Home - Blog - Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

Gepubliceerd op 14 augustus 2024

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

Dienbladen zijn al lang niet meer alleen voor het serveren van koffie of ontbijt op bed. Ze zijn uitgegroeid tot veelzijdige decoratiestukken die in elke ruimte van je huis een stijlvolle touch kunnen geven. Met een goed gedecoreerd dienblad kun je een persoonlijke en creatieve sfeer toevoegen aan je interieur. In deze blog delen we enkele leuke ideeën en tips om je dienblad te decoreren en het perfect in je huis te laten passen.

1. Kies het juiste dienblad

Voordat je begint met decoreren, is het belangrijk om het juiste dienblad te kiezen. Het dienblad moet niet alleen passen bij je interieurstijl, maar ook de juiste grootte en vorm hebben. En natuurlijk goed bij je tafel, dressoir of ander meubelstuk passen waar je de schaal gaat plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten dienbladen beschikbaar, van houten en metalen tot rieten en glazen. Kies een dienblad dat aansluit bij de rest van je decoratie en de ruimte waarin je het wilt gebruiken. Ook komen ze in allerlei soorten kleuren wat elk zorgt voor hun eigen uitstraling. Een zwart dienblad heeft een moderne uitstraling en een wit dienblad geeft een frisse touch.

– Houten dienbladen: Houten dienbladen, zoals deze Bellic set van 2, zijn perfect voor een warm en gezellig gevoel. Ze passen goed bij landelijke of bohemien interieurs.

– Metalen dienbladen: Geven een moderne en industriële look. Ideaal voor een strak en eigentijds interieur.

– Glazen dienbladen: Voor een luxe en elegante uitstraling. Ze werken goed in glamoureuze of klassieke interieurs.

– Rieten dienbladen: Voeg een natuurlijke, rustieke vibe toe, perfect voor een zomerse sfeer.

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

2. Werk met hoogtes en texturen

Onthoud altijd deze tip bij het opmaken van de schaal: werk met verschillende hoogtes en texturen om diepte en interesse te creëren! Dit zorgt ervoor dat het dienblad niet saai oogt en dat de verschillende elementen elkaar aanvullen.

– Kaarsen: Kaarsen zijn een geweldige manier om sfeer toe te voegen. Maak een kaarsenplateau van verschillende hoogtes en vormen om visuele interesse te creëren. Een mix van stompkaarsen, theelichtjes en kaarsenhouders werken perfect.

– Planten: Voeg een klein plantje of vetplant toe voor een vleugje groen. Planten brengen leven en kleur in je decoratie, en werken goed met vrijwel elk materiaal.

– Boeken: Stapel een paar mooie koffietafelboeken op elkaar om hoogte toe te voegen. Je kunt er een decoratief object op plaatsen, zoals een vaas of een beeldje.

– Schalen en bakjes: Gebruik kleine schalen of bakjes voor een mix van texturen. Denk aan keramiek, hout, of metaal om variatie aan te brengen.

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

3. Voeg persoonlijke accenten toe

Maak je dienblad persoonlijk door items toe te voegen die een speciale betekenis voor je hebben of die jouw stijl weerspiegelen. Dit kunnen souvenirs zijn van reizen, erfstukken, of gewoon voorwerpen waar je van houdt.

– Foto’s: Een kleine fotolijst met een dierbare herinnering geeft een persoonlijk tintje.

– Herinneringen: Denk aan schelpen die je op het strand hebt gevonden, of een speciale steen die je hebt meegenomen van een vakantie.

– Kunstwerken: Kleine kunstobjecten, zoals een sculptuur of handgemaakt stuk, geven karakter aan je dienblad.

Meer decoratie inspiratie: Je dressoir decoreren en aankleden, hoe doe je dat?

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

4. Seizoensgebonden decoratie

Een van de leuke dingen aan het decoreren van een dienblad is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen aan de verschillende seizoenen of feestdagen. Dit houdt je interieur fris en interessant.

– Herfst: Voeg dennenappels, kleine pompoenen en kaarsen in warme tinten toe. Denk aan geurkaarsen met herfstgeuren zoals kaneel of vanille.

– Winter: Denk aan gezellige kerstdecoratie, zoals dennentakken, kleine kerstballen, en kaarsen in koele kleuren zoals zilver of blauw. Een dienblad met warme chocolademelk ingrediënten kan ook een leuk idee zijn.

– Lente: Vrolijke bloemen, pastelkleuren en lichte materialen geven een frisse uitstraling. Kies voor geurkaarsen met bloemige geuren zoals lavendel of roos.

– Zomer: Schelpen, zand en lichte kleuren brengen een zomerse vibe in je interieur. Voeg een paar tropische geurkaarsen toe voor een vakantiegevoel.

Dienblad decoratie: ontdek 5 leuke ideeën

5. Zorg voor functionaliteit

Hoewel het verleidelijk is om je dienblad vol te laden met decoraties, is het belangrijk om het ook functioneel te houden. Denk na over hoe je het dienblad in het dagelijks leven wilt gebruiken.

– Opbergruimte: Als je het dienblad op een salontafel plaatst, kun je het gebruiken om afstandsbediening, sleutels, of onderzetters in te bewaren.

– Gebruiksvriendelijkheid: Zorg ervoor dat de items gemakkelijk te verplaatsen zijn als je het dienblad wilt gebruiken voor het serveren van drankjes of snacks.

Een dienblad is een veelzijdig decoratiestuk dat, met de juiste styling, een echte eyecatcher in je interieur kan worden. Door te spelen met verschillende hoogtes, texturen, en persoonlijke accenten, kun je een stijlvolle en functionele opstelling creëren. Bovendien kun je je dienblad eenvoudig aanpassen aan de seizoenen, waardoor je interieur het hele jaar door fris en uitnodigend blijft. Dus, haal je favoriete dienblad tevoorschijn en laat je creativiteit de vrije loop! Toe aan meer inspiratie? Lees dan hier hoe je je salontafel kan decoreren.

 

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.