Home - Blog - Woonkamer inrichten? Voor inspiratie & ideeën lees verder!  

Woonkamer inrichten? Voor inspiratie & ideeën lees verder!  

Gepubliceerd op 13 januari 2020

woonkamer inrichten

Je woonkamer inrichten is niet altijd zo eenvoudig, maar het is wel een heel leuke uitdaging. Je verdiept je in de indeling en de inrichting, je gaat ideeën bij anderen opdoen of je werkt je eigen ideeën uit. Je zoekt welke kleuren je woonkamer het best tot zijn recht laat komen en je wilt elk hoekje van de kamer benutten, ook al heb je bijvoorbeeld een vierkante woonkamer of een eerder kleine woonkamer. In dit artikel vind je heel wat tips en advies voor de aankleding en de inrichting van je woonkamer. Je huiskamer inrichten gebeurt in verschillende stappen. Wij begeleiden jou graag in het hele proces van styling. Ga niet halsoverkop je woonkamer inrichten maar lees eerst dit artikel!

1. Meten is weten: teken je woonkamer uit

Als je woonkamer al bemeubeld is, maar je wilt ze anders gaan inrichten, dan kun je de inrichting min of meer baseren op de huidige opstelling. Met andere woorden: je weet dan al hoe groot je industriële tafel mag zijn of tegen welke muur je bijvoorbeeld een dressoir of industriële boekenkast kwijt kunt. Start je helemaal van een lege kamer? Dan ga je voor de inrichting van je woonkamer best te werk zoals een professioneel. Meet je huiskamer op en bepaal op basis hiervan de indeling. Je vindt op internet tekenprogramma’s die speciaal voor de inrichting van een interieur bedoeld zijn. Of je doet het volgens de klassieke methode met papier, schaar, knip- en plakwerk. Je zult gauw merken dat een lange woonkamer anders ingedeeld moet worden dan een vierkante woonkamer. Een kleine woonkamer inrichten vraagt veel creativiteit maar ook deze kun je heel gezellig inrichten.

2. Voorzie extra ruimte

Ook in kleinere woningen voorzie je best extra ruimte als je je interieur uittekent. Vergeet bijvoorbeeld niet om een paar lege hoekjes vrij te laten. Eens je in je nieuwe woonkamer leeft, zul je merken dat je toch nog altijd accessoires of kleine meubelen wilt bijvoegen. Denk maar aan bijzettafeltjes, een leuke industriële vitrinekast, industriële ladekast of een stoere vloerlamp. Denk ook aan ruimte voor je hobby: je piano, een knutselhoekje of – waarom niet – een eigen barmeubel.

3. Bepaal je eigen stijl: het moodboard

Heb je nog niet echt een idee hoe je de kamer zult indelen of welke kleuren in je woonkamer passen? Wil je lichte en rustgevende kleuren of juist felle kleuren? Naast kleuren zijn er ook de verschillende stijlen waaruit je kunt kiezen. Wil je een strak interieur, een stoer industriële woonkamer of een romantische aankleding? Wat heel erg kan helpen bij de inrichting van je woonkamer is het ‘moodboard’. Dit is een collage van foto’s die je in tijdschriften over stylingsadvies of op internet vindt en die precies de stijl weergeven die jij wilt creëren. Vul de foto’s aan met jouw opmerkingen en ideeen. Indien mogelijk, vul je dit aan met staaltjes van stof voor je fauteuils, overgordijnen of industriële eetkamerstoelen. Hoe meer je de sfeer kunt weergeven die jij wilt, hoe beter. Misschien kun je deze oefening over je huiskamer inrichten gewoon samen met je hele gezin maken? Ook je partner en je kinderen willen waarschijnlijk hun inbreng hebben in het interieur van de woonkamer. En misschien merk je dat je een compromis moet sluiten en verschillende stijlen samenbrengen tot één persoonlijke stijl. Dit kan best wel resulteren in een trendy en gezellig interieur voor je woonkamer.

4. Koop niet alles in één keer aan: start met de basic meubelen

Nu je een vrij duidelijk beeld hebt over het interieur van je woonkamer en de indeling en de inplanning van je meubelen, laat je ideeen over de inrichting even rijpen. Je huiskamer inrichten gebeurt in stappen. Hou de tips en stylingsadvies voor je kamer in je achterhoofd en start met de basic meubelen. Voor je woonkamer zijn dit: zitbank of zithoek, salontafel, eventueel tv-meubel, eettafel, eetkamerstoelen en dressoir.

5. Na de basic komt de aankleding

Eens je gesetteld bent in je woonkamer, bekijk dan de kamer nog eens kritisch. Neem opnieuw je moodboard er bij en ga op zoek naar kleine meubels en woonaccessoires. Zij maken je kamer gezellig. Laat je fantasie de vrije loop en hou het stijlvol. Kies voor mooie wandplanken, vloerkleden, een spiegel of een mooie klok. Een industrieel bijzettafeltje in een lege hoek kan wonderen doen. Bijzettafeltjes zijn ook ideaal voor de kleine woonkamer om als salontafel ingezet te worden. In een zeer lange woonkamer kan bijvoorbeeld een roomdivider meer sfeer brengen. Een stijlvolle aankleding van je woning zit in de details. Je woonkamer is een milieu waarin jij en je gezin leven. Wij geven jou het advies om deze kamer dan ook gewoon langzaam te laten evolueren en de styling op een natuurlijke manier tot stand te laten komen.

6. Hou je bij elke aankoop aan jouw stijl

Telkens wanneer je een meubel of accessoire aankoopt en je woonkamer wilt inrichten, denk dan aan je moodboard. Blijf in dezelfde stijl. Heb je gekozen voor een stoere stijl? Blijf dan in elk detail bij stoer en robuust. Neem bijvoorbeeld je lampen. Heb je al houten of metalen hanglampen geïnstalleerd? Ga dan ook voor wandlampen, staanlampen en tafellampen in dezelfde materialen. Veel designers ontwerpen namelijk verschillende lichtbronnen in dezelfde uitvoering. Zo geef je je interieur een klassevolle uitstraling. Heb je gekozen voor lichte en rustgevende kleuren? Ga dan niet plots één meubelstuk in felle kleuren aankopen, tenzij je natuurlijk een contrast wilt creëren. Dit kan perfect! Zo kun je bijvoorbeeld in een strak interieur één meubelstuk zoals een opvallende fauteuil met ronde vormen plaatsen. Hoe het echter op één of twee eyecatchers per kamer, zeker niet meer. Bij een trendy woonkamer past geen oude versleten zithoek en bij een Bohemian style past geen trendy moderne eettafel. Zoveel is duidelijk. Let er op dat alles, maar dan ook alles in je woonkamer bij elkaar past. Van zodra je je woonkamer binnen komt, moet je de indruk krijgen dat het één stijlvol geheel is, dat elk object op de juiste plek staat en dat het een gezellige en warme sfeer uitstraalt.

7. Neem je tijd

Een woonkamer inrichten hoef je niet binnen een week te doen. Neem je tijd om rustig rond te kijken. Je kunt fysiek een heel aantal winkels bezoeken. Maar tegenwoordig kun je ook perfect online meubelen kopen en accessoires uitkiezen. Hierbij ben je niet gebonden aan openingsuren of verplaatsingen. Je kunt makkelijk vanuit je luie zetel thuis je woonkamer interieur samenstellen. Dromen mag en wij hopen dat onze tips en advies er toe bijdragen dat jij de woonkamer van je dromen kunt waarmaken!

0