Home - Blog - Wat is het verschil tussen teddy stof en bouclé stof?

Wat is het verschil tussen teddy stof en bouclé stof?

Gepubliceerd op 28 december 2023

In de wereld van interieurdesign zijn materialen als teddy stof en bouclé stof steeds populairder geworden vanwege hun unieke texturen en comfortabele uitstraling. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze stoffen? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee stoffen en hoe je de zachtheid van teddy stof kunt behouden.

Wat is teddy stof?

Teddy stof staat bekend om de zachte en pluizige textuur, die doet denken aan de vacht van een teddybeer. Deze stof, vaak gemaakt van polyester, biedt een warm en knus gevoel in elke ruimte. Het voelt heerlijk zacht aan en wordt vaak gebruikt voor kussens, dekens en zelfs meubelbekleding. Zeer populair nu is een teddy bank, teddy fauteuil en teddy eetkamerstoelen.

Wat is bouclé stof?

Aan de andere kant hebben we bouclé stof, herkenbaar aan de lusachtige textuur en het onregelmatige oppervlak. Dit materiaal, vaak gemaakt van verschillende soorten garens zoals wol, katoen of mengsels daarvan, geeft een speels effect. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en wordt vaak gebruikt voor meubelstoffering. Op dit moment zie je de bouclé fauteuil en bouclé eetkamerstoelen veel voorbij komen.

Het verschil tussen teddy stof en bouclé stof

1. Textuur: Teddy stof heeft een aaibare, zachte textuur, terwijl bouclé stof een lusachtig, gedraaid uiterlijk heeft dat een meer gestructureerde uitstraling geeft.

2. Materiaal: Teddy stof wordt meestal gemaakt van polyester, terwijl bouclé stof gemaakt kan worden van verschillende garensoorten zoals wol, katoen of een mix daarvan.

3. Toepassingen: Teddy stof wordt vaak gebruikt voor kussens, dekens en knusse bekleding, terwijl bouclé stof populair is voor meubelbekleding vanwege zijn duurzaamheid.

Hoe krijg je teddy stof weer zacht?

Na verloop van tijd kan teddy stof wat stugger aanvoelen door gebruik. Hier zijn een paar tips om de zachtheid weer terug te krijgen:

1. Zachte borstel: Gebruik een zachte borstel of een pluisroller om de stof voorzichtig te borstelen. Dit helpt om de vezels weer wat op te pluizen.

2. Stomen: Een voorzichtige stoombehandeling kan de vezels opknappen en de zachtheid herstellen. Houd hierbij voldoende afstand tussen het stoomapparaat en de stof om beschadiging te voorkomen.

3. Vermijd hitte: Probeer hoge temperaturen te vermijden, zoals die van een föhn of direct zonlicht, omdat deze de vezels kunnen beschadigen.

Het onderhouden van teddy stof vereist meer aandacht dan een bouclé stof. Maar met zorgvuldige behandeling kun je de zachtheid en pluizigheid van deze stof behouden, waardoor het langdurig comfort en warmte biedt in je interieur.

Teddy en bouclé stoffen zul je ook volgend jaar veel voorbij zien komen. Nog niet op de hoogte van de nieuwe woontrends? Lees dan hier alle interieurtrends van 2024.