doorbrengen op je thuiswerkplek. Kies een aantal leuke dingen voor op je bureau: familiefoto’s, zaken die met je hobby te maken hebben of gewoon een mooi kunstwerkje. Wil je, tussen je drukke werkzaamheden door, ook even relaxen? Plaats dan een fauteuil of zitbank, een bijzettafeltje en een vloerlamp in je thuisbureau. Accessoires zorgen verder voor een stijlvolle touch.

5. Zorg voor comfort

Een goede kantoor inrichting heeft ook alles te maken met comfort. Je thuiswerkplek mag er nog prachtig uitzien, als zee niet comfortabel aanvoelt, ga je je gauw aan de zwakke punten ergeren. Denk bijvoorbeeld aan je bureaublad: het moet ergonomisch gezien op de juiste hoogte opgesteld zijn. Denk aan een draaistoel die in de hoogte verstelbaar is. Het licht in je werkbureau moet aangepast zijn. Enerzijds is daglicht zeer aangenaam. Het mag echter niet in je computerscherm vallen, maar het mag je ook niet verblinden. Zonnewering helpt. Werk je ‘s avonds? Dan heb je zowel algemeen licht als gericht licht nodig: een plafondlamp of spots én een bureaulamp. Zorg ook voor voldoende verwarming. In een té warme of té koude ruimte werk je niet aangenaam.

In het kort kunnen we stellen: een werkkamer inrichten gaat om comfort, rust om te werken maar ook om je eigen stijl en een fijne atmosfeer te creëren. Als je al deze elementen met elkaar combineert, krijg je de perfecte thuiswerkplek!