Home - Blog - Een ronde eettafel voor 6 personen, wat is de perfecte afmeting?

Een ronde eettafel voor 6 personen, wat is de perfecte afmeting?

Gepubliceerd op 21 februari 2024

Een ronde eettafel biedt veel gezelligheid en is het centrale punt van een eetkamer. Hier komen familie en vrienden samen om te genieten van heerlijke maaltijden en gezellige momenten. Maar wat is nu de perfecte afmeting voor een ronde tafel voor 6 personen? Kom erachter in dit blog!

Waarom een ronde tafel?

Voordat we ingaan op de specifieke afmetingen, is het belangrijk om te weten dat een ronde tafel voordelen biedt. Een ronde eettafel bevordert een gevoel van gelijkheid en inclusiviteit, aangezien er geen hoofd van de tafel is. Daarbij zit iedereen op gelijke afstand van elkaar, waardoor het gemakkelijker wordt om met elkaar te praten en te genieten van elkaars gezelschap. Daarbij kun je eenvoudig extra stoelen aanschuiven.

Meet je eetruimte

Voordat je een ronde eettafel kiest, is het cruciaal om de beschikbare ruimte in je eetkamer in kaart te brengen. Meet de ruimte zorgvuldig om ervoor te zorgen dat er voldoende loopruimte is rondom de tafel wanneer stoelen naar achteren worden geschoven. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 90 cm vrije ruimte rond de tafel vrij te houden om comfortabel aan en van tafel te gaan.

De afmeting van een ronde tafel

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een grote ronde tafel is de diameter. Bij een ronde zespersoons eettafel moet je rekening houden met een oppervlak die groot genoeg is om iedereen comfortabel te laten zitten, maar niet zo groot is dat het de ruimte overweldigt. Een diameter tussen de 130 en 160 cm is ideaal voor een ronde eettafel voor 6 personen. Dit geeft elke persoon voldoende elleboogruimte en zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk met elkaar kan eten en praten. De ronde eettafel Orianna is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zo kun je een afmeting kiezen die perfect past bij jouw wensen.

Bekijk hier al onze ronde eettafels.

Het aantal zitplaatsen aan een ronde tafel

Bij het plaatsen van stoelen rond een eettafel is het belangrijk om te weten hoeveel mensen aan de tafel komen te zitten. In dit geval moet er ruimte zijn voor minimaal 6 personen. Maar krijg je ook weleens familie of vrienden over de vloer? Dan is het handig dat je extra stoelen bij aan de tafel kunt schuiven, zonder dat je te dicht op elkaar zit. Overweeg dan een ronde eettafel met een afmeting van 160 cm. Bij deze afmeting kun je makkelijk met acht personen aan tafel zitten én heeft ieder nog voldoende ruimte. Zorg ervoor dat de stoelen gelijkmatig verdeeld zijn om een gevoel van symmetrie te behouden, hierdoor ontstaat een gezellige opstelling.

Stoelen met armleuningen zijn doorgaans breder dan stoelen zonder armleuningen. Kies je voor stoelen zonder armleuning? Dan kun je een extra stoel kwijt aan de tafel, aangezien ze minder ruimte innemen. Bij een tafel van een diameter van 130 cm kun je zes stoelen kwijt zonder armleuning en vijf stoelen met armleuning. Bij elke toename van 10 cm in diameter heb je de mogelijkheid om één extra stoel toe te voegen, terwijl bij elke afname van 10 cm één stoel kan worden verminderd.

Materiaal en stijl

Naast de grootte is het materiaal en de stijl van de tafel ook van groot belang. Overweeg het gebruik van duurzame materialen zoals massief hout of metaal, afhankelijk van de stijl van je eetkamer. Bijvoorbeeld deze mango houten eettafel Morada. Kies een ontwerp dat past bij de rest van je interieur en persoonlijke smaak. Zo heb je tafels met metalen poten of met een enkele ronde poot, zoals deze eettafel Carlito. Super stijlvol! Een industriële eettafel herken je vaak aan een massief houten blad met een metalen frame. Een moderne eettafel heeft doorgaans een dun blad, smalle poten en een fijne afwerking.

De afmeting van een ronde eettafel voor 6 personen hangt dus af van de beschikbare ruimte, het gewenste comfort en de stijl. Door rekening te houden met de diameter, voldoende zitplaatsen en het materiaal, kun je een eettafel vinden die perfect past bij je behoeften en de stijl van je woning. Ben je nog niet uitgelezen en toe aan nog meer tips? Lees hier meer eettafel inspiratie.