De eettafel is vaak de centrale plek in huis. Je eet er samen met je gezin, familie en vrienden. Je knutselt er met de kinderen, je kinderen maken er hun huiswerk of je oefent er je hobby uit. Degelijk en strategisch geplaatst licht boven de eettafel is dan ook geen overbodige luxe. Als je een hanglamp voor de eetkamertafel kiest, stelt zich onmiddellijk de vraag: hoe hang je de hanglamp, en nog belangrijker: hoe hoog moet de lamp hangen? In dit artikel lees je er alles over. Lees onze tips en hang je hanglamp op de perfecte manier boven je eettafel.
Tip 1: hang ze 60 tot 80 cm boven het tafelblad
De algemene regel is om de hanglamp zo’n 60 tot 80 cm boven het tafelblad te hangen. Hierdoor zal je niet tegen de lamp botsen als je van tafel wil opstaan of als je gaat zitten. Uiteraard zijn dit algemene richtlijnen. Er spelen nog andere elementen een rol in de keuze van de hoogte van de lamp. Hierover vind je verder in dit artikel meer informatie.
Tip 2: de lamp mag niet in de ogen schijnen
Kies voor boven je eettafel een lamp met gedempt licht. Zo schijnt het licht niet in de ogen wanneer je gezellig aan tafel zit. Het in de ogen schijnen komt vaak voor bij gesloten lampenkappen in combinatie met een sterke lichtbron. Dit kan zeer storend werken. Kies voor dit type van lampenkappen voor een lichtbron met ‘warm’ wit licht. Of kies een opengewerkte lampenkap, bijvoorbeeld een draadstructuur of een geperforeerde lampenkap. Of je kiest bijvoorbeeld voor een lamp in gekleurd glas.
Tip 3: test of je onder de lamp door kunt kijken
Als je met zijn allen aan tafel zit, wil je graag met iedereen aan tafel contact kunnen hebben. Je wil daarbij niet gestoord worden door een hanglamp. Voordat je de hanglamp definitief ophangt, ga aan tafel zitten en check of je onder de hanglamp door kunt kijken.
Tip 4: hang ze op ooghoogte als je rechtstaat
Een andere maatstaf om een lamp boven de eettafel te hangen is dat ze op ooghoogte hangt wanneer je rechtop staat. Dit zorgt ervoor dat het licht van de lamp minimaal stoort ook wanneer je niet aan tafel zit, maar gewoon door de kamer loopt. Het is ook een manier om te verifiëren of de lamp esthetisch volledig is wat je ervan verwacht. Een lamp boven de eetkamer is namelijk niet alleen functioneel. Ze heeft ook een grote decoratieve waarde. Het is dan ook belangrijk dat ze voor 100% tot haar recht komt, van welke kant je ze ook bekijkt.
Tip 5: hou rekening met je huisgenoten
Heb je een gezin? Hou dan ook rekening met de gestalte van je huisgenoten. Wat voor jou als aangename hoogte aanvoelt, is het misschien niet voor iemand met een grotere of kleinere gestalte. Misschien zit jij met je kleine gestalte lekker comfortabel onder de lamp te kijken, maar zit zoonlief met zijn grote lengte altijd op de lampenkap te zien. Vraag daarom de mening van je huisgenoten, en probeer vooral uit.
Tip 6: ga, indien mogelijk, voor een in de hoogte verstelbare lamp
Wil je toch geen risico lopen en de hoogte van de lamp op elk moment kunnen instellen? Dan kun je eventueel kiezen voor een lamp die in de hoogte verstelbaar is. Let op: niet alle lampen zijn hiervoor geschikt. Bij kleine enkelvoudig lampen lukt dit perfect. Bij zware, samengestelde of grote langwerpige lampen is dit vaak niet mogelijk.
Tip 7: verschillende modellen, verschillende normen
Bovenstaande tips gelden vooral voor lampen die uit één stuk bestaan. Denk hierbij aan hanglampen met een lampenkap of één grote lichtbron. Wanneer je met meerdere lichtbronnen of met samengestelde lampen werkt, zal je creatief moeten omgaan met de lamp. Hoe hoog hang je een dergelijke lamp? Bij een samengestelde lamp waarbij de lampen op ongelijke hoogte hangen, neem je de gemiddelde hoogte van alle lampen. Vanaf dat punt reken je 60 tot 80 cm boven het tafelblad. Ook de hoogte van de lamp zelf speelt een rol. Er bestaan bijvoorbeeld zeer lange, buisvormige lichtbronnen. Reken bij dergelijke lampen vanaf de onderkant van de lamp.
Tip 8: maak een lichtplan, verdeel het licht over de kamer
Wil je gezellig, maar toch graag helder licht aan tafel? Kies dan voor een combinatie tussen een hanglamp met zachter licht en bijvoorbeeld een vloerlamp, wandlampen en een tafellamp op je dressoir. Wil je nog meer licht in huis kunnen aansteken? Voorzie dan spots die eventueel je hele kamer verlichten. Je steekt al deze afzonderlijke lampen aan in functie van je behoeftes van dat moment. Samen bieden ze voldoende licht over heel de kamer en heb je toch nog altijd gezellig licht aan tafel.
Tip 9: doe inspiratie op
Het is altijd nuttig om eerst inspiratie op te doen. Op onze website vind je heel wat foto’s die jou kunnen inspireren tot het kopen van de juiste hanglamp. En wij zijn er ook voor jou om je te helpen in je keuze. Contacteer ons gerust als je twijfelt, wij staan voor je klaar.