Home - Blog - Zelf een lichtplan maken voor je woonkamer? Wij geven je alle stappen en tips mee!

Zelf een lichtplan maken voor je woonkamer? Wij geven je alle stappen en tips mee!

Gepubliceerd op 1 mei 2020

Zelf lichtplan maken

Je lichtplan maken voor in de woonkamer is geen makkelijke klus. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap te werk gaat voor je lichtplan in je huis en wij geven jou nog extra tips: waarmee moet je zoal rekening houden bij het maken van een verlichtingsplan? Sta je bijvoorbeeld voor de bouw van je nieuwe huis, ga je verbouwen of ga je je bestaande woning herinrichten? Dan is een van de belangrijkste aandachtspunten de verlichting. Een lichtplan maken doe je best zo vroeg mogelijk in het proces. Een verlichtingsplan is namelijk veel meer dan de bestaande of voorziene aansluitingspunten gebruiken en met veel creativiteit je verlichting in je huis uitwerken. Een lichtplan is de basis waarmee jij straks de algemene sfeer in je woning creëert!

Stap voor stap

Ga stap voor stap te werk en neem vooral je tijd. Zelf een lichtplan maken vergt tijd en vooral veel overwegen. Betrek alle leden van je gezin hierbij!

1. Maak een plattegrond van je woning

Begin met het uittekenen van een plattegrond van al je kamers. Je kunt dit gewoon met potlood en papier doen. Maar een lichtplan online maken kan perfect. Er bestaan handige tools zoals bijvoorbeeld Google Sketchup. Ben jij niet zo handig in tekenen? Dan kun je je lichtplan toch ruwweg op papier zetten en door iemand anders je lichtplan laten maken. Hoe meer details, hoe beter.

2. Plaats je meubelen in de ruimtes

Een verlichtingsplan heeft de bedoeling om te bepalen waar welke lichtarmaturen zullen komen. Hierbij ga je een indeling van je huis maken. De plaatsing van je belangrijkste meubelen is hierbij cruciaal. Zo kun je bijvoorbeeld het lichtplan van je woonkamer nooit goed realiseren als je nog niet weet waar je eetkamertafel of dressoir komt te staan. Een vierkante woonkamer indelen vraagt een andere aanpak dan bijvoorbeeld de indeling van een woonkamer in rechthoek- of L-vorm.

3. Bepaal welke lichtbronnen waar komen

Ga nu, kamer per kamer, de lichtbronnen intekenen en bepaal onmiddellijk welk soort licht je wilt verkrijgen. Het lichtplan van je badkamer zal er helemaal anders uit zien dan het verlichtingsplan van je woonkamer. Verder in dit artikel vind je een aantal tips per kamer.

4. Zoek voorbeelden, maak een moodboard

Ga op zoek naar voorbeelden voor je volledige lichtplan en zoek er onmiddellijk concrete voorbeelden en sfeerbeelden bij. Wil je bijvoorbeeld voor een stoer interieur gaan? Kies dan mooie verlichting in deze stijl en hou dit aan over je hele woning. Knip en plak (op papier of digitaal) voorbeelden van verlichting die jij mooi vindt. Denk hierbij aan alle types van lampen: industriële hanglampen, industriële vloerlampen en industriële wandlampen. Dit zijn de voornaamste lichtbronnen. Maar denk ook aan industriële plafondlampen en industriële tafellampen. En aarzel niet om ze ook met industriële spots te combineren.


59,00 incl.btw

5. Bepaal waar de aansluitingspunten zullen komen

Op basis van dit uitgebreide plan ga je nu je lichtplan maken en uittekenen waar welke aansluitingspunten moeten komen. Je verlichtingsplan is klaar. Toch geven we graag nog wat extra tips hieronder.

Hoe ben je verzekerd van succes bij je lichtplan?

Wil je een goed verlichtingsplan maken, hou dan rekening met de volgende tips:

  • Kies voor flexibiliteit: je zult niet altijd hetzelfde licht op elk moment van de dag willen. Denk daarom bijvoorbeeld aan dimbaarheid

  • Bekijk de lichtinval in je huis en speel met contrasten. Indirect licht zoals een spot verlichting in de woonkamer kan een ruimte groter doen lijken. Hou bij je lichtplan rekening met de weerkaatsing van licht op muren en plafonds. Verlichting in een schuin plafond gedraagt zich anders dan in de muur of het plafond.

  • Speel met kleuren en materialen. Heb je een licht interieur en wil je contrasten? Ga dan voor armaturen in opvallende kleuren, donkere lampenkappen of zwart metalen lampen. Wil je stoer en eerder intiem? Kies dan voor een lichtplan waar veel metaal, hout en ijzer in voorkomt en gebruik lampenkappen die diffuus licht uitstralen.

  • Hou overal dezelfde stijl aan. Een goed uitgebalanceerd verlichtingsplan functioneert als een herkenningspunt in je woning. Als het lichtplan van je woonkamer overeenkomt met het lichtplan van je keuken, slaapkamer, badkamer en zelfs van je toilet, krijg je een stijlvol geheel.

  • Wil je een lichtplan maken dat ook effectief werkt? Heb dan oog voor lichtsterkte (Lumen) en lichtkleur (Kelvin). Zelfs bij led-verlichting bestaan er nu ‘warme’ tinten wit. Vergeet deze specificatie van je lichtbronnen niet op je verlichtingsplan te vermelden. Het kan een rol spelen in de keuze van je lampen.

  • Een verlichtingsplan maken is ook oog hebben voor de toekomst. Senioren hebben meer licht nodig dan jonge mensen. Hou hiermee rekening. Voorzie bijvoorbeeld extra stopcontacten in elke kamer zodat je later eventueel extra vloerlampen of tafellampen kunt plaatsen.

  • Stem de binnenverlichting van je huis af op je buitenverlichting.

Welke drie soorten verlichtingen zijn er?

Een lichtplan voor je woonkamer, keuken en slaapkamer deel je op in drie soorten licht:

  • Basisverlichting: dit is wat we noemen algemeen licht, het licht dat je aansteekt wanneer je in de kamer komt, de kamer wilt doorlopen of wilt poetsen bijvoorbeeld. Het is helder licht en zorgt dat je in alle hoeken voldoende verlichting hebt.

  • Functioneel licht: dit is gericht licht dat je nodig hebt bij een bepaalde activiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlichting boven je keukeneiland of aanrecht, spotjes in je slaapkamer aan je kleerkast of een heldere hanglamp boven je hobbytafel. Of ga voor extra opbouwspots in de woonkamer als je op bepaalde plekken meer licht nodig hebt. Op basis van dit aspect in je lichtplan ga bijvoorbeeld je de afstand tussen de spotjes, de afstand van de spotjes tot de muur en ten slotte het aantal spots berekenen.

  • Sfeerlicht: dit soort licht zorgt ervoor dat je je woning gezellig maakt, en dit in elke kamer. Zo zul je bij de verlichting van je woonkamer plan dankzij indirecte verlichting een aangename sfeer scheppen.

Hoe ga je kamer per kamer je lichtplan maken?

Misschien vind je op internet voor het verlichtingsplan van je woonkamer voorbeelden genoeg. Maar bij een badkamer of hobbykamer ligt het misschien moeilijker. Visualiseren is zeer belangrijk. Stel je exact voor waar precies je welk licht wilt. Wij geven jou hier een aantal standaard tips, maar laat jij vooral je fantasie en eigen inzicht spreken!

1. De woonkamer

In het lichtplan van je woonkamer heb je twee gedeeltes: de zithoek en de eetkamer. Voorzie basisverlichting in elk van deze zones. Doe dit bijvoorbeeld met een grote hanglamp boven de salontafel en een hanglamp boven de eetkamertafel. Heb je een grote lange tafel? Dan kan een set van twee lampen boven de eettafel de verdeling van het licht bevorderen. Deze verlichting van de huiskamer kan aangevuld worden met vloerlampen, tafellampen en wandlampen. Zo krijg je in je woonkamer licht waar je ook maar wilt.

Specifieke aandachtspunten bij de woonkamer

Sfeer is belangrijk in de woonkamer. Let goed op de juiste verlichting. Wil je in je woonkamer spotjes? Let toch goed op met spots in de woonkamer. Spots in de woonkamer brengen namelijk vaak te koel licht.

Waar spots plaatsen in de woonkamer?

Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen. Zoek voor je verlichtingsplan woonkamer voorbeelden en sfeerbeelden en voeg ze zo veel mogelijk toe aan je moodboard.

2. De keuken

Zoals in het verlichtingsplan van je woonkamer, ga je ook hier eerst voor basisverlichting zorgen. Spotjes in het plafond van de keuken zorgen voor functioneel licht. Sfeerlicht is nuttig als je bijvoorbeeld vaak in de keuken eet.

3. De slaapkamer

Naast algemeen licht, bijvoorbeeld in de vorm van een grote hanglamp, zorg je voor sfeerlicht met lampjes op je nachtkastje of een vloerlamp die indirect licht naar het plafond schijnt. Zoals gezegd over spot verlichting in de woonkamer, geldt dit ook voor de slaapkamer: ga er zorgvuldig en overdacht mee om.

4. De badkamer

Hier heb je vooral functioneel licht nodig aan je wastafel. Zoals spotjes in de woonkamer of keuken, zet je ze in voor gericht licht. Een plafond licht is ideaal voor de badkamer als algemeen licht. Maar waarom zou je het ook niet gezellig maken voor de momenten dat je echt wil relaxen? Je las hierboven bij het verlichtingsplan van de woonkamer voorbeelden van sfeerverlichting: een mooie vloerlamp of wandlamp bijvoorbeeld. Dit mag ook gerust in je badkamer!

5. De hal

Een lichtplan maken houdt rekening met alle kamers. De hal is vaak je visitekaartje. Voorzie hier algemeen licht, maar ook sfeerlicht in de vorm van indirect licht. Kijk hiervoor ook bij het voorbeeld van de woonkamer. Een tafellamp of vloerlamp verwelkomen je gasten zoals het hoort.

6. Het toilet

Naast het verlichtingsplan van je woonkamer en voorbeelden voor keuken, slaapkamer,… vergeet je uiteraard je toilet niet. Hier kun je bijvoorbeeld een plafondlamp voorzien of spotjes in het plafond maken. Ook toilet verlichting in het plafond in opbouw spotjes kan perfect. Hou het armatuur klein en functioneel. Heb je een groter toilet? Dan vul je eventueel aan met een klein kastje of wandplank en een tafellampje als sfeermaker.

Wij wensen jou alvast heel veel succes en vooral een prettige tijd bij het opmaken van je lichtplan voor je woning!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
0